Η εταιρεία SKAG και η στήριξη της κυβέρνησης στην ελληνική παραγωγή

Η εταιρεία SKAG και η στήριξη της κυβέρνησης στην ελληνική παραγωγή

Του Απόστολου Σκουμπούρη

«Επέλεξα η πρώτη μου επίσκεψη ως υπουργός Ανάπτυξης να είναι σε εταιρεία που συμμετέχει στην πρωτοβουλία ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ-ΜΑΣ, μέλος της οποίας είναι και η SKAG. Κάποιες εταιρείες κατά τη διάρκεια της κρίσης επέλεξαν να μεταφέρουν την έδρα τους σε άλλες χώρες προσπαθώντας να επιβιώσουν. Υπάρχουν όμως πολλές ελληνικές επιχειρήσεις – όπως η SKAG – όπου έχουμε την αξιέπαινη, σφόδρα πατριωτική αλλά και εξαιρετικά χρήσιμη απόφαση να κρατήσουν την παραγωγή τους στην Ελλάδα».

Με αυτές τις δηλώσεις σηματοδότησε τη χθεσινή πρώτη επίσκεψή του ως υπουργός Ανάπτυξης σε ελληνική επιχείρηση ο Άδωνις Γεωργιάδης, τονίζοντας ότι ήθελε να συμβολίσει την έμπρακτη στήριξη της κυβέρνησης προς την ελληνική παραγωγή και τις ελληνικές επιχειρήσεις.

«Η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι μόνο παροχή υπηρεσιών. Πρέπει να υπάρχουν και παραγωγικές επιχειρήσεις. Θα στηρίξουμε θεσμικά και με κάθε τρόπο την ελληνική παραγωγή. Όλα τα κράτη στηρίζουν την παραγωγή τους. Όσο είμαι υπουργός Ανάπτυξης, δεσμεύομαι να στηρίξουμε την παραγωγή και την πρωτοβουλία ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ-ΜΑΣ», συμπλήρωσε με έμφαση ο κ. Γεωργιάδης και συμπλήρωσε:

«Για να πάει η Ελλάδα μπροστά, δεν φτάνει να έχουμε πολλούς τουρίστες. Δεν φτάνει να έχουμε μεγάλα επενδυτικά funds, πρέπει να έχουμε και δική μας παραγωγή. Η παραγωγή είναι απαραίτητη. Και ναι, υπάρχουν στην Ελλάδα επιχειρήσεις υγιείς που δραστηριοποιούνται σε διάφορους τομείς αλλά καταφέρνουν στον τομέα τους πάρα πολύ καλά».

Αναφορικά με την πρωτοβουλία ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ-ΜΑΣ ο υπουργός κάλεσε τους δημοσιογράφους να προβάλουν τόσο αυτή την προσπάθεια όσο και ευρύτερα τις ελληνικές επιχειρήσεις, τονίζοντας ότι θα στηρίξουμε με κάθε τρόπο – θεσμικό και άλλο – αυτό το δίκτυο. «Η κυβέρνηση στηρίζει απόλυτα τους παραγωγούς που επιλέγουν μέσα σε αυτή τη χώρα να δίνουν δουλειές, να πληρώνουν φόρους, να συμβάλλουν στην αύξηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος».

Ξεμπλοκάρουν όλες οι επενδύσεις

Ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε με ιδιαίτερη έμφαση πως «όλες οι επενδύσεις ξεμπλοκάρουν. Δεν μένουμε σε τίποτα πίσω και στον διεθνή Τύπο καταγράφεται το κλίμα ότι η Ελλάδα γίνεται ο αγαπημένος τόπος των επενδυτών. Θα κάνουμε την Ελλάδα επιχειρηματικά φιλική χώρα όπως μας διέταξε ο ελληνικός λαός στις εκλογές της 7ης Ιουλίου».

