Νέος CEO της UBS ο πρώην επικεφαλής της ING Ρ. Χάμερς

Νέος CEO της UBS ο πρώην επικεφαλής της ING Ρ. Χάμερς

Την θέση του νέου διευθύνοντα συμβούλου της UBS Group αναλαμβάνει ο πρώην επικεφαλής της ING Ράλφ Χάμερς, μετά την αποχώρηση του -επί μία δεκαετία- CEO της επενδυτικής τράπεζας Σέρτζιο Ερμότι.

Ο νέος επικεφαλής της ελβετικής τράπεζας αναμένεται να αποχωρήσει από τα καθήκοντά του στην μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία παγκοσμίως στις 30 Ιουνίου του 2020, μετά από επτά συνεχόμενα χρόνια στην ηγεσία της ING.

Από την πλευρά της, η UBS ανέφερε πως ο Ρ. Χάμερς θα ενταχθεί στο διοικητικό της συμβούλιο της εταιρείας τον προσεχή Σεπτέμβριο και θα αναλάβει καθήκοντα διευθύνοντα συμβούλου στις 1 Νοεμβρίου.

Ο Σέρτζιο Ερμότι είναι γενικός διευθυντής της UBS από το 2011, ενώ αναμένεται να ανακοινώσει την αναχώρησή του μέσα στο έτος.

Παράλληλα, η ING δεν προχώρησε στην άμεση αποκάλυψη των σχεδίων της αναφορικά με τον αντικαταστάτη του 59χρονου Σ. Ερμότι, ωστόσο σημείωσε πως η διαδικασία διαδοχής θα λάβει χώρα «εάν και όταν αυτό θα ενδείκνυται».

Ο πρόεδρος της UBS, Άξελ Βέμπερ, δήλωσε ότι ο Ρ. Χάμερς είναι «ο σωστός διευθύνων σύμβουλος» για να ηγηθεί στην UBS εν μέσω των αλλαγών που διαδραματίζονται σε όλο τον παγκόσμιο τραπεζικό κλάδο, ως «έμπειρος και σεβαστός τραπεζίτης με αποδεδειγμένη τεχνογνωσία στον ψηφιακό μετασχηματισμό», ενώ παράλληλα ευχαρίστησε τον Σ. Ερμότι για την «προσθήκη ενός επιτυχημένου κεφαλαίου στην ιστορία της τράπεζας».

Ο 53χρονος Χάμερς, επελέγη αντί των εσωτερικών υποψηφίων της UBS, μεταξύ των οποίων η Chief Operating Officer Sabine Keller-Busse και ο νέος σύμβουλος διαχείρισης του πλούτου Ικμπάλ Χαν.

Ο Χάμερς, βρίσκεται στο τιμόνι της ING από το 1991 και έγινε διευθύνων σύμβουλος το 2013, ενώ αναφορικά με την αποχώρησή του δήλωσε ότι ήταν μια σκληρή απόφαση να εγκαταλείψει τον εταιρία όπου εργάστηκε για 29 χρόνια, αλλά είναι «ιδιαίτερη τιμή του να ηγηθεί  μιας τράπεζας όπως είναι η UBS».

Σημειώνεται πως η αποχώρηση του Ερμότι φημολογούνταν για περισσότερο από ένα χρόνο καθώς και ο ίδιος ο Βέμπερ είχε ανακοινώσει ότι ο σχεδιασμός της διάδοχης κατάστασης βρισκόταν σε εξέλιξη.

Ο Ελβετός Ερμότι οδήγησε την UBS σε αναδιάρθρωση μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση, δίνοντας έμφαση στη διαχείριση πλούτου, ωστόσο έχασε τους στόχους κέρδους και κόστους για το 2019, λόγω των εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων στην Ευρώπη και του αυξημένου ανταγωνισμού από τους Αμερικανούς ανταγωνιστές της.

AP Photo/Michael Probst