Oι φανταστικές περιπέτειες της Nokia στα χέρια των Μillennials

Oι φανταστικές περιπέτειες της Nokia στα χέρια των Μillennials

«Η εταιρεία δεν γνωρίζει τυχόν εταιρικές εξελίξεις η ουσιώδεις αλλαγές στην επιχείρηση της οι οποίες να οφείλονται στην αύξηση της τιμής αγοράς ή του όγκου των μετοχών της». Αυτή ήταν η ανακοίνωση της φινλανδικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών Νokia λίγο πριν την επανέναρξη διαπραγμάτευσης των μετοχών της στον NYSE, μετά από διακυμάνσεις που εκτόξευσαν την τιμή της μετοχής ακόμα και πάνω από το 80%, για να κλείσει εν τέλη στο +38,5% . Όπως είναι επόμενο, τα μάτια όλων σήμερα είναι στραμμένα στο Ελσίνκι, αναμένοντας αν θα δοθούν οι ίδιες συγκινήσεις και επί ευρωπαϊκού εδάφους.

To μόνο σίγουρο είναι ότι όταν παρουσιάσαμε το turnaround story της Nokia στον επενδυτικό χάρτη της 5G εποχής δεν περιμέναμε ότι στις αρχές του 2021 θα έχει γίνει το τελευταίο τεχνολογικό αστέρι παλαιού τύπου στο φόρουμ WallStreetBets της Reddit, ήτοι το νέο κουτί της Πανδώρας της Wall Street το οποίο εκτενώς χτες παρουσίασε ο Κωνσταντίνος Χαροκόπος.

Ένα από τα πιο εύστοχα σχόλια που αλίευσε η στήλη από το Βloomberg είναι του Neil Campling, αναλυτή της Mirabaud Securities: «Είναι σαν κάποιος να έχει βρει μια εφημερίδα από το 2006 για να προσδιορίσει ποιες ήταν οι εταιρείες χρυσής τεχνολογίας από τότε».

Και πράγματι, δείτε την πορεία από την αρχή του 2021 των μετοχών παλιών τεχνολογικών brand names όπως η Blackberry ή το GameStop. Ο αυξανόμενος όγκος συναλλαγών από ιδιώτες επενδυτές έχουν εκτοξεύσει τις τιμές τους σε δυσθεώρητα επίπεδα. Η Blackberry από τα 6,63 δολάρια στα τέλη του 2020 έκλεισε χτες στα 25,10 δολάρια, ενώ η GameStop από τα 18,84 δολάρια στις 31 Δεκεμβρίου έκλεισε χτες στα 347,51 δολάρια με άνοδο 134,84%

Θα ακολουθήσει και η Nokia μια ανάλογη τρελή πορεία ή η διαπραγμάτευση στις ευρωπαϊκές αγορές θα κινητοποιήσει από ένα σημείο και μετά μηχανισμούς εξορθολογισμού των ανοδικών της ορίων;

Update στο φιλανδικό turnaround story

Η Nokia συνεχίζει τη μάχη 5G με τους ανταγωνιστές της Ericsson και Huawei.

Πρόσφατα η SEB,  ένα από τα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στη Σκανδιναβία αύξησε την τιμή-στόχο της στη Nokia από 4,25 $ σε 4,60 $ ανά μετοχή, θεωρώντας τη Nokia υποτιμημένη σε σύγκριση με τον Σουηδό αντίπαλο της, την Ericsson, της οποίας οι μετοχές διαπραγματεύονται με πολύ υψηλότερους δείκτες P/E ή τιμής /ελεύθερες ταμειακές ροές. Η SEB αναμένει επίσης ότι η εταιρεία θ’ αποκαταστήσει την πολιτική μερισμάτων της, η οποία έχει τεθεί σε παύση από το καλοκαίρι του 2019.

Θα επιστρέψουμε στα εταιρικά αποτελέσματα μετά τις 5 Φεβρουαρίου όπου θα ανακοινωθούν και θα περάσουμε σε τρία ενδιαφέροντα έργα για την εταιρεία.

Στα δύο πρώτα είναι η συμφωνία με την Τ- Mobile, για ένα έργο ασφαλείας στον κυβερνοχώρο, καθώς θα χρησιμοποιηθεί η πλατφόρμα της Air Scale της Nokia σε μια πενταετή συμφωνία πολλών δισ. δολαρίων. Η Νokia αποτέλεσε επίσης την επιλογή από τη Federal 5G Cybersecurity Project ως πάροχο τεχνολογίας και συνεργάτη για τη μετάβαση από δίκτυα 4G σε 5G.

Επί ευρωπαϊκού εδάφους τώρα, χτες η Nokia ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε μια εμπορική συμφωνία προκειμένου να προετοιμάσει για το μέλλον τα δίκτυα του ομίλου Elisa, πρωτοπόρο στις τηλεπικοινωνίες και τις ψηφιακές υπηρεσίες, με βασικές αγορές τη Φινλανδία και την Εσθονία και πάνω από 6,3 εκατομμύρια συνδρομές στο εκτεταμένο δίκτυό της.

Η Nokia έχει επιτύχει ένα σημαντικό ορόσημο χωρητικότητας δικτύου με τον μακροχρόνιο συνεργάτη της Elisa, ενώ προετοιμάζει το δίκτυο της εταιρείας για την υποστήριξη νέων εφαρμογών και τεχνολογιών.

Οι δύο εταιρείες αναπτύσσουν την πρώτη διεπαφή 1T (terabit) καθαρών καναλιών στον κόσμο προκειμένου να προετοιμαστεί επαρκώς το δίκτυο της Elisa για την εκθετική ζήτηση για συνδεσιμότητα και εύρος ζώνης που απαιτούν το cloud, το video streaming, AI, IoT και 5G, σε συνδυασμό με την αλλαγή των «τρόπων κίνησης» στο Διαδίκτυο καταναλωτών, οικιακών εργαζομένων και επιχειρήσεων, που ωθούν τα όρια χωρητικότητας των δικτύων παροχής υπηρεσιών επικοινωνίας (CSP).

Το δελτίο τύπου της εταιρείας δεν περιείχε τις οικονομικές λεπτομέρειες του deal, τις οποίες και αναμένουμε κατά την παρουσίαση των εταιρικών αποτελεσμάτων. Βέβαια μέχρι τότε, αναρωτιόμαστε πόσο θα τις έχουν «τιμολογήσει» οι millennials.

[email protected]

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.