Νέο κέντρο καινοτομίας από την Sunlight στην Αθήνα – 105 εκατ. ευρώ επένδυση μέχρι το 2025

Νέο κέντρο καινοτομίας από την Sunlight στην Αθήνα – 105 εκατ. ευρώ επένδυση μέχρι το 2025

Τη δημιουργία κέντρου καινοτομίας και έρευνας με στόχο την τεχνολογική εξέλιξης των μπαταριών λιθίου για εφαρμογές εκτός αυτοκινήτου ανακοίνωσε πριν λίγο η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και η Sunlight. Το νέο κέντρο θα δημιουργηθεί στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στην Αθήνα, θα χρηματοδοτηθεί με 105 εκατ. ευρώ και θα απασχολήσει περίπου 200 μηχανικούς με στόχο να φτάσουν τους 800. Παράλληλα στην μονάδα που θα δημιουργηθεί, θα υπάρξει πιλοτική παραγωγή μπαραριών.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων Γιάννη Τσακίρη, η επένδυση αυτή που θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ με 49 εκατ. ευρώ, θα αποτελέσει τον προπομπό της μεγάλης επένδυσης της Sunlight στην περιοχή της Πτολεμαϊδας. Η επένδυση αυτή, ύψους άνω των 200 εκατ. ευρώ θα ακολουθήσει την δημιουργία του κέντρου καινοτομίας και θα αναπτυχθεί μετά το 2025.

Στόχος τόσο του κέντρου, όσο και της μονάδας παραγωγής στην περιφέρεια Κοζάνης είναι η δημιουργία μιας ισχυρής παραγωγικής διαδικασίας μπαταριών λιθίου, που θα αξιοποιηθούν εκτός αυτοκινήτου. Η Sunlight εστιάζεται κυρίως στην παραγωγή μπαταριών αποθήκευσης ενέργειας, εργοστασιακών οχημάτων (κλαρκ κ.λπ.) και τώρα θα επεκταθεί στις μπαταρίες πλοίων και τρένων.