8ος χρόνος, ημέρα 2396η
Τρίτη, 24 Μαΐου 2022

Intrakat: Μια αύξηση που δημιουργεί αξία και ανοίγει νέους δρόμους

Intrakat: Μια αύξηση που δημιουργεί αξία και ανοίγει νέους δρόμους
Φωτογραφία Αρχείου

Η αύξηση κεφαλαίου των 51 εκατ. ευρώ έρχεται να εγκαινιάσει μια νέα εποχή για τον όμιλο και να χρηματοδοτήσει μια φιλόδοξη και πολύ υποσχόμενη πορεία. Η Intrakat απέφυγε τα κακώς κείμενα και τις παθογένειες του παρελθόντος στον κατασκευαστικό κλάδο, άντεξε τον ανταγωνισμό και ατενίζει το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία. Πρόκειται για μια από τις πέντε κατασκευαστικές εταιρίες που έχουν πτυχίο 7ης τάξης ωστόσο η διαφορά δεν θα γίνει από το κατασκευαστικό αντικείμενο στο οποίο έτσι και αλλιώς παραμένει δραστήρια.

Τα 51,3 εκατ. ευρώ μπορούν άνετα να μοχλευθούν με δανειακά κεφάλαια και να εξασφαλίσουν μια «δύναμη πυρός» 250 εκατ. ευρώ για τις επενδύσεις του Ομίλου. Με δεδομένο ότι οι αναθέσεις των έργων που αναμένονται από το ταμείο ανάκαμψης και τα ιδιωτικά έργα θα ξεπεράσουν τα 9 δις ευρώ τα επόμενα πέντε χρόνια η κεφαλαιακή ένεση την καθιστά ένα πολύ υπολογίσιμο παίκτη στις κατασκευές. Την ίδια στιγμή η απόκτηση του ενεργειακού χαρτοφυλακίου της «Γαία» (Ιούλιος 2021) συνολικής ισχύος 1300MW βάζουν δυνατά την εταιρία στο χάρτη των ΑΠΕ. Ήδη η εταιρία έχει σε προχωρημένο στάδιο την υλοποίηση 77MW τα οποία θα είναι επιχειρησιακά έτοιμα στο τέλος του 2023. Σημαντικό πλεονέκτημα επίσης έχει αποκτηθεί με την αδειοδότηση 496MW έξι σταθμών αποθήκευσης ενέργειας σε κομβικά σημεία του διασυνδεδεμένου δικτύου.

Όμως και στο real estate ο όμιλος έχει να επιδείξει σημαντικό έργο: Το 2021 ολοκλήρωσε και λειτουργεί το πρώτο 5άστερό του ξενοδοχείο Xenodocheio Milos στην Αθήνα. Επίσης συμμετέχει ως κατασκευαστής για την ανάπτυξη στην Μύκονο ενός τουριστικού συγκροτήματος (Resort Hotel & Villas). Στον τομέα των έργων ΣΔΙΤ και Παραχωρήσεων ο Όμιλος ήδη συμμετέχει σε πληθώρα ενεργών διαγωνισμών, σε διάφορα στάδια των διαγωνιστικών διαδικασιών. Επίσης, αναφορικά με τον τομέα ΣΔΙΤ/Παραχωρήσεων, η Εταιρία έχει ως στόχο τη συμμετοχή της σε επιπρόσθετους διαγωνισμούς που αναμένονται να προκηρυχθούν τη τρέχουσα χρήση 2022. Ήδη ο Όμιλος στα πλαίσια δημοπρατήσεων έργων ΣΔΙΤ και Παραχωρήσεων συμμετέχει σε διαγωνισμούς συνολικής αξίας 2,5 δις. ευρώ.

Στόχος όλων αυτών των κινήσεων είναι ο όμιλος να φθάσει σε επαναλαμβανόμενο λειτουργικό αποτέλεσμα 35 εκατ. ευρώ. στην χρήση του 2024 και παράλληλα να έχει την δυνατότητα δημιουργίας υπεραξίων από εγκατεστημένες ΑΠΕ που θα χρηματοδοτούν την υλοποίηση του σημαντικού χαρτοφυλακίου έργων. Στο πρόσφατο παρελθόν η Intrakat έχει δείξει ιστορικό επιτυχών πωλήσεων που τις δίνει ένα ακόμα πλεονέκτημα δημιουργίας αξία για το μέτοχο πέρα από το εργολαβικό περιθώριο.

Το δικαίωμα της μετοχής κόβεται αύριο και η αύξηση θα διαρκέσει ως τις 14 Φεβρουαρίου. Οι νέες μετοχές θα ξεκινήσουν να διαπραγματεύονται στις 21 Φεβρουαρίου. Μετά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου οι υφιστάμενοι βασικοί μέτοχοι θα ελέγχουν περίπου το 70% έναντι 82% πριν την ΑΜΚ προκειμένου να βελτιωθεί η εμπορευσιμότητα της εταιρίας, να αυξηθεί η ελεύθερη διασπορά και να γίνει επιλέξιμη για την συμμετοχή της σε χρηματιστηριακούς δείκτες.

Τα αποτελέσματα της Intrakat σε εξάμηνο και χρήση