8ος χρόνος, ημέρα 2477η
Σάββατο, 13 Αυγούστου 2022

Η αγορά εργασίας των ΗΠΑ «δείχνει» συνέχεια των αυξήσεων επιτοκίων από Fed

Η αγορά εργασίας των ΗΠΑ «δείχνει» συνέχεια των αυξήσεων επιτοκίων από Fed
Shutterstock

Την ανιούσα πήραν και πάλι οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων μετά τα νέα στοιχεία από την αγορά εργασίας, που έδειξαν ότι η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου δημιούργησε πολύ περισσότερες θέσεις εργασίας τον Ιούλιο από ό,τι ανέμενε η αγορά, ενισχύοντας τις προσδοκίες ότι η Fed θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια στις επόμενες συνεδριάσεις για να επιβραδύνει τον πληθωρισμό.

Η άνοδος των αποδόσεων, από τα διετή έως τα 30ετη ομόλογα, κυμάνθηκε από τις 7 έως τις 8 μονάδες βάσης. Παράλληλα, ένα τμήμα της καμπύλης αποδόσεων που παρακολουθούν στενά οι επενδυτές ως ένδειξη επερχόμενης ύφεσης, η διαφορά απόδοσης ανάμεσα στα 10ετη και τα διετή ομόλογα, αντεστράφη φθάνοντας έως τις -45 μονάδες βάσης. Πρόκειται για ένδειξη εντεινόμενου ρίσκου ύφεσης στην οικονομία των ΗΠΑ, με την αγορά να τιμολογεί αύξηση επιτοκίων κατά 75 μβ από τη Fed τον Σεπτέμβριο.

Οι θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 528.000 τον προηγούμενο μήνα ενώ τα στοιχεία για τον Ιούνιο αναθεωρήθηκαν υψηλότερα στις 398.000 από 372.000. Το μήνυμα από τα δυνατά στοιχεία της αγοράς εργασίας ήταν ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα συνεχίσει να αυξάνει το κόστος χρήματος και κατά συνέπεια οι τιμές των ομολόγων έχασαν έδαφος.

Η εικόνα από την αγορά εργασίας δίνει περιθώρια στη Fed, που ισχυρίζεται ότι η οικονομία των ΗΠΑ δεν έχει εισέλθει σε ύφεση, να σφίξει περαιτέρω τη νομισματική της πολιτική. Αν τα στοιχεία του Αυγούστου δείξουν παρόμοια δυναμική η Fed δεν θα διστάσει να αυξήσει τα παρεμβατικά της επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο αντί για 50 μβ.

Η απόδοση στα 10ετη Treasuries ανέβηκε 14 μονάδες βάσης στο 2,815% ενώ στα 30ετη κατά 10 μβ στο 3,057%. Στο βραχυπρόθεσμο τμήμα της καμπύλης, η απόδοση στα διετή ομόλογα ΗΠΑ που παρακολουθεί τις προσδοκίες της αγοράς για την πορεία των επιτοκίων ανέβηκε στο 3,25%.

Τα επιτοκιακά futures στην αγορά παραγώγων τιμολογούν πιθανότητα 69% για μια αύξηση επιτοκίων 75 μβ στην επόμενη συνεδρίαση της Fed από 41% πριν τη δημοσιοποίηση των στοιχείων της αγοράς εργασίας.

Αντίστοιχη ήταν η εικόνα και στις αγορές ομολόγων της ζώνης του ευρώ με τις αποδόσεις να ανεβαίνουν και τις μετοχές να υποχωρούν στα ευρωπαικά χρηματιστήρια μετά τα δυνατά στοιχεία από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ. Η πτώση των τιμών ομολόγων στις ΗΠΑ παρέσυρε και τις τιμές ομολόγων σε άλλες αγορές με αποτέλεσμα την άνοδο των αποδόσεων.

Στη Γερμανία η απόδοση στο 10ετες ομόλογο αναφοράς ανέβηκε 9 μβ στο 0,89% μετά από τρεις εβδομάδες πτώσης καθώς και στην ευρωζώνη το μήνυμα από τα δυνατά στοιχεία για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ είναι ότι η Fed θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια. Η απόδοση στο 10ετες ομόλογο της Ιταλίας ανέβηκε στο 2,99% ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών STOXX 600 έχανε 0,9%.

Μετά την κίνηση της Fed την προηγούμενη εβδομάδα να ανεβάσει το κόστος δανεισμού κατά 75 μβ, ενισχύθηκαν οι ελπίδες στις αγορές ότι το τέλος του κύκλου επιτοκιακών αυξήσεων πλησιάζει καθώς υπάρχουν σημάδια επιβράδυνσης της ανάπτυξης. Ωστόσο, οι αξιωματούχοι της Fed απωθούσαν το σενάριο αυτό αυτή την εβδομάδα. Παρομοίως, στην ευρωζώνη οι προσδοκίες για αυξήσεις επιτοκίων έδειχναν να υποχωρούν. Όμως, οι αγορές ομολόγων το παράκαναν.

Η συζήτηση στις αγορές είχε εστιάσει υπερβολικά στους κινδύνους ύφεσης, υποθέτοντας ότι οι κεντρικές τράπεζες θα έχουν τον πληθωρισμό υπό έλεγχο σύντομα. Ήταν μια υπερβολικά αισιόδοξη άποψη. Ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ μπορεί να είναι κοντά στην κορύφωση του αλλά το να πιεστεί κάτω προς το στόχο του 2% της Ευρωπαϊκής Κεντρικής τράπεζας δεν θα είναι εύκολη υπόθεση.