Οι νέοι Mac της Apple είναι πιθανό να πυροδοτήσουν έναν νέο πόλεμο ημιαγωγών

Οι νέοι Mac της Apple είναι πιθανό να πυροδοτήσουν έναν νέο πόλεμο ημιαγωγών

Η Apple αναμένεται να παρουσιάσει την Τρίτη τους νέους της υπολογιστές Mac που θα χρησιμοποιούν ημιαγωγούς επεξεργαστή που παράγει η ίδια η εταιρεία, μία κίνηση που θα μπορούσε να αναζωπυρώσει μία κούρσα ελέγχου της αγοράς για ημιαγωγούς υπολογιστών και να ωφελήσει παίκτες όπως η Qualcomm.

Της αγοράς ηγούνται η Intel Corp και η Advanced Micro Devices από το 2006, όταν η Apple άρχισε να χρησιμοποιεί, όπως πολλές άλλες εταιρείες υπολογιστών, ημιαγωγούς που βασίζονται στην υπολογιστική αρχιτεκτονική ‘x86’ της Intel.

Την Τρίτη η Apple αναμένεται να ξεκινήσει την διετή διαδικασία τερματισμού της 15ετούς σχεδόν συνεργασίας της με την Intel, παρουσιάζοντας υπολογιστές με ημιαγωγούς σχεδιασμένους από την Apple με τεχνολογία της Arm, την οποία συμφώνησε να αγοράσει η Nvidia από την SoftBank σε μία συμφωνία 40 δις. δολαρίων.

Οι νέοι υπολογιστές της Apple έχουν ήδη να αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό της Qualcomm, που συνεργάζεται με την Microsoft από το 2016 για την προσαρμογή του λειτουργικού συστήματος των Windows στους επεξεργαστές της Qualcomm.

Οι υπολογιστές που βασίζονται στην τεχνολογία Arm έχουν βασικές διαφορές από αυτούς που βασίζονται σε επεξεργαστές Intel. Επειδή οι ημιαγωγοί προέρχονται από smartphones όπου η κατανάλωση ενέργειας αποτελεί βασικό ζήτημα, η μπαταρία τους έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από αυτή των συμβατικών υπολογιστών. Και, όπως τα έξυπνα τηλέφωνα, ανάβουν γρήγορα και παραμένουν συνδεδεμένοι στα δίκτυα δεδομένων.

Παρόλο που αυτοί οι υπολογιστές αντιπροσωπεύουν μικρό μερίδιο της αγοράς αυτή την στιγμή, η είσοδος της Apple αγορά αναμένεται να στρέψει την προσοχή των καταναλωτών σε αυτή την αναδυόμενη αλλαγή τεχνολογίας, ιδιαίτερα αν η Apple αρχίσει να αναπτύσσει ημιαγωγούς που ανταγωνίζονται τις επιδόσεις της Intel.  

Πηγή: Reuters