Μύθοι και αλήθειες για τη χρέωση προμηθευτή στο ρεύμα

Μύθοι και αλήθειες για τη χρέωση προμηθευτή στο ρεύμα

Του Γιώργου Φιντικάκη

Σε μηδενισμό του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ, που πλέον εμφανίζει πλεόνασμα, οδηγώντας με τη σειρά του σε μείωση του ΕΤΜΕΑΡ, το οποίο πληρώνουν οι καταναλωτές μέσα από τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, έχει οδηγήσει η μέχρι σήμερα εφαρμογή της χρέωσης προμηθευτή.

Στην επισήμανση αυτή προχωρά ο φορέας που εκπροσωπεί τους ηλεκτροπαραγωγούς της πράσινης ενέργειας (ΕΣΗΑΠΕ), ενόψει της κατάθεσης στη Βουλή τροπολογίας του υπ. Ενέργειας για μείωση της χρέωσης προμηθευτή, αλλά και της γενικότερης δημόσιας συζήτησης που διεξάγεται τελευταίως για τη σκοπιμότητα και χρησιμότητα του συγκεκριμένου μέτρου.

Και υπενθυμίζει ο επίσημος φορέας του κλάδου, ότι οι ΑΠΕ οδηγούν σε χαμηλότερη χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος, όπως έχει δείξει πληθώρα μελετών (ΕΜΠ, ΑΠΘ, ΙΟΒΕ, κ.ά.), μείωση που επί χρόνια δεν μεταφέρονταν στα τιμολόγια των καταναλωτών. Παράλληλα δεν καταβάλλονταν εμπρόθεσμα, και στο σύνολό του, στους δικαιούχους το συμβολαιοποιημένο τίμημα για την παραγόμενη ανανεώσιμη ενέργεια.

Σαν αποτέλεσμα δημιουργούνταν επί χρόνια ελλείμματα στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ, τα οποία αντιμετωπίζονταν με συνεχείς αυξήσεις του ΕΤΜΕΑΡ, αλλά και με αναδρομικές περικοπές στις συμβολαιοποιημένες τιμές πώλησης της παραγόμενης ανανεώσιμης ενέργειας, που έφτασαν να απειλούν σοβαρά τη βιωσιμότητα του κλάδου.

Κάπως έτσι θεσπίστηκε η χρέωση προμηθευτή, (Αυγουστος 2016), που πληρώνουν όλοι οι προμηθευτές ρεύματος, με το σκεπτικό ότι αν δεν υπήρχαν οι ΑΠΕ, εκείνοι θα αγόραζαν ακριβότερα το ρεύμα. Ενάμισι μάλιστα χρόνο μετά, το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ εμφανίζει πλεόνασμα, και αντί για αυξήσεις του ΕΤΜΕΑΡ, οι καταναλωτές είδαν μειώσεις στη συγκεκριμένη χρέωση.

Σε αυτή τη συγκυρία, και ενόψει της δρομολογούμενης μείωσης της χρέωσης προμηθευτή, οι εκπρόσωποι των ηλεκτροπαραγωγών από ΑΠΕ, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Και επισημαίνουν ότι η εκτίμηση του φετινού πλεονάσματος του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ πρέπει να γίνει με συντηρητικό τρόπο, καθώς υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες, κι επομένως μια μεγάλη μείωση της χρέωσης προμηθευτή, θα φέρει νέα ελλείμματα στην αγορά των ΑΠΕ και επιβαρύνσεις για τους καταναλωτές, όπως συνέβαινε μέχρι πριν λίγα χρόνια.

Απαριθιμώντας το θολό ακόμη τοπίο γύρω από το φετινό πλεονάσμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ), ο σύνδεσμος των παραγωγών ΑΠΕ, παραθέτει μια σειρά από αβεβαιότητες. Από το γεγονός ότι το πρώτο δίμηνο του 2018, ο ειδικός αυτός λογαριασμός των ΑΠΕ εμφανίζει μειωμένα κατά 30 εκατ ευρώ έσοδα, έως τον κίνδυνο μειωμένων εσόδων μέχρι την αντικατάσταση της χρέωσης προμηθευτή από έναν αξιόπιστο μηχανισμό. Και από τον κίνδυνο επιβαρύνσεων από εκκρεμούσες εκκαθαρίσεις του ΕΤΜΕΑΡ των ετών 2012-2016 (σσ: η εκκαθάριση μόνο για το 2015 κατέληξε σε επιβάρυνση του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ με 42 εκατ.), έως το ενδεχόμενο αγωγών για τις συναλλαγές στον ημερήσιο ενεργειακό προγραμματισμό, και δίκες που σχετίζονται με τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ.

Ειδική μνεία κάνει ο ΕΣΗΑΠΕ και στην κριτική που ασκείται σχετικά με τις επιπτώσεις της χρέωσης προμηθευτή στην αγορά λιανικής και στον ανταγωνισμό που αναπτύσσεται σε αυτήν. Άλλοι λόγοι ευθύνονται για το χαμηλό μερίδιο των προμηθευτών στη λιανική, και όχι η χρέωση προμηθευτή- σημειώνει ο ΕΣΗΑΠΕ- επικαλούμενος μεταξύ άλλων τις σημαντικά αυξημένες, λόγω ανταγωνισμού, τιμές στις τελευταίες δημοπρασίες ΝΟΜΕ, τη δυναμική εκπτωτική πολιτική της ΔΕΗ, και τα ζητήματα εμπιστοσύνης που έχει ο καταναλωτής. Εξάλλου, όπως επισημαίνουν οι φορείς των ΑΠΕ, μεσοπρόθεσμα η σημαντική και μόνιμη μείωση στα τιμολόγια των καταναλωτών, δεν θα έλθει από τον ανταγωνισμό στη προμήθεια- στις προηγμένες αγορές τα περιθώρια κέρδους της προμήθειας είναι 3%-4%- παρά από τη μείωση του κόστους παραγωγής.

Φωτογραφία Intime News