Η Nubank, η ψηφιακή τράπεζα της Λατινικής Αμερικής μπαίνει στην Wall Street

Η Nubank, η ψηφιακή τράπεζα της Λατινικής Αμερικής μπαίνει στην Wall Street

Καθώς μπήκαμε στον τελευταίο μήνα της χρονιάς, η εισαγωγή νέων εταιρειών στα παγκόσμια, και ειδικότερα στα αμερικανικά χρηματιστήρια, συνεχίζεται. Μία από τις μεγαλύτερες εισαγωγές του μήνα θα είναι αυτή της Nu Holdings, μητρικής εταιρείας της Nubank. H Nubank είναι η μεγαλύτερη ψηφιακή τράπεζα της Βραζιλίας, με δραστηριότητες και σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, και κατά πολλούς η μεγαλύτερη αυτόνομη ψηφιακή τράπεζα στον κόσμο.

Δημιουργήθηκε πριν οκτώ χρόνια και επεκτάθηκε γρήγορα. Στο τέλος του Σεπτεμβρίου είχε 48,1 εκατομμύρια πελάτες, με το μεγαλύτερο μέρος αυτών να βρίσκεται στη Βραζιλία (κοντά στα 41 εκατομμύρια) και τους υπόλοιπους να είναι κυρίως στο Μεξικό και την Κολομβία. Η Nubank παίζει ενεργό ρόλο στην ταχεία μεταμόρφωση των τραπεζικών συστημάτων της Λατινικής Αμερικής, παρέχοντας στους υποψήφιους πελάτες ψηφιακές τραπεζικές υπηρεσίες, με πολύ χαμηλότερες, ή μηδενικές, χρεώσεις σε σχέση με τις παραδοσιακές τράπεζες. Όπως τονίζει η Nubank στις διαφημίσεις της, οι υπηρεσίες είναι ταχύτερες, φθηνότερες και εξίσου ασφαλείς με αυτές που προσφέρει ο παραδοσιακός ανταγωνισμός.

Η Nu Holdings θα ανακοινώσει την τιμή της δημόσιας εγγραφής την επόμενη Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου και την επόμενη μέρα θα αρχίσει η διαπραγμάτευση των μετοχών της στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, με το σύμβολο NU, ενώ ταυτόχρονα θα αρχίσει και η διαπραγμάτευση στο χρηματιστήριο του Σάο Πάουλο, με το σύμβολο NUBR33. Η τιμή εισαγωγής αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον. Κατά τα φαινόμενα, η εταιρεία δεν θα καταφέρει να πετύχει την τιμή που ήλπιζε όταν ξεκίνησε τις διαδικασίες εισαγωγής της, στις αρχές του Νοεμβρίου.

Η αρχική προσδοκία ήταν για μία τιμή ανάμεσα στα 10 με 11 δολάρια, πράγμα που θα σήμαινε πως τα έσοδα από την αρχική δημόσια εγγραφή θα έφθαναν (στην τιμή των 11 δολαρίων) περίπου τα 3,15 δισεκατομμύρια δολάρια, δεδομένου του ότι η εταιρεία θα εκδώσει σχεδόν 289 εκατομμύρια νέες μετοχές (οι τωρινοί μέτοχοι δεν πρόκειται να πουλήσουν δικές τους μετοχές). Όπως όμως μάθαμε από χθεσινό σχετικό ρεπορτάζ του Bloomberg, η κατάσταση της χρηματιστηριακής αγοράς, και ειδικότερα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μετοχές των περισσότερων εταιρειών που έχουν σχέση με την τεχνολογία (των πολύ μεγάλων εξαιρουμένων), αναγκάζει τη Nu Holdings να χαμηλώσει τις προσδοκίες της.

Η τιμή εισαγωγής θα είναι μάλλον ανάμεσα από τα 8 και τα 9 δολάρια, και τα έσοδα της επιχείρησης θα είναι κάπου γύρω στα 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό που δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο, ειδικά αν λάβουμε υπ’ όψη μας τα οικονομικά μεγέθη της επιχείρησης και τη χρηματιστηριακή αξία στην οποία αντιστοιχεί η αναθεωρημένη τιμή εγγραφής. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του διεθνούς οικονομικού Τύπου, στην τιμή των 9 δολαρίων η συνολική χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας θα είναι πάνω από 41 δισεκατομμύρια δολάρια, μεγαλύτερη από την αποτίμηση της μεγαλύτερης «παραδοσιακής» βραζιλιάνικης τράπεζας, της Itau Unibanco, η οποία έχει χρηματιστηριακή αξία κοντά στα 38 δις δολάρια. Τα οικονομικά μεγέθη της Nubank κάνουν την αποτίμηση των 41 δις δολαρίων να φαίνεται αρκετά αισιόδοξη.

