Ο οδικός χάρτης στην πορεία της ελληνικής οικονομίας προς την επενδυτική βαθμίδα

Ο οδικός χάρτης στην πορεία της ελληνικής οικονομίας προς την επενδυτική βαθμίδα

Την προσεχή Δευτέρα 6  Δεκεμβρίου η επενδυτική κοινότητα αναμένει την ανακοίνωση των μεγεθών του ΑΕΠ του γ' τριμήνου. 

 Η ανάκαμψη των μεγεθών της τουριστικής περιόδου είναι καταφανής  αφού κατεγράφησαν  έσοδα κατά 139,3% αυξημένα  σε σχέση με το 2020 και αντιπροσωπεύουν το 54,4% των εισπράξεων της αντίστοιχης περιόδου του 2019 συμβάλλοντας και στη μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών κατά 2,8 δισ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020. Κατά συνέπεια οι προσδοκίες για υψηλό ρυθμό ανάπτυξης το 2021 παραμένουν ζωντανές.  

Οι εκτιμήσεις των περισσότερων Οίκων συνηγορούν  στους υψηλούς αυτούς ρυθμούς σε επίπεδα άνω του 7% , με την ίδια πρόβλεψη να έχει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που αναθεώρησε επί τα βελτίω το φθινόπωρο  συνυπολογίζοντας ανάκαμψη της ιδιωτικής κατανάλωσης αλλά και των επενδύσεων.

Όσον αφορά την προσέλκυση επενδύσεων θετικός οιωνός για την χώρα τα στοιχεία που προκύπτουν από αναφορά της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων  σύμφωνα με τα οποία, η  Ελλάδα ήταν μία από τις τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες που κινήθηκαν κόντρα στο ρεύμα και εμφάνισαν τη μεγαλύτερη αύξηση επενδύσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας, μαζί με Ρουμανία, Κύπρο και Δανία.

Για να μπορέσει η Ελλάδα να καταστεί  περαιτέρω ελκυστικός προορισμός επενδύσεων είναι πρόδηλο ότι πρέπει να ολοκληρωθεί ο οδικός χάρτης προς την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας  ή οποία θα προσδώσει σημαντικά οφέλη στην ελληνική οικονομία. Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με τους διεθνείς Οίκους  βρισκόμαστε δυο βήματα χαμηλότερα από το investment grade και αρκεί ένας εξ αυτών να κόψει το νήμα, προκειμένου η χώρα να επανέλθει και να αλλάξει οριστικά σελίδα στην πιστοληπτική της ικανότητα.

Eνα ενδιαφέρον στοιχείο αποκάλυψε η Τράπεζα Πειραιώς σε ανάλυσή της,  παραθέτοντας διάγραμμα σύμφωνα με το οποίο γίνεται εμφανής η πιο άμεση δυνατότητα της αγοράς των CDS να ενσωματώνουν και να αντανακλούν τις τρέχουσες εξελίξεις τόσο στη καθοδική (2008-2011) όσο και στην ανοδική (2017-σήμερα) φάση του κύκλου.  Είναι εμφανές ότι οι αγορές CDS τιμολογούν τα ελληνικά ασφάλιστρα κινδύνου σε επίπεδα επενδυτικής βαθμίδας, ενώ η αξιολόγηση των οίκων υστερεί σημαντικά από το πολύ ουσιαστικό αυτό ορόσημο.

Σημαντικό  εμπόδιο που πρέπει να υπερβληθεί στην δύσβατη αυτή πορεία, αποτελεί το ογκώδες χρέος της χώρας που ανάλογα των εκτιμήσεων θα κυμανθεί πέριξ του 200% του ΑΕΠ για το 2021. Εφόσον επιτευχθεί υψηλός ρυθμός μεγέθυνσης τα επόμενα δυο χρόνια και οι πληθωριστικές πιέσεις αποδειχθούν παροδικές, το ονομαστικό ΑΕΠ θα αυξηθεί και σε συνδυασμό με τα χαμηλά επιτόκια θα αποκλιμακωθεί ο λόγος χρέος/ΑΕΠ εάν συνυπολογίσουμε την ταυτόχρονη σταδιακή επαναφορά στη δημοσιονομική πειθαρχία με συρρίκνωση των ελλειμμάτων που εκτοξεύτηκαν λόγω της πανδημίας. Σκοπός η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος εντός του 2023. 

Όσον αφορά τις επενδύσεις δεν πρέπει να παραληφθεί η επιτακτική ανάγκη της επιτάχυνσης απονομής δικαιοσύνης αλλά και του σταθερού φορολογικού πλαισίου, που σε όλες τις αναφορές των εμπλεκομένων βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Ιδιαίτερα όταν η υλοποίηση των έργων που συνδέονται με το Ταμείο Ανάκαμψης θα είναι η αιχμή του δόρατος  στην πορεία μιας νέας δυναμικής αναπτυξιακής προσπάθειας της χώρας. 

Σαφώς πιο αισιόδοξη όσον αφορά τον χρόνο απόκτησης της επενδυτικής βαθμίδας η JP Morgan, που στο τελευταίο της report  θεωρεί ότι  οι θετικές κινήσεις στις αξιολογήσεις θα συνεχιστούν και το επόμενο έτος, ιδίως για τα μικρότερα κράτη, με πιθανότητες η Ελλάδα να αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα στο 2ο εξάμηνο του 2022.  Η τράπεζα προσδοκά υποχώρηση των περιθωρίων, με το spread του ελληνικού 10ετούς ομολόγου να προβλέπεται ότι από τα τρέχοντα επίπεδα των 160 μ.β. θα υποχωρήσει στις 125 μ.β. κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022 και στις 110 μ.β. στο δεύτερο τρίμηνο, επίπεδα στα οποία θα παραμείνει κατά το τρίτο και τέταρτο  τρίμηνο του 2022.

Το πρόβλημα του τερματισμού του PEPP  στο α' τρίμηνο του 2022  για την Ελλάδα και εάν και εφόσον η Κριστίν Λαγκάρντ δεν ανοίξει τα χαρτιά της στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 16 Δεκεμβρίου, θα πρέπει να ξεπεραστεί λογικά, κάτι στο οποίο συγκλίνουν όλες οι απόψεις, διαμορφώνοντας ένα πλαίσιο ευελιξίας  στο ενδιάμεσο διάστημα μέχρι την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Το 2022 κατά συνέπεια θα αποτελέσει το έτος - ορόσημο για την ελληνική οικονομία και την αναβάθμισή της και θα αποτυπώσει την οριστική έξοδο από την μεγάλη κρίση, που την οδήγησε σε Selective Default στις αρχές του 2012, λίγο πριν την ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης χρέους. Και θα προσδώσει μια νέα δυναμική στην κατεύθυνση  ενός σταθερού ρυθμού ανάπτυξης της χώρας τα επόμενα χρόνια.