Φως στο τούνελ για τις τράπεζες ή πάλι το τρένο που έρχεται από απέναντι;

Φως στο τούνελ για τις τράπεζες ή πάλι το τρένο που έρχεται από απέναντι;

Η  εβδομάδα στη χρηματιστηριακή  αγορά ξεκίνησε με την αντίδρασή της  στην απότομη πτώση της Παρασκευής στο άκουσμα μιας ακόμα αύξησης κεφαλαίου από τράπεζα, αυτήν της Αlpha Bank . Οι απότομες διακυμάνσεις οφείλονται στην «ξαφνική» κίνηση περισσότερο, με το φόβο των επενδυτών της απίσχνασης ή και του reverse split, παρά στην ορθολογική άποψη ότι και η Αlpha ενδεχομένως σε δεύτερο χρόνο θα μπορούσε να αναζητήσει κεφάλαια.

Προκειμένου να λειάνει την εντυπώσεις η διοίκηση φρόντισε -και σωστά- να φέρει κάποιες μέρες  νωρίτερα και  την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του τριμήνου, αλλά και την ενημέρωση αναλυτών και επενδυτών για το ανανεωμένο Στρατηγικό Σχέδιο του Ομίλου.

Η αγορά αντέδρασε θετικά, με ικανοποιητικό, αν και χαμηλότερο όγκο συναλλαγών από αυτόν της Παρασκευής, καθώς έγινε σαφής η προτιμησιακή κατανομή σε όλους τους υφιστάμενους μετόχους.

Δυο είναι οι βασικές παράμετροι σε σχέση με τη συμπεριφορά της αγοράς με μια τέτοια κίνηση. Πρώτον εάν και κατά πόσον θα επηρεαστεί η συνολική εικόνα του χρηματιστηρίου και δεύτερον ότι επιβεβαιώνεται για μια ακόμα φορά η αδήριτη ανάγκη εξεύρεσης ποιοτικών κεφαλαίων  εκ μέρους των πιστωτικών ιδρυμάτων αλλά και η επιτάχυνση της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.  

Όσον αφορά τον πρώτο σκέλος είχαμε θέσει αυτό το ερώτημα και στο άρθρο «Μπορούν οι αυξήσεις κεφαλαίου να ανακόψουν την άνοδο του Χρηματιστηρίου;» καθώς η αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς και οι επερχόμενες αυξήσεις της Αegean  και στο βάθος του Ελλάκτωρα μαζί με τις ομολογιακές εκδόσεις θα μπορούσαν να φρενάρουν την ανοδική πορεία της αγοράς, δεδομένου ότι η άντληση κεφαλαίων υπήρξε αξιόλογη. Η απάντηση δόθηκε με την αύξηση της Πειραιώς που μετά μια μικρή βύθιση 30 μονάδων ο Γενικός Δείκτης επανήλθε στα προ αύξησης επίπεδα.

Η Alpha ονόμασε την ΑΜΚ «αναπτυξιακή», καθώς πράγματι διαθέτει κεφαλαιακή επάρκεια, συνοδεύοντάς τη με το «Project Tomorrow» που προβλέπει ταχύτερη μείωση των κόκκινων δανείων, πώληση θυγατρικών στο εξωτερικό και κυρίως  αύξηση των δανείων προς τις επιχειρήσεις. Η τράπεζα πιστεύει  ότι τα επόμενα τρία χρόνια τα δάνεια που θα δοθούν λόγω του Ταμείου Ανάκαμψης   θα ανέλθουν στα 9 δισ. ευρώ, ενισχύοντας τα καθαρά έσοδά της.

Πράγματι, η καινούργια γενιά  των ΑΜΚ  των τραπεζών θα έχει  εξυγιαντικό - αναπτυξιακό χαρακτήρα σε αντίθεση με τις παλιότερες της περιόδου 2013-2015 που έγιναν για να κρατηθούν στη ζωή. 

