«Μποτιλιάρισμα» στα συμβολαιογραφικά γραφεία – Η συνταγή αποσυμφόρησης

«Μποτιλιάρισμα» στα συμβολαιογραφικά γραφεία – Η συνταγή αποσυμφόρησης

Τη συνταγή που θα επιτρέψει σε ιδιοκτήτες ακινήτων και συμβολαιογράφους να ολοκληρώσουν τις προγραμματισμένες μεταβιβάσεις ακινήτων (κυρίως τις γονικές παροχές για τις οποίες καταγράφεται πολύ μεγάλο ενδιαφέρον) χωρίς να επωμιστούν την αύξηση των αντικειμενικών αξιών και το κόστος έκδοσης της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτηρίου ψάχνουν στο υπουργείο Οικονομικών.

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να σταλεί το μήνυμα στην αγορά ότι πάει… πίσω η ενεργοποίηση των νέων αντικειμενικών αξιών σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να καθυστερήσει η μεταρρύθμιση του ΕΝΦΙΑ. Από την άλλη, είναι απολύτως κατανοητό και στην κυβέρνηση ότι οι ίδιες οι υπηρεσίες του δημοσίου (σ.σ κυρίως οι δήμοι που εκδίδουν τα πιστοποιητικά ΤΑΠ, ή τα κτηματολογικά γραφεία) δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στην αυξημένη ζήτηση για την έκδοση δικαιολογητικών με αποτέλεσμα οι καθυστερήσεις να είναι πολύ μεγάλες.

Υποτίθεται ότι οι αντικειμενικές αξίες ανακοινώθηκαν τον Ιούνιο με στόχο να ενεργοποιηθούν από τον Ιανουάριο, προκειμένου οι ιδιοκτήτες να εκμεταλλευτούν το «δώρο» της αύξησης του αφορολογήτου των γονικών παροχών. Όταν όμως τα απαιτούμενα δικαιολογητικά εκδίδονται με καθυστέρηση εβδομάδων, είναι δεδομένο ότι το παράθυρο ευκαιρίας θα παραμείνει ανεκμετάλλευτο από χιλιάδες ιδιοκτήτες. Ακόμη και σήμερα να απευθυνθεί κάποιος στον συμβολαιογράφο για γονική παροχή (σ.σ δηλαδή περίπου έναν μήνα πριν τελειώσει η χρονιά) είναι αμφίβολο αν θα προλάβει να κάνει συμβόλαια).

Προκειμένου να εκτονωθεί η κατάσταση, στο τραπέζι έχει πέσει μια πρόταση που έχει δοκιμαστεί (με επιτυχία) και στο παρελθόν. Όποιος προλάβει να κάνει τη δήλωση μεταβίβασης στην εφορία μέχρι το τέλος του χρόνου, θα φορολογηθεί με τις σημερινές αντικειμενικές αξίες ακόμη και αν υπογράψει τα συμβόλαια (και τα καταθέσει στη συνέχεια σε υποθηκοφυλακεία και κτηματολογικά γραφεία) μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2022.

Έτσι, και οι συμβολαιογράφοι θα «αναπνεύσουν» και οι ιδιοκτήτες θα κάνουν τη δουλειά τους χωρίς πρόσθετες επιβαρύνσεις και το υπουργείο οικονομικών θα διασφαλίσει ότι οι αντικειμενικές αξίες και ο ΕΝΦΙΑ θα εφαρμοστούν κανονικά όπως έχει προγραμματιστεί. Για να ολοκληρωθεί το σκηνικό, μένει μόνο να δοθεί λίγο περισσότερος χρόνος και για την τακτοποίηση των ξεχασμένων τετραγωνικών στους δήμους όπως επίσης και για τη δυνατότητα μεταβίβασης χωρίς την υποχρεωτική έκδοση ηλεκτρονικής ταυτότητας κτηρίου. Οι αποφάσεις, αναμένονται μέσα στις επόμενες ημέρες…