8ος χρόνος, ημέρα 2476η
Παρασκευή, 12 Αυγούστου 2022

Καζακστάν: Δρομολογεί κατασκευή νέου αγωγού στην Κασπία μετά το ρωσικό μπλόκο σε αγωγό πετρελαίου

Καζακστάν: Δρομολογεί κατασκευή νέου αγωγού στην Κασπία μετά το ρωσικό μπλόκο σε αγωγό πετρελαίου
αρχείου
AP

Ο Πρόεδρος του Καζακστάν, Κασίμ Τζομάρτ Τοκάγιεφ δήλωσε την Πέμπτη ότι το Καζακστάν πρέπει να διαφοροποιήσει τις οδούς εφοδιασμού του με πετρέλαιο, μια ημέρα αφότου ρωσικό δικαστήριο διέταξε την Κοινοπραξία Caspian Pipeline να αναστείλει τη δραστηριότητα για 30 ημέρες.

Μιλώντας σε μια κυβερνητική συνεδρίαση, ο Τοκάγιεφ διέταξε μια μελέτη για την κατασκευή ενός αγωγού κατά μήκος της Κασπίας Θάλασσας, ένα έργο που είχε προταθεί προηγουμένως που θα μεταφέρει το πετρέλαιο του Καζακστάν στην Ευρώπη παρακάμπτοντας τη Ρωσία.

Ο Τοκάγιεφ είπε ότι η βελτίωση της λιμενικής υποδομής στην Κασπία Θάλασσα ήταν "στρατηγικό καθήκον" για την κυβέρνηση του Καζακστάν, ανέφεραν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Το Καζακστάν που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα ορυκτά καύσιμα βασίζεται στους ρωσικούς αγωγούς για τις εξαγωγές πετρελαίου στις αγορές της Ευρώπης. Την Τετάρτη, ένα δικαστήριο στην πόλη Νοβοροσίσκ της Ρωσίας διέταξε τον αγωγό CPC, ο οποίος διαχειρίζεται περίπου το 1% του παγκόσμιου πετρελαίου, να αναστείλει τη λειτουργία του, επικαλούμενος ζητήματα που σχετίζονται με πετρελαιοκηλίδες.

Πάντως, οι μεταφορές πετρελαίου μέσως του Caspian Pipeline Consurtium ήταν σε φυιολογικά επίπεδα σήμερα, σύμφωνα με το Υπουργείο Ενέργειας της χώρας.

Πηγή: Reuters