Παράλληλα, τόνισε ότι η επόμενη δεκαετία θα είναι πολύ καλύτερη για τη χώρα από τη δεκαετία της κρίσης. Τέλος, πρόσθεσε πως το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου θα βγει σε δημόσια διαβούλευση τις επόμενες ημέρες και μέσα σε 15 ημέρες θα είναι νόμος του κράτους και θα περιλαμβάνει μέτρα για την στήριξη της ελληνικής παραγωγής.

Άγις Πιστιόλας: Στήριξη στα ελληνικά προϊόντα

Ο πρόεδρος της Πρωτοβουλίας ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ, μέλος του δ.σ. και διευθυντής Marketing της εταιρείας Agrino Άγις Πιστιόλας τόνισε πως «είμαστε ο χώρος που εκφράζει τους Έλληνες επιχειρηματίες, τις οικογένειές τους και του εργαζομένους τους που μένουν Ελλάδα, που έχουν παραγωγή, έδρα και ιδιοκτησία στην Ελλάδα.

Φέρουμε ένα σήμα ελληνικότητας που απαντάται σε πάνω από 2 δισ. προϊόντα. Είναι πολύ σημαντικό να αναπτύξουμε την παραγωγή στην χώρα μας και να μάθουμε να υποκαθιστούμε προϊόντα που δεν παράγονται στην Ελλάδα με εγχωρίως παραγόμενα προϊόντα».

Αναφέρθηκε στην ανάγκη της εκπαίδευσης των νέων γενεών ώστε να «δημιουργήσουμε παραγωγική συνείδηση στα παιδιά». Παράλληλα, γνωστοποίησε πως το δίκτυο θα έχει και άλλες συναντήσεις με υπουργούς, «με πρώτο τον υπουργό Γεωργικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βορίδη, καθώς θα δώσουμε μεγάλη έμφαση στα αγροδιατροφικά προϊόντα της ελληνικής γης, στην ανάπτυξη και προβολή τους μέσα από μια ολιστική προσέγγιση».

Ποια είναι η εταιρεία Θ.Κ. Σκαγιάς ΑΒΕΕ (SKAG)

sΠοιος δε θυμάται το... μπλε πλαστικό τετράδιο με την... καινοτομία της διαφανούς νάιλον θήκης και την περαστή ετικέτα (για το όνομα του μαθητή) με το λογότυπο SUPER ΔΙΕΘΝΕΣ; Το πρώτο και κυρίαρχο προϊόν της εταιρείας που μέσω αυτού κυριάρχησε έκτοτε!

Η εταιρεία Θ.Κ. Σκαγιάς ΑΒΕΕ, πιο γνωστή ως SKAG έχει ιστορία 63 ετών καθώς ιδρύθηκε το 1956, κυριαρχώντας έκτοτε στην ελληνική αγορά παράγοντας χαρτικά είδη γραφής, όπως, τετράδια, σπιράλ θεμάτων, μπλοκ, κλασέρ σχολικά, κλασέρ γραφείου και πολλά άλλα προϊόντα, καλύπτοντας το 60% της ελληνικής επικράτειας.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε χθες ο κ. Γεωργιάδης, «δεν υπάρχει μαθητής στην Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες που δεν έχει χρησιμοποιήσει τουλάχιστον ένα από τα προϊόντα της εταιρείας αυτής».

Η εταιρεία διαθέτει ένα δίκτυο συνεργασιών από 2.800 βιβλιοπωλεία σε όλη τη χώρα μέσω των οποίων καλύπτει την ελληνική αγορά, αποτελώντας τη leader του χώρου. Όπως τόνισε χθες η κα Πόπη Σκαγιά, διευθύντρια marketing της Θ. Κ. Σκαγιάς ΑΒΕΕ, η εταιρεία πλέον έχει και μεγάλη παρουσία στα σούπερ μάρκετ, απ'' όπου έρχεται περίπου το 30% των πωλήσεων της επιχείρησης.