Ο Οίκος S&P είδε με καλό μάτι την κίνηση της τράπεζας, εκτιμώντας ότι  θα προσθέσει επιπλέον 80-90 μονάδες βάσης στο εκτιμώμενο επίπεδο του προσαρμοσμένου για το ρίσκο κεφαλαίου της τράπεζας (pro forma), που θα χρησιμοποιήσει η Alpha Bank για να απορροφήσει πρόσθετες εμπροσθοβαρείς πιστωτικές απώλειες από νέες πωλήσεις NPEs και να υποστηρίξει το επιχειρηματικό της σχέδιο. 

Το ερώτημα που ανακύπτει σε αυτή την περίπτωση, είναι το τι θα κάνουν οι εναπομείνασες δυο τράπεζες Εθνική και Εurobank.  H πρώτη διέψευσε ένα τέτοιο ενδεχόμενο,  πατώντας πάνω στα 455 εκατ.  ευρώ από την Εθνική Ασφαλιστική και από τα 200 εκατ. ευρώ  των εκτάκτων εσόδων από ομόλογα που θα εγγραφούν το 2021. Παρ όλα αυτά  όπως κατέδειξε και η κίνηση της Αlpha  το περιβάλλον είναι ευνοϊκό για την άντληση κεφαλαίων και θα ενισχύσει  και την όρεξη των επενδυτών για την αγορά προβληματικών περιουσιακών στοιχείων, βοηθώντας τις ελληνικές τράπεζες να «καθαρίσουν» τους ισολογισμούς τους.

Ο τραπεζικός κλάδος ενσωματώνει δυο μεγάλες, φαινομενικά «αντιφατικές» αλήθειες. Η πρώτη ότι υπήρξε στα μνημονιακά χρόνια ο «μεγάλος ασθενής» που σήκωσε το βάρος της χρεοκοπίας της χώρας και η δεύτερη ότι  τα χρόνια που έρχονται με τα κεφάλαια που πρόκειται να στηρίξουν την αναπτυξιακή πορεία της χώρας ο ρόλος  τους πρέπει και μπορεί να είναι καταλυτικός. Επομένως πρέπει να εκμεταλλευτούν το ευνοϊκό περιβάλλον αντλώντας κεφάλαια  το ταχύτερο δυνατό, ώστε το φώς στο τούνελ να είναι αληθινό και όχι το τρένο που έρχεται από απέναντι.

Με αυτό το πρίσμα, οι επενδυτές θα μπορούν όχι μόνο να παραμερίσουν τους –δικαιολογημένους- «φόβους» στο άκουσμα των αυξήσεων κεφαλαίου, αλλά να μελετήσουν και την ενδεχόμενη μεσομακροπρόθεσμη τοποθέτησή τους σε αυτές.

Ότι τα επόμενα χρόνια, τα 70 δισ. του πακέτου Ταμείου Ανάκαμψης συν το ΕΣΠΑ 2021-2027 αλλά και η μόχλευση κεφαλαίων που θα προκαλέσουν αυτές οι εισροές, θα περάσουν από τις τράπεζες, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία.

ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ 

Η καθοδική διάσπαση των 575 μονάδων  έγινε με μεγάλη πτωτική δυναμική με αποτέλεσμα και την καθοδική διάσπαση και των 539 μονάδων ,κρατώντας οριακά σε κλείσιμο( ελαφρώς χαμηλότερα) τις 508 μονάδες. Ο δείκτης αντέδρασε ανοδικά και εάν και εφόσον διατρήσει ανοδικά τις 539 μονάδες  θα επαναπροσεγγίσει τις 575 μονάδες. Κίνηση υπέρβασης θα προσδώσει περαιτέρω δυναμική προς τα τοπικά υψηλά των 639,42 μονάδων και την μεγάλη αντίσταση των 670 μονάδων. Αδυναμία συνέχισης της κίνησης από τα παρόντα επίπεδα, θα επαναφέρει τους πωλητές με επόμενο στόχο τις 470  και τις 435 μονάδες.