ΓΔ: 898,63 -6,68 (-0,74 %)

Τζίρος: 98,36 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 1994η
Σάββατο, 17 Απριλίου 2021

ΓΔ: 898,63 -6,68 (-0,74 %)

Τζίρος: 98,36 εκατ. €   RT

Η μεγάλη επιστροφή του ομίλου Viohalco

Η μεγάλη επιστροφή του ομίλου Viohalco

 Σημαντική είδηση της εβδομάδας που διανύουμε ήταν η ανακοίνωση  της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  που εμπεριείχε γενικές κατευθυντήριες γραμμές στα κράτη - μέλη όσον αφορά την άσκηση δημοσιονομικής πολιτικής. Ένα θέμα που αφορά ιδιαίτερα την Ελλάδα με τα περισσότερα δημοσιονομικά προβλήματα, που αναμένει μια συντονισμένη ευρωπαϊκή πολιτική ως αρωγό για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκάλεσε η πανδημία.

Τα κράτη - μέλη που θα διευκολυνθούν από τις κατευθυντήριες γραμμές θα πρέπει να καταρτίσουν προγράμματα σταθερότητας και σύγκλισης, τα οποία θα πρέπει να υποβληθούν στην Επιτροπή τον Απρίλιο του 2021. Στην ανακοίνωση διαφαίνεται η πρόθεση της Επιτροπής για τη συνέχιση ενεργοποίησης της ρήτρας διαφυγής και για το 2022 γεγονός πάντως που θα αποφασιστεί τον Μάιο. Θα πρόκειται για μεγάλη ανάσα για τη χώρα μας ούτως ώστε να βρει το χώρο για την άσκηση μιας πολιτικής που θα της επιτρέψει να δρομολογήσει την επάνοδο στην οικονομική δραστηριότητα της προ της πανδημίας περιόδου.

Το ελληνικό χρηματιστήριο, συνεχίζει τη θετική του αυτονόμηση σε σχέση με τις διεθνείς αγορές step by step, με rotation στην επιλογή τίτλων και τον τραπεζικό κλάδο να πρωταγωνιστεί το τελευταίο διάστημα.  Όμως ειδικά στη χθεσινή συνεδρίαση αποτυπώθηκε και η έντονη κίνηση των μετοχών του Ομίλου Viohalco του μεγαλύτερου βιομηχανικού Ομίλου της χώρας.

 Αλλεπάλληλες θετικές ειδήσεις λειτούργησαν ως καύσιμα στο come back του Ομίλου που δραστηριοποιείται σε όλους τους κλάδους της μεταλλουργίας παράγοντας ποιοτικά και καινοτόμα προϊόντα που χρησιμοποιούνται σε κλάδους με προστιθέμενη αξία στην οικονομία όπως  η δόμηση και κατασκευές,  η ενέργεια και  τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, οι μεταφορές, η  αυτοκινητοβιομηχανία, η ναυπηγική, οι συσκευασίες τροφίμων και φαρμάκων, η θέρμανση και ο κλιματισμός,  η λιθογραφία, και πολλές άλλες βιομηχανικές εφαρμογές.  

Σημαντική εξέλιξη που αφορά τη Viohalco είναι η ένταξή της από τις 22 Μαρτίου σε τέσσερεις  δείκτες STOXX που είναι ένας παγκόσμιος πάροχος  χρηματιστηριακών δεικτών με σημαντικότερους τους EURO STOXX 50 και STOXX Europe 600.

Είναι σαφές ότι η ένταξη αυτή, αλλάζει τα δεδομένα για τον Όμιλο καθώς θεωρείται βέβαιο ότι θα κινήσει το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών που κυρίως τοποθετούνται βάσει δεικτών και αναπόδραστα θα προσδώσει κύρος όχι μόνο  στην εταιρεία αλλά και στην Ελληνική Αγορά γενικότερα.

ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ 

Ο  μεγάλος σχηματισμός κούπα με χερούλι ( cup& handle ) λύθηκε ανοδικά προσδίδοντας ανοδική δυναμική στη μετοχή που με τη διάσπαση των 3,99 ευρώ, επιτάχυνε την κίνησή της. Επόμενος στόχος τα υψηλά του 2019 στα 4,4950 ευρώ. Τα 3,99 ευρώ, μετατρέπονται σε ισχυρή στήριξη σε ενδεχόμενο διόρθωσης του τίτλου και μόνο η καθοδική διάσπαση τους θα ανησυχήσει τους κατέχοντες καθώς θα αυξηθούν οι πιέσεις των πωλητών. Τα 3,30-3,48 ευρώ, επόμενη στήριξη για τη μετοχή.

Οι θετικές ειδήσεις της θυγατρικής του Ομίλου Cenergy Holdings ήταν προπομπός για την εξέλιξη αυτή.  Ήδη τον Οκτώβριο οι διαπραγματεύσεις με τον κολοσσό  Nexans απέβησαν άκαρπες  όσον αφορούσε τη σύμπραξη των δραστηριοτήτων παραγωγής καλωδίων. Παρ όλα αυτά, η επιδειχθείσα εξωστρέφεια της εταιρείας συνεχίστηκε, με αποτέλεσμα να φθάσουμε τον Φεβρουάριο στην ανακοίνωση, πως η θυγατρική του Ομίλου Ηellenic Cables θα προμηθεύσει τον Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς της Γαλλίας με υπόγεια καλώδια 90 kV και 225 kV.  Η σύμβαση, που θα έχει διάρκεια τριών ετών με δυνατότητα παράτασης δύο επιπλέον ετών, αφενός δίνει πρόσβαση στη μεγαλύτερη αγορά υπογείων καλωδίων Υψηλής Τάσης της Ευρώπης, αφετέρου επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη που δείχνουν μεγάλοι διαχειριστές δικτύων, όπως η RTE, στις δυνατότητες της Ηellenic Cables. 

ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ

Η ανοδική διάσπαση των 1,7760 ευρώ, υπήρξε καταλυτική για την ανοδική κίνηση της μετοχής προσδίδοντας  επιθετικά χαρακτηριστικά με επακόλουθη ανοδική διάσπαση και των 1,95 ευρώ. Το επίπεδο αυτό επιβεβαιώθηκε ( retest ) με επάνοδο της μετοχής πάω από την ανερχόμενη περιοριστική ΒΝ και με στόχο τα ιστορικά υψηλά των 2,16 ευρώ. Υπέρβασή τους θα επιταχύνουν την κίνηση με παράλληλη αύξηση του όγκου συναλλαγών. Τα 1,95 και τα 1,7760 ευρώ, παρέχουν στήριξη σε ενδεχόμενο διόρθωσης, με την μεγαλύτερη στήριξη να προέρχεται από την ανοδική γραμμή τάσης Ρ1.

Μια ακόμα θετική είδηση που επισφραγίζει τη μεγάλη επιστροφή του Ομίλου προέρχεται από την ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ, καθόσον η εταιρεία  ανακοίνωσε χθες, ότι την 2η Μαρτίου 2021 το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ (US Department of Commerce) εξέδωσε τις οριστικές του αποφάσεις σχετικά με την έρευνα δασμού αντιντάμπινγκ (antidumping duty investigation) αναφορικά με τις εισαγωγές κοινών φύλλων αλουμινίου από 18 χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Ελλάδας. Στην περίπτωση της χώρας μας το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ υπολόγισε ένα τελικό περιθώριο ντάμπινγκ (final dumping margin) 0% για εισαγωγές από την ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ. Έτσι η έρευνα ολοκληρώνεται οσον αφορά τις εισαγωγές της εταιρείας χωρίς επιβολή δασμού antidumping. 

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ 

Η ανοδική διάσπαση των 1,8360 ευρώ, επιτάχυνε την ανοδική κίνηση της μετοχής που οδεύει σε υψηλά τριετίας ( υψηλά 2018 και 2019 ) στα 2,0950 ευρώ. Τα 1,8360 ευρώ, θα λειτουργήσουν ως στήριξη στην περίπτωση διόρθωσης της μετοχής, με την πλαγιοανοδική γραμμή τάσης D1 να ορίζει την μεσο-μακροπρόθεσμη τάση από τα χαμηλά των 0,83 ευρώ του Μαρτίου 2020.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.