Κίνηση εντυπώσεων, η πρόταση εξαγοράς για Σκαραμαγκά - Ελευσίνα

Κίνηση εντυπώσεων, η πρόταση εξαγοράς για Σκαραμαγκά - Ελευσίνα

Του Γιώργου Φιντικάκη

Σαν κίνηση εντυπώσεων παρουσιάζουν γνώστες της υπόθεσης, την πρόταση εξαγοράς από την αμερικανική ONEX, των δύο μεγαλύτερων ελληνικών ναυπηγείων, του Σκαραμαγκά και της Ελευσίνας, παρά σαν ένα από τα μεγάλα «deals» με τους Αμερικάνους, όπως επιχειρούσαν να την παρουσιάσουν κάποια κυβερνητικά στελέχη.

Η πρόταση έγινε γνωστή χθες στη ΔΕΘ από τον επικεφαλής της ΟΝΕΧ, Πάνο Ξενοκώστα, παρουσία του Πρωθυπουργού, του Αμερικανού υπουργού Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος, και του Αμερικανού πρέσβη Τζέφρεϊ Πάιατ, με κυβερνητικές πηγές να μιλούν για μια νέα επικείμενη μεγάλη αμερικανική επένδυση στην Ελλάδα.

Τα πράγματα δεν είναι διόλου έτσι, όπως εξηγούν άνθρωποι που γνωρίζουν καλά το αντικείμενο, γι'' αυτό και υποβαθμίζουν τις διαστάσεις της υπόθεσης, λέγοντας χαρακτηριστικά «δεν πρέπει να δίνει κανείς υπερβολική σημασία».

Αφενός γιατί όπως λένε οι πηγές αυτές στο liberal.gr, πρόκειται για μια επιστολή γενικού περιεχομένου εκδήλωσης ενδιαφέροντος από την ΟΝΕΧ, και τίποτα παραπάνω, αφετέρου γιατί για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ) και Ελευσίνας, πρόκειται να διεξαχθούν ξεχωριστοί διαγωνισμοί, όπου και αναμένεται να αλληλοσυγκρουστούν ισχυρά γερμανικά και γαλλικά κυρίως συμφέροντα.

Εντύπωση επίσης προκαλεί, σύμφωνα με τους συνομιλητές μας, ότι η αμερικανική εταιρεία εμφανίζεται να επιδιώκει να αποκτήσει και τα τρία μεγαλύτερα ελληνικά ναυπηγεία. Δεν νοείται όμως κάτι τέτοιο με βάση τους όρους περί ανταγωνισμού. Διότι η αμερικανική εταιρεία απέκτησε μέσω του άρθρου 106, το Νεώριο Σύρου, κατόπιν και της σχετικής συζήτησης που έγινε την περασμένη Πέμπτη στο μονομελές πρωτοδικείο Σύρου.

Έτερος αστερίσκος είναι ότι η ΟΝΕΧ φέρεται να έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον τόσο για τo εμπορικό όσο και για το στρατιωτικό τμήμα των ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Ούτε αυτό μπορεί να περπατήσει, αφού για κάθε ένα από τα δύο αυτά κομμάτια, θα διεξαχθεί ξεχωριστός διαγωνισμός. Ήδη, δρομολογείται διεθνής πλειοδοτικός διαγωνισμός για την πώληση του στρατιωτικού τμήματος των ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

Έπειτα είναι και οι αξιώσεις που εξακολουθεί να εγείρει ο πρώην βασικός μέτοχος των ναυπηγείων Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ), η Privinvest, και οι οποίες σκιάζουν το νομικό καθεστώς της επιχείρησης δημιουργώντας επιφυλάξεις μεταξύ των υποψηφίων επενδυτών.

Εν κατακλείδι, η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική από την εικόνα ενός νέου μεγάλου deal, σαν αυτήν που επιχειρούσαν να καλλιεργήσουν χθες κυβερνητικά στελέχη, μετά την πρόταση της ONEX στη ΔΕΘ, παρουσία του Πρωθυπουργού.