Η Βρετανία προειδοποιεί τις τεχνολογικές εταιρείες για τους κινδύνους επέκτασης στην Κίνα

Η Βρετανία προειδοποιεί τις τεχνολογικές εταιρείες για τους κινδύνους επέκτασης στην Κίνα

Η βρετανική κυβέρνηση εγκαινίασε σήμερα μία ιστοσελίδα όπου προειδοποιεί τις ψηφιακές και τεχνολογικές εταιρείες για τους ηθικούς, νομικούς και εμπορικούς κινδύνους της επέκτασης στην Κίνα και της αποδοχής κινεζικών επενδύσεων.

Η Βρετανία πέρασε αυτόν τον μήνα νομοσχέδιο με το οποίο ενισχύει τις εξουσίες των υπουργών ώστε να μπορούν να παρεμβαίνουν σε επιχειρηματικές συμφωνίες που θα μπορούσαν να απειλούν την εθνική ασφάλεια, απόρροια πολλών χρόνων αυξανόμενης ανησυχίας σχετικά με τις κινεζικές και άλλες ξένες επενδύσεις σε κρίσιμους κλάδους.

Με σύνθημα «Κίνα. Δείτε τις δυνατότητες. Μάθετε τις δυσκολίες», η κυβερνητική ιστοσελίδα έχει σχεδιαστεί ως οδηγός για τις ψηφιακές και τεχνολογικές εταιρείες, ενθαρρύνοντας τις καλές πρακτικές και επισημαίνοντας τα πιθανά προβλήματα.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι αποφασισμένο να υποστηρίξει τις επιχειρήσεις να συνδιαλέγονται με την Κίνα με τρόπο που αντικατοπτρίζει τις αξίες της Βρετανίας και λαμβάνει υπόψη του τα ζητήματα εθνικής ασφάλειας», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η υπουργός ψηφιοποίησης και πολιτισμού Κάρολιν Ντάινινατζ.

Η ιστοσελίδα περιλαμβάνει κάποιες πολύ αυστηρές προειδοποιήσεις.

«Υπάρχει κίνδυνος η τεχνολογία της εταιρείας της να χρησιμοποιηθεί για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», αναφέρει, υπογραμμίζοντας τις ανησυχίες σχετικά τα λογισμικά αναγνώρισης προσώπου.

Σε άλλο σημείο αναφέρεται το εξής: «Είναι σημαντικό να προστατεύσετε νομικά την πνευματική σας ιδιοκτησία στην Κίνα, αλλά θα πρέπει επίσης να σκεφτείτε την κυβερνοασφάλειά σας».

Νωρίτερα φέτος η βρετανική κυβέρνηση απέκλεισε την κινεζική Huawei από τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών της χώρας εκφράζοντας ανησυχίες για υποψίες κατασκοπίας.