Πτώση 15,2% του ΑΕΠ - Κατανάλωση και εξαγωγές συρρίκνωσαν την οικονομία

Πτώση 15,2% του ΑΕΠ - Κατανάλωση και εξαγωγές συρρίκνωσαν την οικονομία

Το lockdown βύθισε την ελληνική οικονομία στο δεύτερο τρίμηνο του έτους σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή. Το ΑΕΠ κατέγραψε μείωση της τάξης του 15,2% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, στα ίδια επίπεδα που κινήθηκε το ΑΕΠ και στην Ευρωζώνη.

Στην πράξη αυτό σημαίνει σύμφωνα με πηγές του υπ. Οικονομικών, ότι η ύφεση το πρώτο εξάμηνο διαμορφώθηκε στο 7,9% και βρίσκεται εντός των προβλέψεων που είχε υποβάλει η κυβέρνσηη στην Κομισιόν στις 30 Απριλίου.

Το γεγονός πάντως ότι τα σημερινά στοιχεία βρίσκονται εντός των προβλέψεων δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν δυσκολίες που πιθανώς να τροποποιήσουν στο μέλλον τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης.

Καθοριστική για να φανεί αν είμαστε εντός στόχων, θα είναι η πορεία της οικονομίας στο γ' τρίμηνο του έτους, δηλαδή το παραδοσιακά καλύτερο λόγω του τουρισμού και της συμμετοχής του στο ΑΕΠ. Συνυπολογίζοντας αυτόν ατον αστερίσκο, τα σημερινά δεδομένα δεν επιβεβαιώνουν, όπως λένε πηγές του υπ. Οικονομικών, τις προβλέψεις των μεγάλων οργανισμών στην αρχή της κρίσης (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΔΝΤ, ΟΟΣΑ), σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα θα κατέγραφε φέτος τη μεγαλύτερη ύφεση στην Ε.Ε. Υπό αυτή την έννοια, η κυβέρνηση διατηρεί τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις της για την ετήσια πορεία του ΑΕΠ το 2020.

Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό επανέλαβε ότι η πρόβλεψη για την πορεία της οικονομίας το 2020 διαμορφώνεται σε ύφεση 8%, με βάση το δυσμενές σενάριο που είχε διαμορφωθεί τον Απρίλιο. Αυτό το σενάριο, όπως επεσήμανε ο υπουργός, βασιζόταν σε μείωση του ΑΕΠ κατά 15,7% το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι μεταβολές των κυριότερων μακροοικονομικών μεγεθών κατά το β' τρίμηνο σε όρους όγκου με εποχική διόρθωση, έχουν ως εξής:

Τριμηνιαίες μεταβολές

- Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε κατά 9,3% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2020. 

- Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 2,0% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2020.

- Oι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 32,1% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2020. Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 12,3%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 48,3%.

- Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 16,7% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2020. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 14,7%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 24,8%.

Ετήσιες μεταβολές

- Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση κατά 10,1% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2019.

- Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 10,3% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2019.

- Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 32,1% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2019. Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 15,4%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 49,4%.

- Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 17,2% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2019. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 15,3% και οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 25,7%.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για την Πέμπτη χειρότερη επίδοση στην Ευρωζώνη και το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση είναι το τρίτο τρίμηνο όπου η πορεία του τουρισμού θα παίξει καθοριστικό ρόλο.  Σύμφωνα με τα στοιχεία στην Ισπανία η πτώση έφτασε στο 22,1%, στην Ιταλία στο 17,3% και στη Γερμανία 11,7%.