Reuters: Εισαγγελική έρευνα για στελέχη της Monte dei Paschi

Reuters: Εισαγγελική έρευνα για στελέχη της Monte dei Paschi

Υπό έρευνα βρίσκονται ο διευθύνων σύμβουλος της Monte dei Paschi, Fabrizio Viola, και ο πρώην πρόεδρος της ιταλικής τράπεζας, Alessandro Profumo, για φερόμενα ψευδή λογιστικά στοιχεία και χειραγώγηση της αγοράς, σύμφωνα με πηγή με γνώση των διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με το Reuters, η έρευνα ξεκίνησε το 2015 μετά από καταγγελίες μικρομετόχων και ενώσεων καταναλωτών και διενεργείται ενώ η τράπεζα ετοιμάζεται να ξεκινήσει την πώληση μετοχών αξίας 5 δισ. ευρώ, αφότου αποδείχτηκε να είναι ο “πιο αδύναμος κρίκος” στην Ευρώπη μετά τα stress tests της ΕΚΤ τον Ιούλιο.

Εκπρόσωπος της Monte dei Paschi δήλωσε ότι μετά την απόφαση για τη διερεύνηση των Viola και Profumo ακολούθησε η πρόταση δύο μετόχων να ζητήσουν αποζημιώσεις από τα δύο στελέχη, κάτι που απορρίφθηκε από άλλους μετόχους.

"Σύμφωνα με το ιταλικό δίκαιο, οι εισαγγελείς υποχρεούνται να διεξάγουν έρευνα όταν δέχονται μια καταγγελία", ανέφερε.
Ωστόσο, στην Ιταλία, η διεξαγωγή έρευνας για κάποιο πρόσωπο δε σημαίνει αυτονόητα την ενοχή του και δεν οδηγεί απαραίτητα στην απαγγελία κατηγοριών.

Η έρευνα μετατέθηκε στους εισαγγελείς του Μιλάνο τον Ιούλιο και τώρα έχουν 18 μήνες για να αποφασίσουν αν θα αρχειοθετήσουν την υπόθεση ή αν οι Viola και Profumo θα οδηγηθούν σε δίκη.