Ίσως χρειαστούν 2 χρόνια για την ανάκαμψη της οικονομίας
Κεντρική Τράπεζα Γαλλίας

Ίσως χρειαστούν 2 χρόνια για την ανάκαμψη της οικονομίας

Δύο χρόνια θα χρειαστεί η οικονομία της Γαλλίας για να ανακάμψει από τη χειρότερη μεταπολεμική της ύφεση, αποτέλεσμα της πανδημίας του κορονοϊού, ανακοίνωσε σήμερα η Κεντρική Τράπεζα της χώρας.

Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης θα συρρικνωθεί κατά 10,3% φέτος, προτού παρουσιάσει και πάλι ανάπτυξη της τάξης του 6,9% το 2021 και 3,9% το 2022, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κεντρικής Τράπεζας.

Στη διάρκεια του 2020 αναμένεται να χαθούν σχεδόν 1 εκατομμύριο θέσεις εργασίας και κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021 η ανεργία ίσως σημειώσει νέο ρεκόρ, σκαρφαλώνοντας στο 11,8%, αναφέρει η Τράπεζα στις εκτιμήσεις της.

Παράλληλα, τονίζει ότι οι προοπτικές θα είναι καλύτερες αν ο ιός τεθεί σύντομα υπό έλεγχο, ενώ ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας θα μπορούσε να βυθίσει φέτος την οικονομία σε ύφεση της τάξης του 16% με ανάπτυξη μόλις 6% το 2021 και 4% το 2022.

Σημειώνεται πως οι προβλέψεις αυτές δεν λαμβάνουν υπόψη τους τον πιθανό αντίκτυπο του πλάνου ανάκαμψης που επεξεργάζεται η κυβέρνηση και αναμένεται να ανακοινώσει μέσα στους επόμενους μήνες.