Ντ. Τραμπ: Νέοι δασμοί 5% σε όλα τα αγαθά από Μεξικό

Ντ. Τραμπ: Νέοι δασμοί 5% σε όλα τα αγαθά από Μεξικό

Επιπρόσθετους δασμούς 5% σε όλα τα αγαθά που εισάγονται στις ΗΠΑ από το Μεξικό, ανήγγειλε ο Ντόναλντ Τραμπ πως θα επιβάλλει η κυβέρνησή του, αρχής γενομένης τον Ιούνιο, εφόσον οι μεξικανικές αρχές δεν σταματήσουν τις ροές παράτυπων μεταναστών που ζητούν άσυλο στη γειτονική χώρα.

Την επιβολή δασμών ανακοίνωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος με ανάρτησή του στο Twitter, διευκρινίζοντας πως «ο δασμός σταδιακά θα αυξάνεται ώσπου το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης να επιλυθεί, και τότε οι δασμοί θα καταργηθούν».

Οι δασμοί, όπως ανέφερε ο Τραμπ, θα αυξηθούν κατά 5% τη 10η Ιουνίου, κατά 10% την 1η Ιουλίου, κατά 15% την 1η Αυγούστου, κατά 20% την 1η Σεπτεμβρίου και κατά 25% την 1η Οκτωβρίου αν η μεξικανική κυβέρνηση δεν λάβει μέτρα για να αναχαιτίσει τη ροή των μεταναστών και των προσφύγων.

Αν η «κρίση της παράνομης μετανάστευσης» τερματιστεί «οι δασμοί θα καταργηθούν», ανέφερε ο Τραμπ, καταγγέλλοντας την «παθητική συνεργασία» του Μεξικού σε αυτή την «μαζική εισβολή» που αποτελεί «μεγάλη απειλή για την εθνική ασφάλεια και την οικονομία των ΗΠΑ» και απαιτώντας από τις μεξικανικές αρχές να «επαναπατρίζουν» τους μετανάστες και τους πρόσφυγες.

Ο ασκών χρέη γενικού γραμματέα της αμερικανικής προεδρίας Μικ Μαλβέινι, ερωτηθείς ποια μεξικανικά προϊόντα θα επηρεαστούν από τους δασμούς, απάντησε «όλα τους».

H Washington Post έγραφε την Πέμπτη πως αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου προσπάθησαν να πείσουν τον Τραμ να μην προχωρήσει σε αυτή την κίνησή. Σύμφωνα με το δημοσίευμα του επισήμαναν ότι εάν αύξανε τους δασμούς, θα προκαλούσε αναταραχή στις αγορές και πιθανόν θα έθετε σε κίνδυνο τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ΗΠΑ-Καναδά-Μεξικού, η κύρωση της οποίας χαρακτηρίζεται προτεραιότητα για την κυβέρνησή του.

Ωστόσο, αξιωματούχος του Λευκού Οίκου σημείωνε ότι η άσκηση μεγαλύτερης πίεσης στο Μεξικό είναι κάτι για το οποίο υπάρχει ευρεία συναίνεση στην κυβέρνηση αυτή τη στιγμή.

Διαβάστε ακόμα:

- Μεξικό: «Καταστροφική» η απόφαση Τραμπ για επιβολή νέων δασμών