Πώς χτίζεται μια ισχυρή ομάδα; Λύσεις για την προσέλκυση και τη διακράτηση των καλύτερων στελεχών

Πώς χτίζεται μια ισχυρή ομάδα; Λύσεις για την προσέλκυση και τη διακράτηση των καλύτερων στελεχών

Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για κάθε επιχείρηση είναι η διατήρηση μιας ομάδας ταλαντούχων, αφοσιωμένων και παραγωγικών εργαζόμενων, οι οποίοι θα στηρίξουν την επίτευξη των στόχων της.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα σήμερα, σε μια περίοδο όπου οι περισσότερες επιχειρήσεις καλούνται να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, να προσαρμόσουν τη στρατηγική τους και να διαμορφώσουν συνθήκες ανάπτυξης, στην επόμενη μέρα.

Ωστόσο, η προσέλκυση και η διακράτηση του ταλέντου μπορεί συχνά να γίνει δύσκολη υπόθεση για τις μικρομεσαίες και τις νεοφυείς επιχειρήσεις.

Είναι αλήθεια ότι – ειδικά κατά την τρέχουσα περίοδο - πολλές από αυτές τις επιχειρήσεις δεν έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν υψηλούς μισθούς, ώστε να προσελκύσουν εξειδικευμένα στελέχη, ιδιαίτερα μάλιστα σε κλάδους υψηλής εξειδίκευσης, όπως π.χ. αυτός της ψηφιακής τεχνολογίας, όπου η ζήτηση γίνεται όλο και πιο έντονη.

Επιπλέον, για μια μεγάλη μερίδα στελεχών, η απασχόληση σε μια νεοφυή ή μικρή αλλά υποσχόμενη επιχείρηση, ισοδυναμεί με εναλλακτική επιλογή καριέρας. Μια επιλογή, η οποία παρέχει ευκαιρίες για εξέλιξη και διάκριση, ενέχει όμως και μεγαλύτερο βαθμό αβεβαιότητας σε σχέση με τη σταθερότητα που παρέχει ένας μεγαλύτερος οργανισμός.

Η ομαδική ασφάλιση μπορεί να δώσει λύσεις στο πρόβλημα αυτό, για τις μικρομεσαίες και τις νεοφυείς επιχειρήσεις, παρέχοντάς τους τη δυνατότητα να βελτιώσουν την πρόταση αξίας τους προς τα υποψήφια στελέχη. Τους επιτρέπει, ουσιαστικά, να διαμορφώσουν με προσιτό οικονομικά τρόπο έναν έξυπνο συνδυασμό απολαβών και πρόσθετων παροχών, που καλύπτει ουσιαστικές ανάγκες και προσδοκίες των εργαζομένων.

Ποιες είναι αυτές οι προσδοκίες; Όπως δείχνουν ερευνητικά στοιχεία της MetLife, τόσο παγκόσμια, όσο και στην Ελλάδα, οι νέοι εργαζόμενοι – και ιδιαίτερα η περιζήτητη στην αγορά γενιά των millennials – αντιμετωπίζουν την εργασία ως αναπόσπαστο κομμάτι της ατομικής τους υπόστασης.

Γι’ αυτό και πέρα από έναν καλό μισθό, αναζητούν πλέον ένα περιβάλλον εργασίας, στο οποίο νοιώθουν ότι δεν αντιμετωπίζονται ως αναλώσιμοι. Είναι σημαντικό για αυτούς, να γνωρίζουν ότι ο εργοδότης τους κατανοεί τις προσωπικές ανησυχίες τους, νοιάζεται για τα προβλήματά τους και τους στηρίζει με λύσεις.

Αυτή ή ανάγκη εκφράζεται ακόμη πιο έντονα σήμερα, στο περιβάλλον που δημιούργησε η πανδημία. Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έρευνα τάσεων στις Ομαδικές Πωλήσεις (Employee Benefits Trends Study) που η MetLife διεξήγαγε στις ΗΠΑ, πάνω από 7 στους 10 εργαζόμενους δηλώνουν ότι η ασφάλεια των ίδιων και των οικογενειών τους είναι πιο σημαντική από ποτέ, 5 στους 10 πιστεύουν ότι οι εργοδότες θα πρέπει να έχουν ουσιαστικότερο ρόλο στην προστασία τους, ενώ πάνω από 6 στους 10 θεωρούν ότι οι παροχές από την εργασία τους έχουν αυξημένη σημασία τώρα, εξαιτίας της πανδημίας.

