8ος χρόνος, ημέρα 2275η
Κυριακή, 23 Ιανουαρίου 2022

Pantelakis για Μυτιληναίος: Εκτόξευση κερδοφορίας το 2022 και τιμή –στόχο στα 22 ευρώ

Pantelakis για Μυτιληναίος: Εκτόξευση κερδοφορίας το 2022 και τιμή –στόχο στα 22 ευρώ

Νέα τιμή στόχο στα 22 ευρώ (από 17,4 ευρώ προηγουμένως) και ισχυρό «buy» δίνει η Pantelakis με νέα της έκθεση στη Mytilineos. Όπως αναφέρουν οι αναλυτές η Mytilineos ετοιμάζεται να εκτοξεύσει την κερδοφορία της σε πάνω από 500 εκατ. ευρώ EBITDA το 2022 και να ξεπεράσει τα 600 εκατ. ευρώ τα επόμενα χρόνια. Η εταιρεία με δυναμικές επενδύσεις αναμένεται να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και στην πράσινη μετάβαση. Άλλωστε με όχημα το Ταμείο Ανάκαμψης αναμένεται να χρηματοδοτηθούν σημαντικά έργα υποδομών που έχουν ως κεντρικό τους άξονα την πράσινη μετάβαση, με την εταιρεία να συμβάλλει στη στροφή στον πράσινο μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας.

H σημαντική αύξηση της κερδοφορίας το 2022 έρχεται ως συνέχεια της άμεσης συνεισφοράς του νέου εργοστασίου ηλεκτροπαραγωγής που θα διπλασιάσει την παραγωγή της Mytilineos από θερμικές πηγές. Όπως αναφέρουν οι αναλυτές η Mytilineos έχει εγκαίρως κάνει στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και έχει θέσει τις βάσεις για το χτίσιμο του 1.5 GW αιολικών πάρκων, το οποίο θα ολοκληρωθεί στα αμέσως επόμενα χρόνια.

Η εταιρεία θα ευνοηθεί και από το χαρτοφυλάκιο προϊόντων της. Ειδικότερα, οι αναλυτές επισημαίνουν πως επίκειται αύξηση της ζήτησης για πράσινο αλουμίνιο, ειδικά σε αγορές όπως αυτή της Ευρώπης, με την Mytilineos να μπορεί άμεσα να ανταποκριθεί.

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές η Mytilineos μέσα στο διάστημα 2022-2024 δρομολογεί επενδύσεις 900 εκατ. ευρώ στις ΑΠΕ, με ιδιαίτερη έμφαση να δίνεται από το 2020 στα φωτοβολταϊκά πάρκα. Η εταιρεία το περασμένο έτος έβαλε στο χαρτοφυλάκιό της άδειες 1,5 GW, με τα συνολικά έσοδα από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας να αναμένονται σε 190 εκατ. ευρώ σε βάθος διετίας από 50 εκατ. ευρώ το 2020. Παράλληλα τα EBITDA αναμένεται να καταγράψουν σημαντική άνοδο 3,7 φορές έως το 2024, κάτι που αποδεικνύει την αναπτυξιακή δυναμική της εταιρείας και τη μοναδική της συμβολή στην πράσινη μετάβαση.

Άλλωστε, η νέα μονάδα παραγωγής ενέργειας CCGT από φυσικό αέριο 826 MW αναμένεται εντός του τρέχοντος έτους να εκκινήσει τη λειτουργία της, οδηγώντας σε διπλασιασμό της ισχύς στα 1,7 GW.

Τέλος, οι αναλυτές σημειώνουν πως οι τιμές του αλουμινίου θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν με την παραγωγική δυναμικότητα διεθνώς να συρρικνώνεται. Το αποτέλεσμα είναι η ζήτηση να αυξάνεται και η προσφορά να περιορίζεται. Τα παραπάνω, εκτιμούν οι αναλυτές, θα διαρκέσουν έως τα τέλη του 2022, με το αλουμίνιο να αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην πράσινη μετάβαση. Κάτι που δημιουργεί ακόμη πιο ευοίωνες προοπτικές για τη Mytilineos.