Η δίδυμη απειλή της αγοράς: Επάρκεια σε βασικά είδη και τιμές

Η δίδυμη απειλή της αγοράς: Επάρκεια σε βασικά είδη και τιμές

Τα δίδυμα προβλήματα της αγοράς είναι ήδη εδώ: επάρκεια σε βασικά είδη και τιμές συνθέτουν το σκηνικό εντός του οποίου θα κληθούν να λειτουργήσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις για το επόμενο απρόβλεπτο χρονικό διάστημα. Τα βλέμματα στρέφονται –καταρχήν- στα είδη που επηρεάζονται άμεσα από τον πόλεμο της Ουκρανίας: αλεύρια, σπορέλαια, δημητριακά, σιτάρια και καλαμπόκια είτε προορίζονται για τον άνθρωπο, είτε για τα ζώα.

Προς το παρόν, η αγορά εμφανίζεται καθησυχαστική όσον αφορά στην επάρκεια σε μια προσπάθεια να διασκεδαστεί η ανασφάλεια που προκαλούν ειδήσεις όπως το «πλαφόν» στις ποσότητες που μπορεί να αγοράσει κάποιος από το ράφι ή η καταγραφή των διαθέσιμων ποσοτήτων ακόμη και από τον τελευταίο εισαγωγέα ή παραγωγό σιτηρών ζωοοτροφών κλπ.

Ανασφάλεια που ήδη οδηγεί σε υπερ-αποθεματοποίηση καθώς οι αυξήσεις στις πωλήσεις των ειδών που προαναφέρθηκαν φτάνουν στο 300% σε σχέση με πριν από δύο τρεις εβδομάδες. Εξίσου καθησυχαστικές δηλώσεις όμως δεν υπάρχουν όσον αφορά στην εξέλιξη των τιμών. «Ένα αρτοποιείο χρειαζόταν 10.000 ευρώ τον μήνα για άλευρα και τώρα θέλει 17.000 ευρώ» έλεγε χθες ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αρτοποιών προκαλώντας το εύλογο ερώτημα: πώς θα επιμεριστεί αυτή η διαφορά ανάμεσα στον φούρναρη και στον καταναλωτή;

Διότι ο φούρναρης δεν θα πρέπει να σκεφτεί μόνο το αλεύρι αλλά και τις υπόλοιπες πρώτες ύλες και φυσικά, πάνω από όλα, το κόστος του ρεύματος και του πετρελαίου. Οι έλεγχοι του υπουργείου ανάπτυξης και οι ειδήσεις για πρόστιμα 650.000 ευρώ ακόμη και σε μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, συμβάλλουν στο να τονωθεί η… αυτοσυγκράτηση από την πλευρά των επιχειρήσεων όταν θα αποφασίζουν να αλλάζουν τους τιμοκαταλόγους.

Είναι πάντως σαφές ότι και τα περιθώρια των ελεγκτικών μηχανισμών είναι περιορισμένα: αισχροκέρδεια τεκμαίρεται όταν μια επιχείρηση εντοπίζεται να πουλάει με μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους συγκριτικά με τον Σεπτέμβριο και όχι αν πουλάει σε υψηλότερες τιμές. Είναι προφανές λοιπόν ότι οι αυξημένες τιμές σε πρώτες ύλες όπως το αλεύρι ή ακόμη και στο ενεργειακό κόστος, αφήνουν τεράστια περιθώρια για ανατιμήσεις.

Το ερώτημα πλέον είναι αν θα δούμε τα χειρότερα στον πληθωρισμό του Μαρτίου που ανακοινώνεται σε λίγα 24ωρα ή αν θα έχουμε και συνέχεια του…δράματος. Η πρόβλεψη για πληθωρισμό 8% τον Μάρτιο ενδεχομένως να αποδειχθεί και… συγκρατημένη καθώς ο μήνας κλείνει με τα καύσιμα να ανακτούν τα υψηλά επίπεδα που είδαμε προ 10 ημερών και τους τιμοκαταλόγους βασικών ειδών να αλλάζουν ανά… εβδομάδα. Όλα πλέον εξαρτώνται όχι από το που θα φτάσει η μεταβολή του δείκτη τιμών καταναλωτή αλλά από το ποια θα είναι η διάρκεια του φαινομένου.