ΓΔ: 906,07 9,06 (1,01 %)

Τζίρος: 91,86 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2018η
Τρίτη, 11 Μαΐου 2021

ΓΔ: 906,07 9,06 (1,01 %)

Τζίρος: 91,86 εκατ. €   RT

Η ΔΕΗ του αύριο θα είναι μια σύγχρονη ψηφιακή εταιρεία ενέργειας

Η ΔΕΗ του αύριο θα είναι μια σύγχρονη ψηφιακή εταιρεία ενέργειας

Στους ρυθμούς της ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς κινήθηκε και χθες η χρηματαγορά  με τις πληροφορίες να αναφέρονται σε υψηλή ζήτηση, με τα νούμερα υπερκάλυψης να ανεβαίνουν και με τους ιδιώτες επενδυτές να ανταποκρίνονται ως επί το πλείστον στην αύξηση. Στα φώτα της χρηματιστηριακής δημοσιότητας και η δρομολόγηση της αύξησης και των διοικητικών εξελίξεων στην Ελλάκτωρ (η μετοχή κατέγραψε την μεγαλύτερη  ποσοστιαία απόδοση από όλες τις μετοχές του FTSE/XA Large CAP με 14,64%) αλλά και η έκδοση του green bond του Μυτιληναίου με σημαντική υπερκάλυψη και εδώ, περίπου τέσσερις φορές από τα 500 εκατ. ευρώ της ζήτησης και με το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο χαμηλότερο σημείο του ενδεικτικού εύρους τιμών στο 2,25%.

Όμως η χθεσινή ημέρα 22 Απριλίου, όπως και κάθε χρόνο τέτοια ημέρα εορτάστηκε η Παγκόσμια Ημέρα της Γης. Η Παγκόσμια Ημέρα της Γης 2021 συντονίζεται παγκοσμίως από το Δίκτυο Ημέρας της Γης (Earth Day Network) και εορτάζεται σε περισσότερες από 193 χώρες κάθε χρόνο και τη γιορτάζουν πάνω από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι . Στόχος της Παγκόσμιας Ημέρας της Γης 2021 είναι η κινητοποίηση και ευαισθητοποίηση πολιτών, κυβερνήσεων, επιχειρήσεων, για έναν καθαρό και πιο υγιή πλανήτη. 

Η μεγάλη δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού, η ΔΕΗ  σηματοδότησε την χθεσινή ημέρα με ένα ξεχωριστό τρόπο: 

Συγκεκριμένα στις 22 Απριλίου η ΔΕΗ ηλεκτροδότησε  4.500.000 νοικοκυριά για 24 ώρες με ενέργεια αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές, με τη δωρεάν διάθεση της υπηρεσίας GreenPass.

«Ως ο μεγαλύτερος πάροχος ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, εγγυόμαστε πως όση ενέργεια καταναλωθεί στις 22 Απριλίου (περίπου 35GWh), τόση θα δεσμευτεί από πιστοποιημένες ΑΠΕ της ΔΕΗ. Με αυτόν τον τρόπο, οι εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) από οικιακή χρήση θα μειωθούν κατά 8.000 τόνους σε μία μέρα», είχε αναφέρει η επιχείρηση.

«Στις 22/4,προσέθεσε, δίνουμε έμπρακτα μία ανάσα για τη Γη, μέσα από μία δράση με ουσιαστικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο, αλλά δε μένουμε μόνο εκεί. Δεσμευόμαστε για:

– Μερίδιο 20% από ΑΠΕ στο μίγμα της ενέργειας μας μέχρι το 2023

– 1.000 σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων μεσοπρόθεσμα και 10.000 μακροπρόθεσμα

– Επενδύσεις για την αντικατάσταση παλαιών Θερμικών Μονάδων Παραγωγής με νέες σύγχρονης τεχνολογίας».

Η ενέργεια αυτή, «πράσινης» κατεύθυνσης δεν είναι η μόνη. Μετά τις ΑΠΕ που αποτελούν το υπερόπλο της στρατηγικής της στο δρόμο για την ενεργειακή μετάβαση, η εταιρεία σκοπεύει να εκμεταλλευτεί τα πολύτιμα assets που διαθέτει και να ανοίξει τη «βεντάλια» των δραστηριοτήτων σε τομείς που γεφυρώνουν τα telecoms με την ενέργεια. H ΔΕΗ προτίθεται να ανοίξει την πόρτα στις τηλεπικοινωνίες  εγκαινιάζοντας την είσοδο στις οπτικές ίνες, με σύμμαχο το εναέριο δίκτυο μέσης και χαμηλής τάσης του ΔΕΔΔΗΕ μήκους 241.000 χιλιομέτρων. 

