8ος χρόνος, ημέρα 2392η
Παρασκευή, 20 Μαΐου 2022

Παραμένει το αδιέξοδο κυβέρνησης-θεσμών για τα "κόκκινα" δάνεια

" > Παραμένει το αδιέξοδο κυβέρνησης-θεσμών για τα

Το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί η νέα συνάντηση του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με τους θεσμούς για το θέμα των κόκκινων δανείων.

Ολοκληρώθηκε πριν λίγο η σημερινή συνάντηση και όπως δήλωσε ο υπουργός εξερχόμενος από το Χίλτον: "Έχουμε απόσταση".

Οι δανειστές έχουν κοινή γραμμή και ζητούν την απελευθέρωση πώλησης των δανείων, καθώς όπως είπε ο υπουργός: "Ζητούν να πωλούνται τα πάντα". Διευκρίνισε όμως ότι "εξαιρούν όμως, ένα μέρος της πρώτης κατοικίας αυτών που προστατεύονται, ενώ συζητάνε και μερικά συνδεδεμένα (με την πρώτη κατοικία)".

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι οι δανειστές κάνουν και κάποιες υποχωρήσεις, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε λεπτομέρειες.

Υπενθυμίζεται ότι, η πρόταση της ελληνικής πλευράς προβλέπει για τρία χρόνια εξαίρεση από την πώληση των στεγαστικών δανείων και όσων δανείων έχουν υποθήκη ή προσημειωμένη την πρώτη κατοικία και την διατήρηση της προστασίας των μικρομεσαίων επιχειρηματικών δανείων με όρια έως 500.000 ευρώ των επαγγελματιών, με δάνεια έως 250.000 ευρώ και τα καταναλωτικά δάνεια με όριο τα 20.000 ευρώ.

Οπισθοχώρηση στο Ασφαλιστικό

«Δεν υπάρχει συμβιβασμός χωρίς αμοιβαίες υποχωρήσεις» τόνισε νωρίτερα ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, αμέσως μετά και τη σημερινή συνάντησή του με τους επικεφαλής του κουαρτέτου.

Δήλωση με την οποία προϊδεάζει για τα μελλούμενα στο Ασφαλιστικό και τις ανατροπές που έρχονται για εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους, οι οποίοι θα δουν πολύ σύντομα τα εισοδήματά τους να συρρικνώνονται λόγω των ανατροπών που «αμοιβαία» αποφασίστηκαν.

Η οπισθοχώρηση της κυβέρνησης πρέπει να θεωρείται δεδομένη ειδικά στο θέμα των επικουρικών, για τις οποίες οι δανειστές παραμένουν αμετακίνητοι ζητώντας το «μαχαίρι» να φθάσει στο 30%.

Για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις φυσικά τις εντυπώσεις το οικονομικό επιτελείο διαρρέει ήδη ότι το κουαρτέτο εξετάζει τώρα, ως αντιστάθμισμα, την αύξηση των εισφορών χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει το ύψος των συγκεκριμένων αυξήσεων, που ενδεχομένως μάλιστα να πλήττουν εμμέσως και πάλι τους εργαζόμενους.

Ο κ. Κατρούγκαλος ευελπιστεί πάντως ότι μέχρι το Σάββατο θα έχει κλείσει το «μέτωπο» του Ασφαλιστικού, αν και θολό παραμένει ακόμη το τοπίο όσον αφορά το ύψος της εθνικής σύνταξης η οποία ωστόσο είναι δεδομένο ότι δεν θα ανέρχεται στα 384 ευρώ στη 15ετία, ενώ και στην 20ετία μπορεί να υποχωρήσει στα 320 – 340 ευρώ. Όπως επίσης «αγνοείται» και η «τύχη» των ποσοστών αναπλήρωσης, που εάν φυσικά μειωθούν θα οδηγήσουν σε περαιτέρω μειώσεις τις νέες συντάξεις.

Αυτή την ώρα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης έχουν μπει τα σχέδια «γεφύρωσης» του χάσματος που χωρίζει τις δυο πλευρές στη φορολογία και κυρίως στα μέτρα που θα κλείσουν το δημοσιονομικό κενό.

Διαβάστε ακόμη:

- Ψάχνουν διέξοδο … στη διαπραγμάτευση