Οι έρευνες για υδρογονάνθρακες στο επίκεντρο των συζητήσεων Λάτση-Δημοσίου για τα ΕΛΠΕ

Οι έρευνες για υδρογονάνθρακες στο επίκεντρο των συζητήσεων Λάτση-Δημοσίου για τα ΕΛΠΕ

Του Γιώργου Φιντικάκη

Στους υδρογονάνθρακες επικεντρώνονται τις τελευταίες ημέρες οι συζητήσεις Λάτση-Δημοσίου για την από κοινού πώληση του 51% των ΕΛΠΕ συν το μάνατζμεντ, συμφωνία που λέγεται ότι ολοκληρώνεται από ημέρα σε ημέρα.

Οι συζητήσεις αφορούν το ρόλο που θα έχει το Δημόσιο σχετικά με τα μελλοντικά κέρδη από την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, όταν και όποτε αλλάξει χέρια το 51% των ΕΛΠΕ και αυτό περάσει σε στρατηγικό επενδυτή.

Στόχος προφανώς της κυβέρνησης είναι να συντηρήσει το Δημόσιο και μετά τη μεταβίβαση του πλειοψηφικού πακέτου των ΕΛΠΕ, τα δικαιώματα που του εξασφαλίζουν οι συμβάσεις έρευνας και εκμετάλλευσης που έχει μέχρι σήμερα υπογράψει η εταιρεία, όπως και όσες αυτή διεκδικεί.

Στην πράξη, θα μπορεί έτσι η κυβέρνηση να υποστηρίξει ότι παρά την αποκρατικοποίηση των ΕΛΠΕ, εκείνη διαφυλάσσει το δημόσιο συμφέρον αναφορικά με το ευαίσθητο πολιτικά κεφάλαιο της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογοναθράκων στην Ελλάδα.

Σημειωτέον ότι ο όμιλος ΕΛΠΕ έχει εξασφαλίσει δικαιώματα σε μια σειρά περιοχών στη Δυτική Ελλάδα, όπως στον Πατραϊκό (ΕΛΠΕ 50% ως operator και Edison 50%), στο "μπλοκ 2" που βρίσκεται δυτικά της Κέρκυρας (Total 50% operator, ΕΛΠΕ 25% και Edison 25%), καθώς επίσης σε Άρτα – Πρέβεζα και ΒΔ Πελοπόννησο.

Επίσης τα ΕΛΠΕ συμμετέχουν με 20% από κοινού με την Total (40%) και την ExxonMobil (40%) στην κοινοπραξία που έχει καταθέσει τις μοναδικές προσφορές για τις δύο θαλάσσιες περιοχές Νότια και ΝΔ της Κρήτης. Στο σχήμα, operator είναι η Total. Επιπλέον τα ΕΛΠΕ συμμετέχουν με ποσοστό 50% στο επιχειρηματικό σχήμα με τη Repsol (σε ρόλο operator), το οποίο έχει υποβάλει προσφορά για την υποθαλάσσια περιοχή του Ιονίου.

Ανθρωποι που παρακολουθούν από κοντά τις εντατικές συζητήσεις και διεργασίες των τελευταίων εβδομάδων, τοποθετούν ακόμη και σήμερα το κλείσιμο της συμφωνίας μεταξύ της Paneuropean (πλευρά Λάτση) και του Δημοσίου, με τις ανακοινώσεις να τοποθετούνται μετά το κλείσιμο του χρηματιστηρίου.

Ζητήματα που δεν αφορούν αυτό καθεαυτό το μοντέλο πώλησης, αλλά κυρίως τον τρόπο συμμετοχής στο μάνατζμεντ των ΕΛΠΕ, των δύο πωλητών και αυριανών μετόχων μειοψηφίας (Ελληνικό Δημόσιο και Paneuropean του Ομίλου Λάτση), λέγεται ότι έχουν ήδη κλείσει. Οπως δηλαδή το αν οι τωρινοί μέτοχοι της εταιρείας θα διορίζουν μέλη στο νέο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, καθώς και το αν θα υπάρχει και υπό ποιες προϋποθέσεις δικαίωμα αρνησικυρίας αποφάσεων του μάνατζμεντ.

Θυμίζουμε ότι οι δύο υφιστάμενοι βασικοί μέτοχοι (Paneuropean και Δημόσιο) θα διατηρήσουν στα ΕΛΠΕ από ποσοστό 15% ο καθένας, πουλώντας η μεν πλευρά Λάτση περίπου το 30% (από 45,47% σήμερα), το δε Δημόσιο γύρω στο 20% (από 35,5% σήμερα).

Εφόσον η συμφωνία υπογραφεί μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες, τότε το ΤΑΙΠΕΔ θα προκηρύξει άμεσα τον διαγωνισμό πώλησης του 51% των ΕΛΠΕ, του οποίου οι όροι θα κρίνουν και το ποιοι πραγματικά ενδιαφέρονται. Τελευταίως ακούγονται τα ονόματα πολλών δυνητικών μνηστήρων, τα οποία όπως λένε άνθρωποι με γνώση των συζητήσεων, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, αφού ουδείς ξέρει τους όρους της συμφωνίας. Οταν αυτοί γίνουν γνωστοί, τότε και μόνο θα εμφανιστούν οι υποψήφιοι ενδιαφερόμενοι.

 

Φωτογραφία: AP