ΟΠΕΚ: Προς μείωση της παραγωγής πετρελαίου με... εμπόδιο τη Ρωσία

ΟΠΕΚ: Προς μείωση της παραγωγής πετρελαίου με... εμπόδιο τη Ρωσία

Στην κατεύθυνση επίτευξης μιας συμφωνίας για μείωση της παραγωγής πετρελαίου τουλάχιστον κατά 1,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα εργάζονται ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του, δήλωσαν τέσσερις διαφορετικές πηγές όπως μεταδίδει το Reuters, αναφέροντας πως η αντίσταση της Ρωσίας σε σημαντική μείωση της παραγωγής είναι μέχρι στιγμής το βασικό εμπόδιο.

 

Σύμφωνα με το Reuters, oι πηγές, τρεις από τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών και μία από χώρα εκτός του ΟΠΕΚ, δήλωσαν ότι η συνάντηση, που θα γίνει την Πέμπτη στη Βιέννη, θα διεξαχθεί σε δύσκολο περιβάλλον και ότι η ρωσική θέση θα είναι κρίσιμης σημασίας για την επίτευξη μιας συμφωνίας. «Η Ρωσία παίζει σκληρό παιχνίδι», δήλωσε μία από τις πηγές του ΟΠΕΚ.

Την Παρασκευή θα ακολουθήσουν συνομιλίες με συμμάχους όπως η Ρωσία, εν μέσω μείωσης των τιμών του αργού εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης και ανησυχιών για υπερβάλλουσα προσφορά πετρελαίου λόγω αύξησης της αμερικανικής παραγωγής.

Η Σαουδική Αραβία έχει αφήσει να εννοηθεί ότι υπάρχει ανάγκη για σημαντικές μειώσεις στην παραγωγή από τον Ιανουάριο, αλλά έχει δεχθεί πιέσεις από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να βοηθήσει να στηριχθεί η παγκόσμια οικονομία με χαμηλότερες τιμές πετρελαίου.

Η τιμή του πετρελαίου σημείωσε σήμερα άνοδο άνω του 2%, επεκτείνοντας τα κέρδη της ενόψει των αναμενόμενων μειώσεων στην παραγωγή από τον ΟΠΕΚ. Το πετρέλαιο μπρεντ σημείωσε άνοδο 1,55 δολαρίων ή 2,5% στα 63,24 δολάρια στις 11:55 ώρα Ελλάδας. Το αμερικανικό αργό ενισχύθηκε κατά 1,25 δολάριο στα 54,20 δολάρια.