Πρόσθετα μέτρα για την ενεργειακή κρίση εξετάζει η κυβέρνηση - Συζητήσεις με τους θεσμούς

Πρόσθετα μέτρα για την ενεργειακή κρίση εξετάζει η κυβέρνηση - Συζητήσεις με τους θεσμούς

Είχαν καιρό να τα… πουν από κοντά τα μέλη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους θεσμούς λόγω πανδημίας. Σήμερα, θα τους δοθεί η ευκαιρία καθώς ολοκληρώνεται ο 12ος γύρος της μεταμνημονιακής αξιολόγησης. Ένας από τους τελευταίους καθώς οδεύουμε ολοταχώς προς τη λήξη και αυτής της περιόδου εποπτείας (σ.σ η έξοδος από τη μεταμνημονιακή εποπτεία είναι προγραμματισμένη για τα μέσα του 2022). Ασφαλώς, η ενεργειακή κρίση θα απασχολήσει τους εμπλεκόμενους στη σημερινή σύσκεψη.

Με τα βλέμματα να είναι στραμμένα και στη Σύνοδο Κορυφής ώστε να φανεί τι θα αποφασίσουν οι ηγέτες, δουλειά της σημερινής σύσκεψης θα είναι να «μετρηθούν» τα περιθώρια πρόσθετων παρεμβάσεων χωρίς να ανοίξουν μεγαλύτερες πληγές στον προϋπολογισμό. Η συζήτηση δεν θα αφορά στα μέτρα που έχουν ήδη ενεργοποιηθεί και ανακοινωθεί αλλά στο… από εδώ και πέρα. Έτσι, η ενεργειακή κρίση ουσιαστικά «μπλέκεται» με το τελικό σχέδιο κατάρτισης του προϋπολογισμού της επόμενης χρονιάς αλλά και τις προβλέψεις για τον φετινό ρυθμό ανάπτυξης.

Η καλύτερη του αναμενομένου πορεία των φορολογικών εσόδων, θα τεθεί υπόψη των θεσμών καθώς φαίνεται ότι ο στόχος του προσχεδίου του προϋπολογισμού όσον αφορά στην πορεία των φορολογικών εσόδων είναι πλέον ξεπερασμένος. Κάτι αντίστοιχο, διαφαίνεται και για την πορεία ανάπτυξης της χώρας φέτος.

Το +6,1% θεωρείται πλέον πολύ συντηρητικό καθώς όλα τα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας στο τρίτο τρίμηνο, παραπέμπουν σε ισχυρό ρυθμό ανάπτυξης. Όλα αυτά τα στοιχεία πρέπει να συνεκτιμηθούν ώστε να προκύψει - και να συμφωνηθεί με τους θεσμούς - το αν υπάρχουν περιθώρια για πρόσθετες παρεμβάσεις στήριξης ή το 2021 ή στις αρχές του 2022. Ο προϋπολογισμός φέτος είναι προγραμματισμένο να κλείσει με πρωτογενές έλλειμμα 7,4% ενώ το χρέος θα κινηθεί στην περιοχή του 200% αν και χαμηλότερα σε σχέση με πέρυσι.

Το γεγονός λοιπόν ότι οι βασικές οικονομικές επιδόσεις της χώρας βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση θα ληφθεί σοβαρά υπόψη όταν η συζήτηση θα φτάσει στο σημείο του δημοσιονομικού χώρου που είναι διαθέσιμος προς χρηματοδότηση πρόσθετων μέτρων στήριξης. Επίσης, πέρα από το συνολικό ποσό που θα μπορεί να διατεθεί, θα τεθεί και θέμα… κατεύθυνσης. Όπως έχει αποκαλύψει το Liberal η οριζόντια έκπτωση σε όλα τα νοικοκυριά για το ρεύμα, δεν βρίσκει σύμφωνες τις Βρυξέλλες κάτι που σημαίνει ότι αν το μέτρο συνεχιστεί από τις αρχές του 2022, είναι πιθανό να δούμε κριτήρια.

Η 12η αξιολόγηση, θα περιλαμβάνει και όλα τα υπόλοιπα φλέγοντα θέματα της οικονομίας: την περαιτέρω μείωση των κόκκινων δανείων, την αποπληρωμή των οφειλών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα και φυσικά το ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων που τέθηκε ήδη από χθες στο τραπέζι στο πλαίσιο της συνάντησης των θεσμών με τον Κωστή Χατζηδάκη.