Πέμπτη 31 Μαΐου 2018, 18:05

-A +A

Ν. Καραμούζης: Δεν έχουμε περιθώρια για νέες περιπέτειες

Πέμπτη 31 Μαΐου 2018, 18:05
Ν. Καραμούζης: Δεν έχουμε περιθώρια για νέες περιπέτειες
-A +A

To εγχώριο τραπεζικό σύστημα ανακάμπτει αλλά έχει τεράστια σημασία για τη συνέχιση αυτής της πορείας, σημείωσε ο πρόεδρος της Eurobank και πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ), κ. Νικόλαος Καραμούζης, ο οποίος μίλησε στο διεθνές συνέδριο του Οικονομικού Επιμελητηρίου.

Ειδικότερα, ο κ. Καραμούζης επέστησε την προσοχή στην ανάγκη να υπάρξει αυξημένη σοβαρότητας εν μέσω των κινδύνων και των αβεβαιοτήτων που επανέρχονται στην Ευρώπη και τον κόσμο, ενώ τόνισε ότι πρέπει να υλοποιηθούν οι  μεταρρυθμίσεις που πείθουν τις αγορές και του πολίτες. 

«Ας δούμε με σοβαρότητα τι συμβαίνει γύρω μας, τους κινδύνους και τις αβεβαιότητες που επανέρχονται στην Ευρώπη και στον κόσμο. Εάν ξεσπάσει θύελλα και τρικυμία, πρέπει να διασφαλίσουμε, και είναι ευθύνη όλων μας, να βρίσκεται η χώρα μας σε ήρεμο λιμάνι, να υλοποιήσουμε μεταρρυθμίσεις που πείθουν τις αγορές και τους πολίτες και προσθέτουν αξιοπιστία και εμπιστοσύνη, που μας ξεχωρίζουν από τις χώρες με προβλήματα. Δεν έχουμε περιθώρια για νέες περιπέτειες» είπε ο κ. Καραμούζης.

Ανέφερε ακόμα ότι ο τραπεζικός κλάδος έχει σταθεροποιηθεί και έχει αφήσει πίσω του τα χειρότερα, παρουσιάζοντας αναλυτικότερα τις επιδόσεις.

Συγκεκριμένα, ο κλάδος έχει να επιδείξει υψηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, που πιστοποιήθηκαν από τα stress tests, τα οποία διεξήγαγαν οι εποπτικές αρχές και ανακοινώθηκαν στις αρχές του Μαΐου, αναβαθμισμένη εταιρική διακυβέρνηση, την ευθυγράμμισή του, εν πολλοίς, με τις νέες αυστηρότερες κανονιστικές και εποπτικές απαιτήσεις.

Επίσης, το τραπεζικό σύστημα έχει να επιδείξει τη βελτίωση της ρευστότητάς του, παρά τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων με μείωση της εξάρτησης για ρευστότητα από το ευρωσύστημα στα 21,6 δισ., με τον ELA στα 10,2 δισ., βάσει των στοιχείων του Απριλίου, βελτιούμενη πρόσβαση στις διεθνείς αγορές κυρίως μέσω έκδοσης καλυμμένων ομολογιών, αυξημένη πρόσβαση στη διατραπεζική αγορά repos (περίπου 20 δισ. ευρώ), σταδιακή επιστροφή των καταθέσεων (+5,5 δισ. στο 2017), αποκλιμάκωση του ύψους των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων βάσει σχεδίου (στο τέλος του έτους ήταν στα 94,4 δισ.). Στόχος και δέσμευση είναι να μειωθούν περίπου στα 64 δισ. στο τέλος του 2019.

Ο κ. Καραμούζης έδωσε έμφαση, μεταξύ άλλων, στο ζήτημα της πιστωτικής επέκτασης που εξακολουθεί να κυμαίνεται σε αρνητικά επίπεδο στον τομέα των ιδιωτών. Οι ιδιώτες δεν ζητούν δάνεια, καθώς δεν επαρκεί το διαθέσιμο εισόδημά τους και οι προσδοκίες τους είναι ακόμη χαμηλές, τόνισε ο κ. Καραμούζης, προσθέτοντας ότι αυτό επιδρά στις βασικές τραπεζικές εργασίες.

Αναφερόμενος στον τομέα των επενδύσεων, προκειμένου να ανακάμψει η οικονομία, επισήμανε ότι για να φθάσουμε από τα 22 δισ. ευρώ που ήταν πέρυσι στον διπλασιασμό τους σε ετήσια βάση που χρειάζεται, σύμφωνα με εκτιμήσεις πρέπει να συμφωνηθούν οι απαραίτητες πολιτικές.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα