Φρένο στο success story από το Γρ. Προϋπολογισμού: Θα πάρει χρόνια να αποκατασταθεί η ευημερία

Φρένο στο success story από το Γρ. Προϋπολογισμού: Θα πάρει χρόνια να αποκατασταθεί η ευημερία

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Στοπ στην προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να οικοδομήσει ένα νέο success story με την έκδοση του 10ετούς ομολόγου έβαλε ο συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, Φραγκίσκος Κουτεντάκης.

Μιλώντας στην Επιτροπή Απολογισμού και Γενικού Ισολογισμού του Κράτους ο κ. Κουτεντάκης υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να δημιουργούνται υπερβολικές προσδοκίες, από την στιγμή που -όπως είπε- «δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις για να φτιάξουμε σε ένα, δύο χρόνια τη ζημιά που υπέστη η χώρα»! «Δεν μπορεί η χώρα μέσα σε ένα, δύο χρόνια να αποκαταστήσει τις ζημιές των εννιά προηγούμενων ετών, θα περάσουν χρόνια μέχρι να αποκατασταθεί σε ένα αξιοπρεπές επίπεδο η ευημερία», είπε και εξήγησε ότι αυτό συμβαίνει διότι η Ελλάδα έχει «βαριές κληρονομιές».

Προκειμένου, δε, να κάνει πιο σαφές το μήνυμα στην κυβέρνηση τόνισε ότι στόχος του είναι να μετριάσει τις προσδοκίες που ακούγονται! «Το κριτήριο είναι αν κινούμαστε σε καλό δρόμο και όχι σε ποιο σημείο είμαστε σε σχέση με δέκα χρόνια πριν. Έχουμε στοκ ληξιπρόθεσμων οφειλών, κόκκινων δανείων, μειωμένο κεφαλαιακό απόθεμα – δηλαδή επενδύσεις – και ένα εργατικό προσωπικό που μειώθηκε ποσοτικά και ποιοτικά. Το θέμα λοιπόν είναι αν η διαχείριση αυτών των προβλημάτων οδηγεί σε καλή κατεύθυνση ή το αντίθετο», προσέθεσε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά την επικείμενη εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. από το Eurogroup σημείωσε ότι εάν δεν προχωρήσει, θα σταλεί ένα κακό μήνυμα στις αγορές.

Για τα «κόκκινα» δάνεια είπε πως μειώνονται ωστόσο παράλληλα μειώνονται και τα εξυπηρετούμενα δάνεια, άρα το ποσοστό παραμένει σε 47% του συνόλου.

Παράλληλα, τόνισε για ακόμη μια φορά πως οι δικαστικές αποφάσεις για καταβολή αναδρομικών αποτελούν σοβαρό κίνδυνο.