Μπορεί η Ελλάδα να πρωταγωνιστήσει στην παγκόσμια αγορά φαρμακευτικής κάνναβης;

Μπορεί η Ελλάδα να πρωταγωνιστήσει στην παγκόσμια αγορά φαρμακευτικής κάνναβης;

Ένα θέμα «ταμπού» για την ελληνική κοινωνία αλλά και την οικονομία, ξεκίνησε να λύνει το γόρδιο δεσμό του το 2018 με την ψήφιση του νομοσχεδίου Ν. 4523/2018, που έδινε υπό όρους, τη δυνατότητα παραγωγής κάνναβης µε αποκλειστικό σκοπό την παραγωγή τελικών προϊόντων φαρµακευτικής κάνναβης.

Με την ψήφιση του νόμου 4801/2021, πριν από λίγες ημέρες, τροποποιείται το νομοθετικό πλαίσιο για την εξαγωγή, διάθεση και κυκλοφορία των τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης, με κύριο σκοπό την απλοποίηση των διαδικασιών, την άρση ασαφειών που έχουν εντοπιστεί στο υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο και τη διευκόλυνση της εξαγωγής των προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης, στα πρότυπα της διαδικασίας εξαγωγής που ισχύει για τα γενόσημα φαρμακευτικά προϊόντα που παράγονται στην Ελλάδα.

Σε αυτό το πλαίσιο,  η υλοποίηση των επενδύσεων από τις εταιρείες που έχουν λάβει άδεια έγκρισης εγκατάστασης μονάδων παραγωγής φαρμακευτικής κάνναβης, αναμένεται να «ξεκλειδώσει».  Η χώρα μας  μπορεί να προσελκύσει επενδυτές καθώς στο τομέα αυτό βρίσκεται σε νηπιακό στάδιο σε σχέση με άλλες χώρες, διαθέτοντας το προνόμιο των κλιματολογικών συνθηκών που θεωρούνται ιδανικές για την καλλιέργεια κάνναβης.

Ο κλάδος της φαρμακευτικής κάνναβης εξελίσσεται ραγδαία με μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης, καθώς πρόκειται για μια αγορά που η ζήτηση είναι συνεχώς αυξανόμενη. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το 2028 η αγορά προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης στην Ευρώπη θα ανέλθει στα 56 δισ. Με το νέο κανονιστικό πλαίσιο, διευκολύνεται η εξαγωγική διαδικασία αφού δίνεται η ευκαιρία σε ένα προϊόν φαρμακευτικής κάνναβης να κυκλοφορήσει στη χώρα εισαγωγής του με βάση απόφαση της αλλοδαπής αρμόδιας αρχής, χωρίς να είναι απαραίτητη και η έγκριση κυκλοφορίας του στην Ελλάδα. Επιπλέον, με τις νέες ρυθμίσεις διασφαλίζεται η ασφαλής και απρόσκοπτη διάθεση των τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης, υπό τον έλεγχο του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων για την κάλυψη συνταγογραφημένων αναγκών ασθενών. 

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας έχουν χορηγηθεί έως τώρα 94 εγκρίσεις εγκατάστασης μονάδων και  με αιτήσεις που εκκρεμούν   συνολικού υψους 700 εκατ. ευρώ, όμως στην πραγματικότητα μόνο μία έχει κατασκευαστεί και είναι έτοιμη να τεθεί σε λειτουργία το αμέσως προσεχές διάστημα. Πρόκειται για τη μονάδα της Tikun Europe στα Εξαμίλια Κορινθίας, επένδυση που αγγίζει τα 40 εκατ. ευρώ. Αξίζει να επισημανθεί ότι κατά τη μελέτη που έχει γίνει από τις αρχές και περιλαμβάνεται στην ανάλυση των συνεπειών του ψηφισθέντος νομοσχεδίου, η επίδραση της βιομηχανίας κάνναβης στην ελληνική οικονομία υπολογίζεται από περίπου 60 εκατ. ευρώ το πρώτο έτος σε 1,2 δισ. ευρώ δώδεκα χρόνια μετά. 

Δεν θα μπορούσαν οι χρηματιστηριακές αγορές να μην προσελκύσουν στο μέλλον επιτυχημένες εταιρείες σε ένα κλάδο, που διαθέτει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και προϊδεάζει για υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και την δημιουργία θέσεων εργασίας. Ίσως κάπως αργότερα στην δική μας καθώς τώρα ξεκινάνε τα επενδυτικά  projects.