Το πρώτο βήμα αυτού του σχεδιασμού προβλέπει τη δημιουργία ενός πιλοτικού προγράμματος εγκατάστασης οπτικών ινών συνολικής αξίας 15 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με παρόχους τηλεπικοινωνιών.  Ο σχεδιασμός για το πιλοτικό πρόγραμμα παρουσιάστηκε στο τελευταίο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ,  το οποίο άναψε και το πράσινο φως για την έναρξη του μεγάλου project. Για τον τομέα των οπτικών ινών, η εταιρεία σκοπεύει να επενδύσει τα επόμενα χρόνια πόρους άνω από μισό δισ. ευρώ. Μάλιστα για την χρηματοδότηση του σχεδιασμού είναι σε πλήρη εξέλιξη σχετικές συζητήσεις με ελληνικές τράπεζες. 

Η ΔEΗ όπως έχει δηλώσει δεν σκοπεύει να παρέχει προς πώληση υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών στους τελικούς πελάτες. Θα παρέχει όμως υπηρεσίες χονδρικής, δηλαδή την υποδομή δικτύου, ώστε να φτάσουν άλλοι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι μέχρι το σπίτι του καταναλωτή το λεγόμενο τελευταίο μίλι (last mile) δηλαδή από την καμπίνα του δρόμου (ΚΑΦΑΟ) στο σπίτι του συνδρομητή, προσφέροντας πολύ υψηλές ταχύτατες άνω των 1.000Mbps.

Το business plan της ΔΕΗ στον τομέα των τηλεπικοινωνιών αναμένεται να παρουσιαστεί μετά την πώληση του ΔΕΔΔΗΕ και προβλέπει την αξιοποίηση του δικτύου της και για το 5G. 

Τα σχέδια της επιχείρησης κινούνται στα αχνάρια μεγάλων ομοειδών εταιρειών όπως η Ιταλική ENEL που δημιούργησε ξεχωριστή εταιρεία οπτικών ινών, την Open Fiber. Πρόσφατα, το αμερικανικό ταμείο υποδομών KKR, το οποίο έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εξαγορά μειοψηφικού πακέτου μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ, ολοκλήρωσε την απόκτηση του 37,5% της FiberCop που ανήκει στην Telecom Italia έναντι τιμήματος 1,8 δισ. Ευρώ και αποτελεί το δικό της αντίστοιχο βραχίονα στις υποδομές για το last mile. 

Σε αυτό το πλαίσιο η εταιρεία ανακοίνωσε τα μεγέθη του 2020 με τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) σε επαναλαμβανόμενη βάση  να διαμορφώνονται  σε 885,8 εκατ. ευρώ, έναντι  333,6 εκατ. ευρώ το 2019 για το σύνολο του Ομίλου, με το αντίστοιχο περιθώριο να αυξάνεται σε 19,1% από 6,8%. 

Τα αποτελέσματα προ φόρων διαμορφώθηκαν σε 67 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 2.057,9 εκατ. ευρώ το 2019. Σε ετήσια βάση το καθαρό χρέος μειώθηκε κατά 404 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 130 εκατ. στο Q4. Η λογιστική αξία στις 31/12/2020  ανέρχεται στα 13,29 εκατ. ευρώ. Οι εντυπωσιακές  αυτές επιδόσεις επιτεύχθηκαν κυρίως λόγω εσωτερικών δράσεων όπως η καλύτερη διαχείριση του παραγωγικού  δυναμικού με μείωση των εκπομπών C02 και του κόστους προμήθειας φυσικού αερίου, ενώ ενισχυτικά λειτούργησαν και εξωγενείς παράγοντες όπως οι χαμηλότερες τιμές ενέργειας λόγω και του covid-19 καθώς και η κατάργηση των ζημιογόνων δημοπρασιών ΝΟΜΕ.

Η αναβάθμιση  της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής αξιολόγησης της από τον οίκο Standard & Poor's σε Β καθώς και η –για πρώτη φορά- αξιολόγηση από την Fitch με ΒΒ- . οδήγησαν στην έκδοση ομολογιών βιωσιμότητας συνολικού ύψους 775 εκατ. ευρώ με σημαντική υπερκάλυψη του αρχικού ποσού, η οποία αποτελεί την πρώτη έκδοση ομολογιών υψηλής απόδοσης στην Ευρώπη με ρήτρα αειφορίας.

ΔΕΗ ΜΗΝΙΑΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ

Η μεγάλη εικόνα της μετοχής: Στην παρούσα φάση, η μετοχή κινείται προς την ολοκλήρωση σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα  ενός μεγάλου σε χρονική διάρκεια πυθμένα στο επίπεδο του Μαρτίου 2014 στα 12,75 ευρώ. Ο ενσωματωμένος μικρότερης διάρκειας πυθμένας Δεκέμβριος 2015- Σεπτέμβριος 2020 λύθηκε ανοδικά με τη ανοδική διάσπαση των 4,73 ευρώ σημείο επίπεδο που διέρχεται ο απλός κινητός μέσος των 100 μηνών. Έκτοτε η κίνηση επιταχύνθηκε, και η απομάκρυνση από τη ζώνη 9,10-9,27 ευρώ, θα επιβεβαιώσει την συνέχιση της κίνησης. Πολύ ισχυρή στήριξη τα 7,6650 ευρώ.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.