Η εταιρεία στα τέλη του Σεπτέμβρη αναμένει νέα μεγάλη και σύγχρονη μηχανή Konica με την οποία θα μπει στις γραφικές τέχνες μέσω του... ψηφιακού δρόμου, μια επένδυση περίπου μισού εκατ. ευρώ. Όπως είπε η κα Σκαγιά, η εταιρεία ακολουθεί τις τάσεις των καιρών και την εξέλιξη της τεχνολογίας.

sΟ κύκλος εργασιών της εταιρείας το 2018 ήταν στα 9 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2019 η κα Σκαγιά τόνισε ότι στοχεύει σε μια αύξηση περίπου 5%. Παράλληλα, τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει η κοινωνικοοικονομική κατάσταση, καθώς από τις 130.000 γεννήσεις ετησίως έχουμε πέσει στις 80.000, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό (και) για την εταιρεία.

Τα προϊόντα Skag βρίσκονται σε πάνω από 35 χώρες, από τον Καναδά μέχρι την Ιαπωνία, καλύπτοντας επιλεκτικά τις περισσότερες ηπείρους παγκοσμίως. Οι κύριες αγορές στις οποίες η εταιρεία δρα ενεργά είναι η Ευρωπαϊκή, η Μεσόγειος, η Μέση Ανατολή, τα Βαλκάνια και η Δυτική Αφρική.

Όπως τόνισε στο Liberal η κα Σκαγιά, «υπάρχει πρόγραμμα για λόγους εκπαίδευσης και εξοικείωσης των μαθητών όπου δεκάδες σχολεία επισκέπτονται την εταιρεία κάθε χρόνο. Τουλάχιστον 3.000 μαθητές περνούν και ξεναγούνται από την εταιρεία μας στις γραμμές παραγωγής, βλέποντας από πρώτο χέρι πως δημιουργούνται τα προϊόντα που χρησιμοποιούν».
Επίσης, η κα Σκαγιά σημείωσε πως η εταιρεία εφαρμόζει διαδικασίες ανακύκλωσης από τη δεκαετία του 1970, μαζεύοντας και μεταβιβάζοντας σε άλλες εταιρείες κάθε χαρτική ή πλαστική ύλη που βγαίνει ως... φύρα από τη δική της εργασία. Παράλληλα, τα προϊόντα της είναι απαλλαγμένα από κάθε βλαβερό υλικό όπως χλώριο κ.λπ. και διαπιστευμένα πλήρως κατά ISO 9001 ISO 14001,ISO 18001 και SEDEX.

Ιστορικό

Η ίδρυση της εταιρείας το 1956 έγινε στους Αμπελόκηπους, όπου δημιουργήθηκε το πρώτο εργαστήριο από τον κ. Θεόδωρο Σκαγιά, ενώ το 1972 η εταιρεία μεταστεγάζεται σε ιδιόκτητο κτίριο στο Κρυονέρι Αττικής όπου βρίσκεται έως σήμερα. Το 1973 μετατρέπεται σε ανώνυμη με την επωνυμία Θ.Κ. ΣΚΑΓΙΑΣ Α.Β.Ε.Ε..

Σταδιακά, οι κτιριακές εγκαταστάσεις επεκτείνονται σε 10.000 m2 και η εταιρεία γίνεται η πιο εκσυγχρονισμένη στον κλάδο, στη δεκαετία του ''80 στην Ελλάδα.? Μέσα στα επόμενα χρόνια, η εταιρεία εν μέσω συνθηκών ανταγωνισμού, κατορθώνει να βελτιώσει και να αυξήσει την παραγωγικότητά της.

Στις αρχές του 1990 η εταιρεία καθιερώνεται ως η πιο εξελιγμένη, ευέλικτη και αξιόπιστη στο χώρο, επεκτείνοντας το δίκτυο διανομής της μέχρι και την πιο απομακρυσμένη περιοχή της Ελλάδας.