Απερρίφθη η πρόταση του Χρηματιστηρίου του Χονγκ Κόνγκ για εξαγορά

Απερρίφθη η πρόταση του Χρηματιστηρίου του Χονγκ Κόνγκ για εξαγορά

Στην άρνηση της πρότασης εξαγοράς από το Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ που κατατέθηκε την Τετάρτη ύψους 32 δισ. λιρών προχώρησε η LSE, η οποία σε ανακοίνωσή της εξέφρασε την «έκπληξη και την απογοήτευσή» της για την «ανήθικη πρόταση» του HKEX, μόλις δύο ημέρες αφότου της είχαν γνωστοποιηθεί οι προθέσεις των ιθυνόντων του ασιατικού δείκτη.

Στην ανακοίνωση της LSE αναφέρεται πως η απόφαση για την άρνηση της προσφοράς από το Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ λήφθηκε με ομοφωνία των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, καθώς υπήρξαν θεμελιώδεις διαφωνίες με τους όρους της πρότασης, ενώ παράλληλα θεωρεί πως δεν υπάρχει κανένας λόγος για περαιτέρω διαβουλεύσεις.

Ειδικότερα, την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου το Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ (HKEX) έκανε γνωστό πως προσφέρει 20,45 λίρες ανά μετοχή σε μετρητά και 2.495 νέες μετοχές του HKEX, που αποτιμούν τη μετοχή του LSE στις 83,61 λίρες.

Παράλληλα, σε επιστολή του προέδρου της LSE με παραλήπτες υψηλά ιστάμενα στελέχη του ΗΚΕΧ, o Don Robert έκανε λόγο πως η υπάρχουσα κατάσταση που επικρατεί στην πρώην βρετανική αποικία καθιστά μη ελκυστική την πρόταση εξαγοράς στους μετόχους της LSE, ενώ το ύψος της προσφοράς είναι μικρότερο από το ποσό με το οποίο η εταιρεία αποτιμά την αξία της.

Μετά τη γνωστοποίηση της άρνησης της προσφοράς των 32 δοσ. λιρών, η μετοχή της LSE σημείωνε κέρδη της τάξης του 1,6%.

Πάντως, παρά την αναμενόμενη άρνηση της προσφοράς από την LSE, αναλυτές αναμένουν μία βελτιωμένη πρόταση από πλευράς του HKEX, παρά το γεγονός πως οι μέτοχοι του HKEX εμφανίζονται απρόθυμοι να στηρίξουν μία εξαγορά τέτοιου βεληνεκούς.