Κεντρική Τράπεζα Γαλλίας: Η απειλή του προστατευτισμού θα προκαλέσει σοβαρή ζημιά στην παγκόσμια ανάπτυξη

Κεντρική Τράπεζα Γαλλίας:  Η απειλή του προστατευτισμού θα προκαλέσει σοβαρή ζημιά στην παγκόσμια ανάπτυξη

Η αβεβαιότητα που προκαλείται από τους δασμούς των ΗΠΑ πλήττει ήδη τις επενδύσεις στην παγκόσμια οικονομία και μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ζημιά στην παγκόσμια ανάπτυξη, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της γαλλικής κεντρικής τράπεζας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Βιλερουά ντε Γκαλό.

«Γνωρίζουμε όλοι ότι μία κλιμάκωση των προστατευτικών απειλών από τις ΗΠΑ θα περιορίσει την ανάπτυξη παντού», τόνισε σε τραπεζικό συνέδριο στο Λονδίνο. «Η πρόσφατη αβεβαιότητα έχει πιθανόν ήδη κάποιες αρνητικές συνέπειες στις επενδύσεις: τις είδαμε στη βρετανική οικονομία μετά το δημοψήφισμα για το Brexit το 2016. Το πλήγμα από τους πραγματικούς δασμούς θα ήταν μεγαλύτερο», πρόσθεσε.

Ο κεντρικός τραπεζίτης πρόσθεσε ότι, σύμφωνα με υπολογισμούς της Τράπεζας της Γαλλίας, μία αύξηση των δασμών κατά 10% θα προκαλούσε διψήφια μείωση του παγκόσμιου εμπορίου και μείωση του παγκόσμιου ΑΕΠ άνω του 2%, αρχής γενομένης από τις ΗΠΑ.

«Εμείς οι Ευρωπαίοι, μαζί με τον Καναδά, την Ιαπωνία και άλλες χώρες, πρέπει να υπερασπισθούμε σθεναρά τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις που βασίζονται σε αμοιβαία σεβαστούς κανόνες και πολυμερείς θεσμούς», σημείωσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