Ο Μπάιντεν υπογράφει εκτελεστικό διάταγμα που θέτει στο στόχαστρο τους τεχνολογικούς κολοσσούς

Ο Μπάιντεν υπογράφει εκτελεστικό διάταγμα που θέτει στο στόχαστρο τους τεχνολογικούς κολοσσούς

Εκτελεστικό διάταγμα το οποίο θα θέτει στο στόχαστρο τις πρακτικές των κολοσσών του τεχνολογικού κλάδου, με απώτερο στόχο τη διάσπασή τους λόγω παρεμπόδισης του ανταγωνισμού, αναμένεται να υπογράψει σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, μεταδίδει το αμερικανικό δίκτυο CNBC.

Ειδικότερα, η κυβέρνηση Μπάιντεν θα αναφέρει στο διάταγμα ότι οι μεγάλες εταιρείες του κλάδου κάνουν χρήση της ηγετικής τους θέσης προκειμένου να αποκλείουν τους μικρότερους ανταγωνιστές τους, ενώ εκμεταλλεύονται τα προσωπικά στοιχεία των καταναλωτών.

Σε αυτό το πλαίσιο, το διάταγμα θα ζητά από τις ρυθμιστικές αρχές να προβούν σε μεταρρυθμίσεις, όπως η αύξηση του ελέγχου των συγχωνεύσεων στον κλάδο της τεχνολογίας και η εστίαση σε κινήσεις όπως οι λεγόμενες “killer acquisitions", οι εξαγορές δηλαδή κατά τις οποίες οι εταιρείες αποκτούν κάποιες μικρότερες για να τις βγάλουν από την αγορά.

Σημειώνεται ότι ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Μπράιαν Ντιζ, ανέφερε σε αποκλειστική του δήλωση στο CNBC η ασφυκτική «λαβή» των μεγάλων εταιρειών στον κλάδο της τεχνολογία έχει οδηγήσει σε περιορισμό της καινοτομίας.

Σύμφωνα με τον Ντιζ, οι εταιρείες αυτές «έχουν δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα», μεταξύ των οποίων «για το απόρρητο και την ασφάλεια των χρηστών», καθώς και «για τις μικρές επιχειρήσεις όσον αφορά την είσοδο σε αγορές».

Όπως μεταδίδει το CNBC, το εκτελεστικό διάταγμα Μπάιντεν θα καλεί την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου να θεσπίσει νέους κανόνες σχετικά με τις πρακτικές συλλογής δεδομένων και παρακολούθησης των χρηστών από τις Big Tech, ζητώντας από την Επιτροπή από την εταιρεία να απαγορεύσει ορισμένες αθέμιτες μεθόδους ανταγωνισμού στις διαδικτυακές αγορές.

Στόχος θα είναι να παραχωρηθεί χώρος σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που έχουν διαμαρτυρηθεί για την υπερβολική δύναμη ελέγχου των ψηφιακών αγορών που διαθέτουν τεχνολογικές εταιρείες όπως η Amazon, η Apple, το Facebook και η Google.