Π.Σάντσεθ: Θα είναι πολύ δύσκολη η συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης

Π.Σάντσεθ: Θα είναι πολύ δύσκολη η συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε «μας περιμένουν πολύ δύσκολες ώρες» κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Σουηδό ομόλογό του Στέφαν Λεβέν εν όψει της συνόδου κορυφής της ΕΕ για να εγκριθούν τα μέτρα στήριξης που θα τα τονώσουν τις ευρωπαϊκές οικονομίες μετά το πλήγμα της πανδημίας.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συναντηθούν στις 17 Ιουλίου για να διαπραγματευτούν τον πολυετή προϋπολογισμό της ΕΕ αλλά και το προτεινόμενο Ταμείο Ανάκαμψης, και οι αντιπαραθέσεις αναμένεται να είναι έντονες.

Η Σουηδία ανήκει στην ομάδα των «φειδωλών» που αντιτίθενται στη χορήγηση επιχορηγήσεων και ζητούν η βοήθεια να δοθεί σε μορφή επιστρεπτέων δανείων, ενώ επιδιώκουν και τη μείωση του προϋπολογισμού.

«Έχουμε διαφορετικές απόψεις ως προς την απάντηση στην κρίση, αλλά ο στόχος μας είναι κοινός», δήλωσε ο Σάντσεθ. «Αν καθυστερήσουμε την αντίδραση θα καθυστερήσουμε την ανάκαμψη και κρίση κινδυνεύει να επιδεινωθεί. Θα πρέπει όλοι να κάνουμε κάποιες θυσίες ώστε να καταλήξουμε σε συμφωνία», τόνισε.

Όταν ερωτήθηκε για την πιθανότητα συμφωνίας μέσα στον Ιούλιο, ο Λεβέν είπε: «Είναι πολύπλοκο ζήτημα, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι είναι πολύπλοκο και θα είναι δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο. Πρέπει να είναι όλοι έτοιμοι να μετακινηθούν από τις θέσεις τους. Ταυτόχρονα όμως η κάθε χώρα έχει τα όριά της. Θα πρέπει λοιπόν να βρούμε τρόπο να γεφυρώσουμε τις διαφορές».

Τις τελευταίες μέρες οι ηγέτες της ΕΕ έχουν επιδοθεί σε συναντήσεις ένας προς έναν σε μια προσπάθεια να πείσουν τη Σουηδία, την Ολλανδία, την Αυστρία και τη Δανία να μαλακώσουν τη στάση τους και να δεχθούν το προτεινόμενο Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 750 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα δύο τρίτα προβλέπεται να δοθούν σε μορφή μη επιστρεπτέων επιχορηγήσεων.