Κέκροψ: Πολύκροτο δικαστικό σίριαλ, μεγάλο στοίχημα για το ελληνικό χρηματιστήριο

Κέκροψ: Πολύκροτο δικαστικό σίριαλ, μεγάλο στοίχημα για το ελληνικό χρηματιστήριο

Ένα από τα παλαιότερα μεγάλα στοιχήματα του Ελληνικού Χρηματιστηρίου αφορά την εταιρεία ΚΕΚΡΟΨ που για 32 χρόνια διχάζει μετόχους, Ελληνικό Δημόσιο και Δήμο Ψυχικού. Η περιουσία –​ ​φιλέτο της εταιρείας απασχ​ολεί, μέσω μιας δαιδαλώδους δικαστικής διαδρομής ​που φτάνει στο τέλος της, τόσο τους μεγαλομετόχους της εισηγμένης όσο και τους ιδιώτες επενδυτές καθώς η αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας της βρίσκεται σε δυσθεώρητα επίπεδα.

Η αυλαία της διαδρομής έπεσε στις 23 Σεπτεμβρίου του 2020 όταν το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της χώρας, κλήθηκε να εξετάσει την ορθότητα της απόφασης 3039/2019 του Εφετείου Αθηνών  σύμφωνα με την οποία η κυριότητα των εκτάσεων 300 περίπου στρεμμάτων στο Δήμο Παλαιού Ψυχικού ( περιοχή« Λατομείο»)  περνούσε οριστικά υπό τον έλεγχο της «Κέκροψ».​ Η δημοσίευση της απόφασης είναι θέμα χρόνου, και η αγορά παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις εξελίξεις καθώς ενδεχόμενη θετική απόφαση θα ανοίξει ένα νέο μεγάλο κεφάλαιο στο εγχώριο real estate και​ θα αναπροσαρμόσει την αξία της εταιρείας. 

 Να επισημάνουμε ότι ο Άρειος Πάγος δεν δικαιοδοτεί, αλλά μηδενίζει αποφάσεις υποδεέστερων δικαστηρίων όταν αυτές αντιστρατεύονται την κείμενη νομοθεσία. Δεν υπεισέρχεται δηλαδή στον επανέλεγχο των πραγματικών γεγονότων, αλλά ελέγχει επί της ουσίας την ορθή εφαρμογή και ερμηνεία των κανόνων δικαίου. Η προηγηθείσα αίτηση αναίρεσης εκ μέρους του Δημοσίου ήταν μια διαδικασία δια νόμου αναμενόμενη. Η  απόφαση του Αρείου Πάγου για την τεράστια αυτή έκταση σε μια από τις ακριβότερες περιοχές του λεκανοπεδίου, αναμένεται να δρομολογήσει εξελίξεις όσον αφορά την μετοχική παρουσία της εισηγμένης στο χρηματιστήριο, η κεφαλαιοποίηση της οποίας ανέρχεται στα 62 εκατ. ευρώ.

Η περιουσία της εισηγμένης συμπληρώνεται  με οικόπεδο 1049 m2 επί της οδού Μελετοπούλου 7, στο Παλαιό Ψυχικό, που αποχαρακτηρίζεται από χώρος κοινόχρηστου πρασίνου και δύναται να αξιοποιηθεί​. Για το οικόπεδο αυτό, όμως,  ο Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας (Ε΄ Τμήμα) αίτηση για την ακύρωση του σχετικού Π.Δ για την οικοδόμησή του. Επιπροσθέτως με δεκαέξι καταστήματα στην Παλαιά Αγορά Ψυχικού, συνολικής  επιφανείας 973  τμ. για τα οποία όπως αναφέρει η εταιρεία, οι κύριες  εργασίες στο  ακίνητο έχουν ολοκληρωθεί. H αξιοποίηση των καταστημάτων θα κριθεί και αυτή στη δικαιοσύνη  καθώς έχει κατατεθεί στο ΣτΕ αίτηση ακύρωσης της οικοδομικής άδειας. 

Σύμφωνα με το τελευταίο μετοχολόγιο της εταιρείας, βασικοί μέτοχοι είναι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με 37,48%, η Intradevelopment, θυγατρικής της Intrakat με 34,32% και η Alpha bank με 6,69%,​ ​ενώ το free float ανέρχεται σε 21,52%.  Κανείς άλλος επενδυτής πλην αυτών που εμφανίζονται στον παραπάνω πίνακα δεν ελέγχει ποσοστό μεγαλύτερο του 2% των μετοχών της ​ε​ταιρείας. 

Στα αποτελέσματα του εννεαμήνου του 2020, ​τ​ο σύνολο Ενεργητικού της ​ε​ταιρείας διαμορφώθηκε στις 30.09.2020 σε 7,540​ ​εκατ. ευρώ, έναντι 7,964​ ​εκατ. ευρώ στις 31.12.2019, σημειώνοντας μείωση 5%. 

​   ​Η μείωση αυτή αποδίδεται στην επιστροφή κεφαλαίου που έλαβε η ​ε​ταιρεία από τη συμμετοχή​ ​της στην ΑBIES Α.Ε. Ανώνυμη Εταιρεία Ακινήτων και στη μείωση των λοιπών απαιτήσεων.  

​   ​Το σύνολο των υποχρεώσεων παρέμεινε αμετάβλητο και διαμορφώθηκε σε 4,432 εκατ. ευρώ  στις 30.09.2020, έναντι  4,44 εκατ. ευρώ στις 31.12.2019. 

​    ​Η  Κέκροψ ανακοίνωσε πως περιόρισε τις ζημίες προ φόρων και τόκων σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο κατά 14% στο εννεάμηνο. Η μείωση οφείλεται κυρίως στη μείωση των κοινόχρηστων δαπανών και των αμοιβών των συμβούλων που επιβάρυναν την Εταιρεία την προηγούμενη περίοδο. 

Το μηνιαίο γράφημα της Κέκροψ

Στη διαγραμματική ενδοσκόπηση του μηνιαίου γραφήματος του ΚΕΚΡΟΠΑ, παρατηρούμε ένα μακροχρόνιο πυθμένα τύπου κούπα με χερούλι, ο οποίος όταν λυθεί ανοδικά θα δώσει σημαντικά υψηλότερες τιμές. Σημαντικό γεγονός θα είναι το μηνιαίο κλείσιμο πάνω από τα 3,05 ευρώ όπως επίσης και ενδεχόμενη ανοδική διάτρηση του απλού κινητού μέσου των 200 μηνών ( 3,25 ευρώ),που θα επιδράσει καταλυτικά στην ανοδική πορεία της μετοχής. Τα 2,78 ευρώ και κατόπιν τα 2,20 ευρώ, αποτελούν στήριξη σε ενδεχόμενη υποχώρηση του τίτλου.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.