Oμως ήδη στις διεθνείς αγορές διαπραγματεύονται εταιρείες που ασχολούνται με τη νόμιμη καλλιέργεια, παραγωγή, εμπορία ή διανομή κάνναβης, κανναβινοειδών ή προϊόντων καπνού. Ας ρίξουμε μια ματιά σε τρείς από αυτές, που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Aurora Cannabis Inc. (ACB)

 Η Aurora Cannabis, Inc. ασχολείται με την παραγωγή, διανομή και πώληση προϊόντων κάνναβης. Παράγει και πωλεί εσωτερικά συστήματα καλλιέργειας και προϊόντα διατροφής κάνναβης. Η εταιρεία ιδρύθηκε από τους Terry Booth και Steve Dobler στις 21 Δεκεμβρίου 2006 και εδρεύει στο Κάλγκαρι του Καναδά. 

Η μετοχή μετά τα υψηλά του Φεβρουαρίου στα 25$ διόρθωσε, επιδεικνύοντας αδυναμία στο επίπεδο των 14$ αποτυγχάνοντας να επανέλθει τουλάχιστον  έως τα 16,94$.Απο εκεί ξεκίνησε η καθοδική κίνηση εντός του καναλιού Α1-Α2. Ο τίτλος διέφυγε ανοδικά του καναλιού, διασπώντας ανοδικά σχεδόν ταυτόχρονα τον απλό κινητό μέσο των 50 ημερών, έχοντας ως στόχο τις δυο επόμενες αντιστάσεις των 14 και 16,94 δολαρίων. Κίνηση πάνω από τα 16,94 $ θα έχει ως στόχο τα υψηλά έτους στα 25 δολάρια.

Canopy Growth Corp. (CGC)

 Η Canopy Growth Corp. ασχολείται με την παραγωγή και πώληση ιατρικής κάνναβης. Η εταιρεία προσφέρει προϊόντα όπως λάδια και συμπυκνώματα, κάψουλες μαλακής γέλης και κάνναβη. Επικεντρώνεται στη θεραπεία του χρόνιου πόνου, των σπασμών, των μυϊκών σπασμών, της ναυτίας και της απώλειας όρεξης. Η εταιρεία ιδρύθηκε από τον Bruce Linton στις 5 Αυγούστου 2009 και εδρεύει στο Smith Falls του Καναδά. 

Η αδυναμία υπέρβασης των 44,70 δολαρίων υπήρξε το «κλειδί» της καθοδικής κίνησης της μετοχής εντός του καναλιού Β1-Β2. Η μετοχή διέφυγε  ανοδικά την προηγούμενη εβδομάδα από το κανάλι, χωρίς  όμως την απαιτούμενη ορμή και έχοντας το εμπόδιο του απλού κινητού μέσου των 50 ημερών, πριν κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα. Τα 44,70 δολάρια παραμένουν ο μεσοπρόθεσμος στόχος για τη μετοχή, που μόνο αν υπερβληθεί θα επαναφέρει τους αγοραστές με κίνηση προς τα υψηλά έτους στα 73 δολάρια. Iσχυρή στήριξη στα πρόσφατα χαμηλά των 21,88 δολαρίων.

Clever Leaves International Inc. (CLVR)

Η Clever Leaves Holdings, Inc. δραστηριοποιείται ως εταιρεία χαρτοφυλακίου. Παράγει κανναβινοειδή φαρμακευτικής ποιότητας. Η εταιρεία ιδρύθηκε στις 23 Ιουλίου 2020 και εδρεύει στη Νέα Υόρκη, Νέα Υόρκη. 

Η μετοχή διέφυγε ανοδικά της καθοδικής σφήνας ( falling wedge) G1-G2 αποκτώντας ορμή και διασπώντας ανοδικά και τον απλό κινητό μέσο όρο των 50 ημερών. Στόχος τα14$ που η ενδεχόμενη υπέρβασή τους , θα προσδώσει ορμή στη μετοχή με στόχο τα 19,5 δολάρια των υψηλών του Φεβρουαρίου. Σημαντική στήριξη στο αρνητικό σενάριο παρέχουν τα 9,80 δολάρια.