Για το πρώτο εννεάμηνο του 2021, ο κύκλος εργασιών της ψηφιακής τράπεζας έφθασε τα 1,06 δις δολάρια, σχεδόν διπλασιασμένος από την αντίστοιχη περσινή περίοδο, και οι ζημιές της ήταν σχεδόν 100 εκατομμύρια δολάρια, πράγμα μάλλον αναμενόμενο δεδομένου του νεαρού της ηλικίας της εταιρείας. Από τα έσοδα αυτά, περίπου το 60% προήλθε από τους τόκους που χρέωσε στους πελάτες της για τις πιστωτικές κάρτες τους και τα δάνειά τους, ενώ το υπόλοιπο 40% από προμήθειες που χρεώνει στις διάφορες συναλλαγές που κάνουν οι πελάτες.

Η πολύ αισιόδοξη αποτίμηση οφείλεται στο γεγονός πως η αγορά πιστεύει πως τα περιθώρια ανάπτυξης της εταιρείας είναι πολύ μεγάλα, και λόγω της αναμενόμενης επέκτασής της και εκτός Βραζιλίας και λόγω της υπόθεσης πως τα χρήματα που θα κινούν οι πελάτες μέσω της Nubank θα αυξάνονται σταδιακά καθώς οι λατινοαμερικανοί πολίτες θα εξοικειώνονται με τις ψηφιακές τραπεζικές υπηρεσίες.

Η αρχική δημόσια εγγραφή είναι σχεδόν βέβαιο πως θα πετύχει, παρά τις σχετικά δυσμενείς συνθήκες που επικρατούν αυτή τη στιγμή στις αγορές, λόγω των ανησυχιών για τη μετάλλαξη Ο και του γενικότερου προβληματισμού σχετικά με τον  πληθωρισμό και τις επόμενες κινήσεις των κεντρικών τραπεζών. Περίπου οι μισές μετοχές που θα εκδοθούν θα αγοραστούν από  μεγάλους θεσμικούς επενδυτές, ενώ φημολογείται πως σημαντικό αριθμό μετοχών ετοιμάζεται να αγοράσει και η μεγάλη ιαπωνική εταιρεία Softbank, η οποία συνηθίζει να επενδύει σημαντικά ποσά σε αναπτυσσόμενες τεχνολογικές εταιρείες. Οι παλαιοί μέτοχοι θα δουν την αξία των μεριδίων τους να αυξάνει σημαντικά.

Ο συνιδρυτής και βασικός μέτοχος, ο 39 ετών Κολομβιανός Νταβίντ Βέλες, θα γίνει (στα χαρτιά τουλάχιστον) πολυδισεκατομμυριούχος, αφού το μερίδιο του θα αξίζει περίπου 10 δις δολάρια. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Βέλες θα ελέγχει κοντά στο 75% των δικαιωμάτων ψήφου, μέσω της κατοχής μετοχών διαφορετικής κλάσης. Εντυπωσιακά είναι και τα κέρδη της αμερικανικής Sequoia Capital, η οποία επένδυσε ένα εκατομμύριο δολάρια το 2013. Το μερίδιο που πήρε πληρώνοντας αυτό το ποσό θα αξίζει μετά τη δημόσια εγγραφή πάνω από επτά δισεκατομμύρια δολάρια. Κερδισμένη μάλλον θα βγει και η Berkshire Hathaway του Γουόρεν Μπάφετ, η οποία επένδυσε 500 εκατομμύρια τον Ιούνιο που μας πέρασε και θα δει την αξία του μεριδίου της να αυξάνεται κατά περίπου 25%.

Η σίγουρη επιτυχία της αρχικής δημόσιας εγγραφής δεν αποτελεί βέβαια εγγύηση για την περαιτέρω καλή πορεία της μετοχής. Αυτή θα εξαρτηθεί από τις επιδόσεις της Nubank, το πόσο γρήγορα θα αυξάνεται ο αριθμός των πελατών της, πόσο θα μεγαλώνει η χρηματική αξία των λογαριασμών  των πελατών και βέβαια από το επίπεδο του ανταγωνισμού που θα αντιμετωπίσει στο μέλλον. Πέρα από αυτό, ακόμα πιο σημαντικό ρόλο μπορεί να παίξει η διάθεση των επενδυτών για ανάληψη κινδύνου, διάθεση που είναι συνάρτηση του ύψους των επιτοκίων και των «διευκολύνσεων» που παρέχουν κατά καιρούς οι κεντρικές τράπεζες.

Όσο οι τελευταίοι δύο παράγοντες εξακολουθούν να υποστηρίζουν τις χρηματιστηριακές αγορές, η απόδοση των μετοχών της NU θα εξαρτάται κυρίως από τις επιδόσεις της, οι οποίες αυτή τη στιγμή είναι πολύ ισχυρές. Στην αντίθετη περίπτωση, δεν είναι καθόλου σίγουρο πως οι επενδυτές θα εξακολουθήσουν να είναι πρόθυμοι να αποτιμούν τη Nu Holdings παραπάνω από τράπεζες σαν την Itau Unibanco,τα κέρδη της οποίας είναι συγκρίσιμα με τον κύκλο εργασιών της – ακόμα – ζημιογόνου Nubank.

 Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.