Fitch: Υποτονική οικονομική ανάπτυξη και υψηλό χρέος πιέζουν τις τράπεζες της Πορτογαλίας

Fitch: Υποτονική οικονομική ανάπτυξη και υψηλό χρέος πιέζουν τις τράπεζες της Πορτογαλίας

Η υποτονική οικονομική ανάπτυξη της Πορτογαλίας και τα υψηλά επίπεδα χρέους ασκούν πίεση στις τράπεζες της χώρας, αναφέρει σε έκθεσή του ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch, όπως μεταδίδουν οι Financial Times.

Οι οικονομικές συνθήκες κάνουν δύσκολη τη δημιουργία κεφαλαίων και κερδών για τις πορτογαλικές τράπεζες, αναφέρει ο οίκος, σημειώνοντας τα υψηλά επίπεδα «προβληματικών στοιχείων ενεργητικού» τους. «Η ποιότητα του ενεργητικού συνεχίζει να αποτελεί μία μεγάλη αδυναμία για τον τραπεζικό τομέα και, κατά την άποψή μας, καθιστά τις τράπεζες ευάλωτες σε καθοδικούς κινδύνους από την υπερχρεωμένη πορτογαλική οικονομία», τονίζει ο οίκος.

Ο Fitch επισημαίνει ότι τα μη καλυμμένα (με προβλέψεις) προβληματικά στοιχεία ενεργητικού ξεπέρασαν το 100% των κεφαλαίων των τραπεζών CGD, BCP και Montepio. H CGD ανακοίνωσε αύξηση κεφαλαίου τον Αύγουστο, στο πλαίσιο ενός πακέτου που συμφώνησε με την ΕΕ, ενώ η ισπανική Caixabank βρίσκεται σε διαδικασία εξαγοράς της πορτογαλικής τράπεζας BPI.

Ο Fitch προειδοποίησε ότι η ικανότητα των πορτογαλικών τραπεζών να βελτιώσουν τα έσοδά τους και να δημιουργήσουν κεφάλαια εσωτερικά περιορίζεται από τα χαμηλά επιτόκια. Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων του πορτογαλικού δημοσίου πλησίασαν το 3,5% νωρίτερα τον Σεπτέμβριο, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο, ενώ μειώθηκαν στη συνέχεια ελαφρά.