MYTILINEOS: Ξεκινούν οι κατασκευαστικές εργασίες για τη μονάδα της Λιβύης

MYTILINEOS: Ξεκινούν οι κατασκευαστικές εργασίες για τη μονάδα της Λιβύης

Την επανεκκίνηση των εργασιών για την κατασκευή της μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Τομπρούκ, καθώς ενεργοποιήθηκαν οι απαραίτητες γραμμές χρηματοδότησης που παρέμεναν σε αδράνεια,  μετά από τρία χρόνια καθυστερήσεων, λόγω της εσωτερικής κατάστασης στη Λιβύη, ανακοίνωσε η MYTILINEOS.

Μετά από μία μακρά περίοδο συγκρούσεων και πολιτικών αναταραχών, η χώρα επανέρχεται σταδιακά στην κανονικότητα και θέτει τις βάσεις για ένα μέλλον με ενεργειακή επάρκεια και ασφάλεια. Στο πλαίσιο αυτό, η Γενική Αρχή Ηλεκτρισμού της Λιβύης (GECOL) έθεσε σε ισχύ το Letter of Credit προς την MYTILINEOS ανάβοντας το «πράσινο φως» για την υλοποίηση της μονάδας, η οποία θα κατασκευαστεί σε τρείς φάσεις:

Στο πρώτο στάδιο θα κατασκευαστεί η πρώτη τουρμπίνα, η οποία και θα μπορέσει να ενισχύσει άμεσα το ενεργειακό σύστημα της χώρας με σχεδόν 160MW.

Η εν λόγω μονάδα, όταν ολοκληρωθούν και τα τρία στάδια κατασκευής, θα έχει συνολική ισχύ που θα υπερβαίνει τα 650MW και θα έχει δυνατότητα διπλού καυσίμου (φυσικού αερίου ή υγρού καυσίμου). Θα περιλαμβάνει την προμήθεια και εγκατάσταση 4 αεριοστρόβιλων General Electric GT13E2 σε διάταξη ανοιχτού κύκλου, καθώς και όλου του σχετικού βοηθητικού εξοπλισμού και ενός υποσταθμού 220/66kV. Η συμβατική αξία για τη MYTILINEOS, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί ανέρχεται στα $400 εκατομμύρια.

Σημειώνεται ότι η Λιβύη αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια σοβαρότατο πρόβλημα ηλεκτροδότησης, με πολύωρες διακοπές ρεύματος που παραλύουν την οικονομική και επιχειρηματική ζωή της χώρας. Η άμεση λύση που θα προσφέρει η MYTILINEOS θα δώσει τη δυνατότητα στη χώρα να επενδύσει στην παραγωγική της ανασυγκρότηση, ενώ σταδιακά με την ολοκλήρωση του έργου, η Λιβύη θα αποκτήσει μία σύγχρονη και αποδοτική μονάδα που θα καλύψει καίριες και επιτακτικές ανάγκες στην ευρύτερη περιοχή του έργου.

«H MYTILINEOS είναι περήφανη που εκπροσωπεί την Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη, ξεκινώντας το πρώτο μεγάλο έργο υποδομής  μετά από πολλά χρόνια που θα βελτιώσει σημαντικά τη  ζωή των πολιτών της Λιβύης, μετά και  την πρόσφατη πρόοδο στην ειρηνευτική διαδικασία», σημειώνει η εταιρεία.