Η Volkswagen θέλει ενίσχυση του κλάδου παραγωγής τσιπ στην Ευρώπη

Η Volkswagen θέλει ενίσχυση του κλάδου παραγωγής τσιπ στην Ευρώπη

Η Ευρώπη θα  πρέπει να επενδύσει για να ενισχύσει τη βιομηχανία παραγωγής ημιαγωγών (τσιπ), δήλωσε μέλος του διοικητικού συμβουλίου της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας, τονίζοντας ότι η παγκόσμια έλλειψη ημιαγωγών υπογραμμίζει την εξάρτηση από ξένους παράγοντες.

«Δεν θα περάσουμε εμείς στην παραγωγή ημιαγωγών», δήλωσε στο Reuters ο Μάρκους Ντούσμαν, «Αλλά φυσικά θα θέλαμε να υπάρχουν ισχυροί κατασκευαστές, στα ίδια τουλάχιστον επίπεδα με αυτούς της Ασίας και των ΗΠΑ».

«Η τεχνολογία θα αποδειχθεί αποφασιστικής σημασίας για την επιτυχία του ομίλου», είπε, προσθέτοντας ότι η Ευρώπη θα πρέπει να ηγείται στους τομείς των μελλοντικών τεχνολογιών, όπως τα λογισμικά και οι ημιαγωγοί.

Ένας τρόπος να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, δήλωσε,  θα ήταν τα χρηματοδοτικά προγράμματα στο ίδιο μοντέλο με το υπάρχον σχέδιο για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής τεχνολογίας κυψελών μπαταριών στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Σημαντικών Έργων Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (IPCEI).

Η Γερμανία ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι οι ευρωπαϊκές χώρες σχεδιάζουν να υποστηρίξουν την τοπική παραγωγή τεχνολογικού εξοπλισμού, όπως επεξεργαστές και ημιαγωγούς, μέσω ενός IPCEI με στοχευμένη βοήθεια που θα μπορούσε να φέρει επενδύσεις έως και 50 δισ. ευρώ, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται το ακριβές μέγεθος της επένδυσης ούτε ποιος θα το καταβάλει.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες παγκοσμίως βρέθηκαν προ εκπλήξεως μπροστά στην έλλειψη ημιαγωγών στον απόηχο της ταχείας ανάκαμψης του κλάδου, κάτι που τόνισε την ανάγκη να μειωθεί η εξάρτηση από τους παραγωγούς της Ασίας.

Η Volkswagen έχει διπλασιάσει τον προϋπολογισμό της για την ανάπτυξη λογισμικών, βασικού τομέα για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της αυτόνομης οδήγησης.