Επιπλέον, το 86% των εργαζομένων δηλώνουν ότι η οικονομική τους κατάσταση είναι η κυριότερη πηγή άγχους, για το παρόν αλλά και για το μέλλον.

Σε αυτούς τους προβληματισμούς μια νεοφυής επιχείρηση ή μια επιχείρηση που βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης, μπορεί να απαντήσει προσφέροντας ένα πακέτο ασφάλισης εργαζομένων με καλύψεις ζωής, υγείας, αποταμίευσης/συνταξιοδότησης, αλλά και με τη δυνατότητα για πρόσθετες παροχές. Έτσι, δημιουργεί καλύτερες προϋποθέσεις για την προσέλκυση και τη διατήρηση ταλαντούχων εργαζομένων, με κόστος προσαρμοσμένο στις δυνατότητές της.

Αξιοποιώντας την εμπειρία 57 ετών στην ελληνική αγορά, αλλά και τη γνώση που αντλεί από εξειδικευμένες έρευνες, η MetLife μπορεί να υποστηρίξει αυτή την προσπάθεια με κατάλληλα σχεδιασμένες λύσεις για τις μικρομεσαίες και νεοφυείς επιχειρήσεις.

Παρέχει ένα ευρύ φάσμα προγραμμάτων, για επιχειρήσεις με προσωπικό 5 ατόμων και άνω, που καλύπτουν ενδεικτικά παροχές ζωής και υγείας, κάλυψη σοβαρών ασθενειών, αλλά και δυνατότητα κάλυψης εξατομικευμένων αναγκών των εργαζομένων.

Η MetLife, μέσω αποτελεσματικών συμφωνιών με τους μεγαλύτερους παρόχους υγείας, εξασφαλίζει πρόσβαση σε ένα ολοκληρωμένο δίκτυο νοσοκομείων και διαγνωστικών κέντρων σε όλη την Ελλάδα.

Διαθέτει, επίσης, υψηλή εξειδίκευση, τεχνογνωσία και αξιοπιστία στη διαχείριση ομαδικών συνταξιοδοτικών προγραμμάτων. Δεν είναι τυχαίο ότι κατέχει ηγετική θέση στο συγκεκριμένο τομέα, διαθέτοντας το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο στην ελληνική αγορά.

Παράλληλα, πρωτοπορεί στο χώρο της ψηφιακής καινοτομίας, με υπηρεσίες όπως η πλατφόρμα e-Claims, μέσω της οποίας παρέχεται στον ασφαλισμένο η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων και πληρωμής των αποζημιώσεων εξωνοσοκομειακών εξόδων εντός 48 ωρών.

Η επένδυση της MetLife στην καινοτομία δεν περιορίζεται στα προϊόντα και στις υπηρεσίες της, αλλά επεκτείνεται και στις τοπικές κοινωνίες στις οποίες δραστηριοποιείται.

Στηρίζει, παγκόσμια και στην Ελλάδα, δράσεις και προγράμματα για τη στήριξη της νεανικής επιχειρηματικότητας, για την προώθηση της επιχειρηματικής παιδείας και την ανάπτυξη δεξιοτήτων. Είναι, λοιπόν, ο συνεργάτης που πιστεύει στη δύναμη των καινοτόμων ιδεών, μπορεί να καταλάβει τις ανάγκες μιας μικρής αλλά δυναμικής επιχείρησης και να σχεδιάσει τις κατάλληλες για αυτή λύσεις.

Στη σύγχρονη οικονομία της γνώσης, οι εταιρίες που έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτυχθούν, είναι εκείνες που καταφέρνουν να προσελκύουν και να διατηρούν τα καλύτερα ταλέντα.

Παρέχοντας μοναδικά προνόμια και παροχές που έχουν σημασία και νόημα για τους εργαζομένους, οι μικρομεσαίες και οι νεοφυείς επιχειρήσεις μπορούν να κερδίσουν αυτό το στοίχημα. Η MetLife μπορεί να γίνει ο πολύτιμος σύμμαχός τους.

*Ο κ. Αντώνης Δένδης είναι Διευθυντής Ομαδικών Ασφαλίσεων MetLife