Η ώρα της αλήθειας για την ΔΕΗ

Η ώρα της αλήθειας για την ΔΕΗ

Η ώρα της αλήθειας για την ΔΕΗ έφτασε. Σήμερα στις 5.30 το απόγευμα, μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης του χρηματιστηρίου ανακοινώνονται τα αποτελέσματα εξαμήνου της ΔΕΗ, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται όχι τόσο στο ύψος των βέβαιων ζημιών, όσο στις παρατηρήσεις του ορκωτού της ελεγκτή, που θα τα συνοδεύουν. 

Το κλίμα που μεταφέρουν επί ημέρες ο υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, όσο και πηγές της διοίκησης της ΔΕΗ, είναι θετικό. Η επιχείρηση φαίνεται ότι ξεπερνά τον πρώτο σκόπελο, και η Ernst & Young θα αίρει τις αμφιβολίες περί βιωσιμότητας και κινδύνου χρεοκοπίας, ωστόσο θα διατηρεί σε συναγερμό την επιχείρηση, επιμένοντας στην άμεση ανάγκη λήψης γενναίων διαρθρωτικών μέτρων.

Το περιεχόμενο ωστόσο των παρατηρήσεων και οι αστερίσκοι, η διατύπωση που θα επιλεγεί από την E&Y, και φυσικά το εύρος των ζημιών, όλα έχουν την δική τους σημασία, και φυσικά θα αποτυπωθούν αναλόγως στο αυριανό χρηματιστηριακό ταμπλό, όπου η αγορά αναμένει πως η ΔΕΗ θα αποτελέσει «σηματωρό» για την συνεδρίαση.

Πλειάδα μέτρων έχουν συμβάλει στην εκτιμώμενη αυτή αναστροφή της εικόνας. Το καλοκαιρινό πακέτο αναπροσαρμογής στα τιμολόγια, ύψους 490 εκατ. ευρώ, η αναμενόμενη καταβολή 190 εκατ. από το υπ. Οικονομικών, των λεγόμενων ΥΚΩ παρελθόντων ετών, τα επικείμενα έσοδα από τιτλοποιήση ληξιπρόθεσμων οφειλών πελατών της επιχείρησης, που θα έρθουν γύρω στο Νοέμβριο, όλα μαζί, εκτιμάται ότι καλύπτουν το ταμειακό της έλλειμμα που φτάνει τα 900-950 εκατ ευρώ ετησίως. Σε αυτά προστίθεται και η κατάργηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, με διάταξη που κατατίθεται εντός των ημερών, οι οποίες έχουν μέχρι σήμερα κοστίσει 600 εκατ. ευρώ στην επιχείρηση.

Τα παραπάνω αποτελούν μια ανάσα για την ΔΕΗ, δίχως αυτό να σημαίνει ότι ξαφνικά μεταμορφώθηκε σε μια άλλη επιχείρηση. Η ΔΕΗ θα ξεφύγει οριστικά από τον κίνδυνο όταν μετουσιωθούν σε πράξη και θα παράξουν αποτελέσματα, οι κυβερνητικές εξαγγελίες εξυγίανσης, και συγκεκριμένα: 

- Η απελευθέρωση της ΔΕΗ από το ασφυκτικό πλαίσιο του Δημοσίου στο καθεστώς των διαγωνισμών και των προσλήψεων.

- Το αυστηρότερο κυνήγι των στρατηγικών κακοπληρωτών, όπου η επιχείρηση έχει καταγγείλει στη ΡΑΕ τον ΔΕΔΔΗΕ, δηλαδή την 100% θυγατρική της, ότι κάνει τα στραβά μάτια.

- Η επιτάχυνση στο κλείσμο λιγνιτικών μονάδων, και η εθελουσία έξοδος των εκεί εργαζομένων που θα την συνοδεύσει.

- Η μερική αποκρατικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ.

- Η στρατηγική απόφαση στροφής της επιχείρησης από το λιγνίτη στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, και όλα τα μέτρα που θα περιλαμβάνονται στο νέο υπό κατάρτιση 5ετές business plan της McKinsey.