Συρρικνώθηκε η οικονομία στη Βρετανία στο β' τρίμηνο

Συρρικνώθηκε η οικονομία στη Βρετανία στο β' τρίμηνο

Η οικονομία της Βρετανίας συρρικνώθηκε το δεύτερο τρίμηνο του 2019, αφού ο τομέας της βιομηχανίας δεν αναπτύχθηκε σημαντικά τον Ιούνιο, με φόντο τις ανησυχίες για το Brexit και την παγκόσμια οικονομία, σύμφωνα με μια έρευνα.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει το Reuters, ο δείκτης PMI της Markit υποχώρησε στις 50,2 μονάδες από τις 51 το Μάιο, χαμηλότερος από τον μέσο όρο της των 51 που προέκυψε σε δημοσκόπηση των οικονομολόγων του Reuters.

Επιπλέον, ανάλογες έρευνες για τις κατασκευές και τις μεταποιήσεις έδειξαν ότι οι συμφωνίες του Ιουνίου στους τομείς αυτούς εξασθένησαν τον Ιούνιο, που σημαίνει ότι η οικονομία της Βρετανίας κατά πάσα πιθανότητα μειώθηκε κατά 0,1% το δεύτερο τρίμηνο, όπως ανέφερε η IHS Markit.

«Η τελευταία ύφεση ακολούθησε τη σταδιακή επιδείνωση της ζήτησης κατά το περασμένο έτος, καθώς η αβεβαιότητα που σχετίζεται με το Brexit επιδεινώνει όλο και περισσότερο την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας», δήλωσε ο Κρις Γουιλίαμσον, επικεφαλής των οικονομολόγων της IHS Markit.

«Οι κίνδυνοι παραμένουν, καθώς το αίσθημα για το επόμενο έτος είναι ανησυχητικά υποτονικό, υποδηλώνοντας ότι το τρίτο τρίμηνο θα μπορούσε να δει τις επιχειρήσεις να συνεχίσουν να δυσκολεύονται», συμπλήρωσε.

Σημειώνεται ότι η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε ότι η οικονομία της Βρετανίας πιθανότατα κατέρρευσε το δεύτερο τρίμηνο μετά από τη ισχυρή ανάπτυξη στις αρχές του έτους, όταν οι εταιρείες προετοιμάστηκαν για την αρχική ημερομηνία του Brexit στις 29 Μαρτίου.