Η μεγάλη ιδιωτικοποίηση των δικτύων, ο πήχης του 1 δισ. ευρώ και οι τέσσερις μνηστήρες

Η μεγάλη ιδιωτικοποίηση των δικτύων, ο πήχης του 1 δισ. ευρώ και οι τέσσερις μνηστήρες

Ο πήχης για το πολυτιμότερο asset της ΔΕΗ έχει μπει ψηλά. Και δικαιολογημένα αφού το επενδυτικό ενδιαφέρον για τα δίκτυα είναι μεγάλο. Τέσσερα funds από τα εννιά του διαγωνισμού εμφανίζονται ως τα πιο ενεργά, με την αγορά να αναμένει τίμημα τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ. Λογικό, όταν η λογιστική του αξία αποτιμάται στα 3 δισ.

Καθ' οδόν προς τις 4 Σεπτεμβρίου, οπότε και τα αποκαλυπτήρια των προσφορών, οι Αμερικανοί των CVC Capital Partners και KKR, και οι Αυστραλοί των Macquarie και First Sentier «χτενίζουν» το data room της εταιρείας. Μαζί τους θέλουν να συνασπιστούν και κάποιοι μικρότεροι επενδυτές.

Το ερώτημα φυσικά είναι τι θα συμβεί αν το τίμημα κυμανθεί από ένα ύψος και κάτω. Η απάντηση προφανής, η ΔΕΗ δεν θα πουλήσει, κάτι που έχει γίνει σαφές και στους ενδιαφερόμενους. Τρεις εβδομάδες πριν την εκπνοή της προθεσμίας οι τέσσερις παραπάνω επενδυτές είναι οι πιο ενεργοί, ζητώντας συνεχώς στοιχεία για το διαχειριστή του εθνικού δικτύου και συναντήσεις, δείγμα ότι ο ανταγωνισμός θα είναι ισχυρός.

Αναμενόμενο. Οι αποδόσεις του ΔΕΔΔΗΕ υψηλές, τα περιθώρια βελτίωσης που εμφανίζει η λειτουργία του, μεγάλα, ενώ διαγωνισμοί πώλησης εθνικών δικτύων δεν βγαίνουν συχνά στην διεθνή αγορά. Στα συν της θυγατρικής της ΔΕΗ και η ταχύτητα με την οποία επανηλεκτροδότησε τις πληγείσες περιοχές από τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Ένα δεκαήμερο μετά από την έναρξή τους και παρά τις τεράστιες δυσκολίες, τα συνεργεία του κατάφεραν να έχουν δώσει ρεύμα σχεδόν στο 100% των κατοίκων των καμένων σε Εύβοια, Αττική και Πελοπόννησο, γεγονός που προσμετράται στα υπέρ του, ενόψει και της ιδιωτικοποίησης. Το ίδιο ισχύει και για το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια του ακραίου καύσωνα και των μετέπειτα πυρκαγιών δεν υπήρξαν αστοχίες υλικού και βλάβες σε υποδομές του διαχειριστή που θα χειροτέρευαν τη κατάσταση.

Αθροίζοντας πάντως τα κεφάλαια που διαχειρίζονται και οι εννέα μνηστήρες που συμμετέχουν στο διαγωνισμό προκύπτει το δυσθεώρατο νούμερο των 10,2 τρισεκατομμυρίων ευρώ. Σε αντίθεση με παλαιότερες ελληνικές αποκρατικοποιήσεις όπου κυριαρχούσαν hedge funds και ευκαιριακοί επενδυτές, αυτή τη φορά οι ενδιαφερόμενοι για το ΔΕΔΔΗΕ, έχουν μακρά εμπειρία σε διαχείριση υποδομών. Κυρίως όμως ανήκουν σε εκείνα τα funds που τοποθετούνται σε εταιρείες με μακρύ ορίζοντα, όχι βραχυπρόθεσμα.

Ενδεικτικό είναι ότι ένας από τους φερόμενους ως πιο «σίγουρους» διεκδικητές, η αμερικανική ΚΚR, έχει υπό διαχείριση κεφάλαια 250 δισ. δολ. και κατέχει εδώ και χρόνια πλειοψηφικά μερίδια στις αμερικανικές utilities Bayonne Water and Waste και Middle Town Water. Το ίδιο και η αυστραλιανή Macquarie. Έχει υπό διαχείριση assets 420 δισ. ενώ ελέγχει επίσης γνωστές εταιρείες υποδομών, όπως η ισπανική Viesgo και η γερμανική Open Grid Europe.

Tι βλέπουν όλα αυτά τα σχήματα; Καταρχήν την ελληνική οικονομία που δείχνει σημάδια ανάκαμψης. Έπειτα, το growth story της ΔΕΗ, τις προοπτικές του ΔΕΔΔΗΕ, την υψηλή εγγυημένη απόδοση σχεδόν 7% που ελάχιστοι ευρωπαίοι διαχειριστές δικτύων προσφέρουν και το σταθερό ρυθμιστικό πλαίσιο.

Βλέπουν ότι πρόσφατα η ΡΑΕ ενέκρινε ρυθμιζόμενο ετήσιο έσοδο του ΔΕΔΔΗΕ για την περίοδο 2021-2024, που στο τέλος της τριετίας θα κινείται στα 800 εκατ ευρώ. Ξεκινάει από 771 εκατ. ευρώ για το 2021 και κλιμακώνεται στα 774 εκατ. το 2022, στα 776 εκατ. το 2023 μα αποκορύφωμα τα 798 εκατ. το 2024.

Αντιλαμβάνονται ότι ο ΔΕΔΔΗΕ έχει να πουλήσει σημαντικό «story» ως εταιρεία και πλειάδα από σημαντικές υπεραξίες, όπως την δυνατότητα να αποτελέσουν τα καλώδια της εταιρείας, μήκους 242.000 χλμ., βάση για ανάπτυξη δικτύου κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς. Το γεγονός ότι η τεχνολογία 5G προϋποθέτει υποδομές με πυκνό δίκτυο οπτικών ινών τον καθιστά τη μοναδική εταιρεία στην Ελλάδα με έτοιμο προς αξιοποίηση δίκτυο.

Το ίδιο ισχύει για όλα εκείνα τα έργα του νέου business plan της εταιρείας, συνολικού ύψους 3,5 δισ ευρώ. Από το εμβληματικό project των 7,5 εκατομμυρίων «έξυπνων» μετρητών, ενός διαγωνισμού προϋπολογισμού 850 εκατ. ευρώ, του οποίου η προκήρυξη πλησιάζει, μέχρι τη δυνατότητα πάνω στα δίκτυα να «κουμπώσουν» οπτικές ίνες, ιδανικές για τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες τηλεφωνίας και ίντερνετ 5G, καθώς και οι επενδύσεις σε υπογειοποίηση, αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό δικτυών, προκειμένου να «σηκώσουν» τις μαζικές επενδύσεις στα αιολικά και φωτοβολταΐκά της νέας εποχής.