Σε 30.000 απολύσεις προχωρούν United και American Airlines χωρίς νέο πακέτο βοήθειας

Σε 30.000 απολύσεις προχωρούν United και American Airlines χωρίς νέο πακέτο βοήθειας

Δύο από τις μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες των ΗΠΑ η United Airlines και η American Airlines ανακοίνωσαν ότι θα κάνουν τουλάχιστον 30,000 απολύσεις έλλειψη νέας στήριξης από τη κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα η United Airlines ανακοίνωσε 13,000 περικοπές θέσεων εργασίας ενώ η American Airlines 19,000, την ώρα που απολύσεις αναμένονται και από τις Delta και Southwest Airlines. Βάση του προηγούμενου ομοσπονδιακού προγράμματος κρατικής ενίσχυσης ύψους 25 δισεκατομμύριων δολαρίων που έλαβαν οι εταιρείες τον Απρίλιο, δεν μπορούσαν να κάνουν απολύσεις μέχρι χθες. 

"Η έκκληση αυτή δεν αφορά μια αεροπορική εταιρεία, αφορά την επιβίωση των αμερικανικών αερογραμμών και ως εκ τούτου τη διατήρηση χιλιάδων θέσεων εργασίας", δήλωσε ο CEO της American Airlines Ντάγκλας Πάρκερ στην εκπομπή  Squawk Box του δικτύου CNBC, δεδομένου ότι σε λίγες εκπνέει η ρήτρα απαγόρευσης απολύσεων του προηγούμενου πακέτου στήριξης.

Οι τέσσερις μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες Delta, Southwest, American Airlines και United των ΗΠΑ έχουν χάσει συνολικά περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια δολάρια το τελευταίο τρίμηνο. Η ταξιδιωτική ζήτηση έχει μειωθεί σημαντικά και η κίνηση στα αεροδρόμια αγγίζει το 30% συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά και κατά την περισσότερο προσοδοφόρα περίοδο. 

Σημειώνεται ότι η νέα πρόταση των Δημοκρατικών της Βουλής των Αντιπροσώπων με την ονομασία "HEROES Act 2.0" η οποία υπεβλήθη την Κυριακή, προβλέπει ένα νέο πακέτο στήριξης ύψους 25 δισεκατομμύριων δολαρίων για την αποφυγή χιλιάδων απολύσεων σε επιβατικές αεροπορικές εταιρείες, ωστόσο δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς τη συγκατάθεση των Ρεπουμπλικάνων και του Λευκού Οίκου.