Goldman Sachs: Απαλλαγή από τον κορονοϊό την άνοιξη και ισχυρή ανάκαμψη στην Ευρώπη

Goldman Sachs: Απαλλαγή από τον κορονοϊό την άνοιξη και ισχυρή ανάκαμψη στην Ευρώπη

«Παρόλο που το δεύτερο κύμα της πανδημίας COVID-19 είναι σε εξέλιξη, τα νέα από το μέτωπο των εμβολίων είναι πολύ ενθαρρυντικά τις τελευταίες εβδομάδες. Από τα τρία εμβόλια,  η ΕΕ και η Βρετανία έχουν ήδη εξασφαλίσει σχεδόν δύο δόσεις κατά κεφαλή για τον επόμενο χρόνο. Αναμένουμε έγκριση των αρχών και για τα δύο εμβόλια των Pfizer-BioNTech και Μoderna μέχρι το τέλος του 2020 και τη διάθεση 10-20 εκατ. δόσεων που αντιστοιχεί σε 5-10 εκατ. εμβολιασμούς. Την επόμενη χρονιά, παρά τις αβεβαιότητες όσον αφορά την προσφορά αλλά και τη ζήτηση, βλέπουμε ευρείς εμβολιασμούς πέρα από τις ομάδες υψηλού κινδύνου στην Ευρώπη το 1ο τρίμηνο και ένα αρκετά επαρκές ποσοστό των ευρωπαϊκών πληθυσμών να έχει εμβολιαστεί μέχρι το τέλος του 2ου τριμήνου».

«Η Ευρώπη παραμένει σε τροχιά σημαντικής οικονομικής συρρίκνωσης τον ερχόμενο χειμώνα αλλά οι ενθαρρυντικές εξελίξεις στον τομέα των εμβολίων αυξάνουν την πεποίθηση μας οτι θα ακολουθήσει ισχυρή ανάκαμψη από την άνοιξη, ιδιαίτερα στον κλάδο των υπηρεσιών προς τους καταναλωτές που έχουν χτυπηθεί ιδιαίτερα στην Ισπανία και τη Βρετανία, και λιγότερο στη βιομηχανία», αναφέρει ο οίκος.

Οι εκτιμήσεις της Goldman Sachs για την οικονομία της ευρωζώνης βλέπουν ανάπτυξη 3,2% το  2ο τρίμηνο, 1,8% το 3ο τρίμηνο και 1,4% το 4ο τρίμηνο, προβλέψεις πάνω από το consensus της αγοράς.

Oι αισιόδοξες προοπτικές είναι σημαντικές για την οικονομία για τρεις λόγους: 1) θα επιτρέψει γρηγορότερη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων 2) θα μειωθεί η αβεβαιότητα και θα τονωθεί η εμπιστοσύνη, απομακρύνοντας τον κίνδυνο για επαναλαμβανόμενες υφέσεις λόγω της πανδημίας και 3) θα σημάνει μικρότερες πληγές όσο ταχύτερα θα γίνουν οι μαζικοί εμβολιασμοί.

«Η προοπτική να επιτύχει η Ευρώπη ανοσία της αγέλης κατά του COVID-19 μέσω εμβολιασμών φαίνεται πλέον πιό βέβαιη και πιθανότατα αυτό θα συμβεί γρηγορότερα από ότι αναμέναμε μετά την εμφάνιση των αποτελεσματικών εμβολίων. Οι τελευταίες εξελίξεις ενδυναμώνουν την εποικοδομητική μας στάση όσον αφορά στην Ευρώπη μετά τη βραχυπρόθεσμη οικονομική επιβράδυνση».