Οσμή εμπορικού πολέμου στο Νταβός: «Τώρα στέλνουμε και εμείς στρατό», λέει ο W. Ross

Οσμή εμπορικού πολέμου στο Νταβός: «Τώρα στέλνουμε και εμείς στρατό», λέει ο W. Ross

«Εμπορικοί πόλεμοι διεξάγονται κάθε μέρα. Η διαφορά είναι ότι τώρα θα στείλουν και οι Ηνωμένες Πολιτείες στρατεύματα στο μέτωπο», δήλωσε στο Νταβός ο 80χρονος αμερικανός υπουργός Εμπορίου, Wilbur Ross, απαντώντας στην κριτική που ασκείται σε βάρος της χώρας του για προστατευτισμό και κήρυξη εμπορικού πολέμου κατά των εταίρων της.

Με τον τρόπο αυτό, ουσιαστικά προδιέγραψε και τον τόνο που θα δώσει ο Donald Trump στην πολυαναμενόμενη ομιλία του από το βήμα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, η οποία έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Παρασκευή. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει διαμηνύσει ήδη, άλλωστε, ότι δεν προτίθεται να κάνει βήμα πίσω από το σύνθημα «Πρώτα η Αμερική» -γι'' αυτό και προκειμένου κανείς να μην διατηρεί την παραμικρή αμφιβολία, ανακοίνωσε χθες την επιβολή δασμών σε δύο σημαντικές κατηγορίες προϊόντων που εισάγονται στην αμερικανική αγορά από τις χώρες της Ασίας. 

Οι ΗΠΑ «θέλουν να συνεργαστούν με τον υπόλοιπο κόσμο», δήλωσε από την πλευρά του ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Steve Mnuchin από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.

«Το “Πρώτα η Αμερική” σημαίνει συνεργασία με τον υπόλοιπο κόσμο», δήλωσε ο πρώην τραπεζίτης στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, διαβεβαιώνοντας ότι ο Αμερικανός πρόεδρος φροντίζει για τα αμερικανικά συμφέροντα όπως άλλοι ηγέτες «φροντίζουν για τα δικά τους».

Η Ευρώπη, πάντως, δεν φέρεται διατεθειμένη να ακολουθήσει τον Trump στην τακτική της όξυνσης που επιδιώκει. Αυτό διεμήνυσε ο νέος πρόεδρος του Eurogroup, Mario Centeno, στη δική του ομιλία στο Νταβός, όπου τόνισε ότι η απάντηση της Ευρώπης στις προκλήσεις είναι να συγκροτήσει μια αποτελεσματική ενιαία αγορά και να τονώσει την ανταγωνιστικότητά της. Το ίδιο μήνυμα αναμένεται ότι θα στείλουν και οι ηγέτες των τριών σημαντικότερων ευρωπαϊκών χωρών -Angela Merkel, Emmanuel Macron και Mario Gentiloni- στις σημερινές τους παρεμβάσεις, αν και οι ίδιοι προετοιμάζουν (αθόρυβα) την «άμυνά» τους, τόσο έναντι των ΗΠΑ όσο και της Κίνας.

Πάντως, πέρα από τις φραστικές του επιθέσεις και προκλήσεις, ο Trump θα επιχειρήσει και άνοιγμα προς τον επιχειρηματικό κόσμο της Ευρώπης. Όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες, το βράδυ της Πέμπτης έχει προγραμματίσει να παραθέσει δείπνο στους επικεφαλής των σημαντικότερων ευρωπαϊκών ομίλων που δραστηριοποιούνται στην αγορά των ΗΠΑ, προς τους οποίους αναμένεται να πει ότι επιθυμεί τη συνέχιση της παρουσίας τους εκεί, αναλύοντάς τους παράλληλα τους νέους όρους που ο ίδιος θέτει στο πλαίσιο της πολιτικής του.

Σε κάθε περίπτωση, η στάση των ΗΠΑ έχει θορυβήσει τους εταίρους της, οι οποίοι κάνουν τα σχέδιά τους χωρίς αυτές, όπως αποδεικνύεται από την επικείμενη υπογραφή της νέας εμπορικής συμφωνίας ανάμεσα σε 11 χώρες του Ειρηνικού, αλλά και από τις εξελίξεις στο μέτωπο της NAFTA. Μένει να φανεί εάν αυτό θα αναγκάσει τις ΗΠΑ να υποχωρήσουν ή θα τις οδηγήσει σε ακόμη πιο έντονο απομονωτισμό. 

Γιώργος Παυλόπουλος

Διαβάστε ακόμα:

- Συναντήσεις Trump με Netanyahu και May στο Νταβός - Πρόσκληση Macron στον Λευκό Οίκο

Thomas Peter/Pool Photo via AP