Optima για ΔΕΗ: Εκτίναξη εσόδων και τιμή - στόχο στα 12,2 ευρώ

Optima για ΔΕΗ: Εκτίναξη εσόδων και τιμή - στόχο στα 12,2 ευρώ

Παρά τη σημαντική αύξηση των εσόδων για το πρώτο τρίμηνο του έτους, έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος, η οποία εκτιμάται σε 114%, η άνοδος των συντελεστών κόστους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και ειδικά ο τετραπλασιασμός της τιμής φυσικού αερίου θα έχουν ως αποτέλεσμα την πτώση 5% των ΕΒΙΤDA το πρώτο τρίμηνο, έναντι του 2021. Αυτό αναφέρεται σε σημερινό report της Optima Bank, η οποία διατηρεί σταθερή την τιμή - στόχο της εταιρείας στα 12,2 ευρώ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών της Optima Bank, για το πρώτο τρίμηνο του 2022 η ΔΕΗ, η διοίκηση της οποίας θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα τριμήνου μεθαύριο, αναμένει συνολικά έσοδα της τάξεως των 2.208 εκατ. ευρώ, έναντι 1.114 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Τα αποτελέσματα EBITDA εκτιμώνται σε 178 εκατ. ευρώ έναντι 186 εκατ. ευρώ το α΄ τρίμηνο του 2021(-5%) ενώ τα επαναλαμβανόμενα EBITDA, επίσης στα 178 εκατ. ευρώ θα είναι 21%, περίπου, μειωμένα από το αντίστοιχο μέγεθος του πρώτου τριμήνου του 2021 που ήταν 226 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά την καθαρή κερδοφορία, για το συγκεκριμένο τρίμηνο εκτιμάται ότι η ΔΕΗ θα εμφανίσει ζημίες της τάξεως των 30 εκατ. Ευρώ έναντι κερδών 22 εκατ. Ευρώ για το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Εφικτός ο στόχος για EBITDA και καθαρή κερδοφορία στο σύνολο του 2022

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Optima Bank, η μείωση στα EBITDA αλλά και η αρνητική καθαρή κερδοφορία ήταν αναμενόμενες όχι μόνο λόγω της αύξησης των συντελεστών του κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και λόγω της εκπτωτικής πολιτικής προς τους καταναλωτές με στόχο την μείωση του κόστος και την συγκράτηση των τιμών χονδρικής.

Οι αναλυτές της Optima Bank θεωρούν το στόχο για διαμόρφωση των αποτελεσμάτων EBITDA για το 2022 πολύ κοντά στα επίπεδα αυτών του 2021, δηλαδή στα 871 εκατ. ευρώ. Ο στόχος αυτός μπορεί να αποτελεί μια πρόκληση για την διοίκηση της ΔΕΗ, αλλά ταυτόχρονα μπορεί να επιτευχθεί.  Σε αυτό θα συμβάλουν η ομαλοποίηση του κόστους των καυσίμων και ειδικότερα του φυσικού αερίου καθώς και η οριστικοποίηση του καθεστώτος αποζημίωσης των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι αναλυτές αναμένουν, μάλιστα, σχετική τροποποίηση σε ό,τι αφορά το guidance της ΔΕΗ τόσο για την τρέχουσα οικονομική της θέση, όσο και για τους στόχους κερδοφορίας για το 2022, καθώς και το πρόγραμμα των επενδύσεων, το οποίο είναι εστασμένο στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ακόμη, η χρηματιστηριακή Optima Bank διατηρούν σταθερή την τιμή - στόχο για την μετοχή της εταιρείας στα 12,2 ευρώ, την οποία πριν μια εβδομάδα την είχαν κατεβάσει από τα 13,7 ευρώ.