Ευρωζώνη: Στις 53,1 μονάδες ο σύνθετος δείκτης PMI τον Μάιο

Ευρωζώνη: Στις 53,1 μονάδες ο σύνθετος δείκτης PMI τον Μάιο

Υποτονική παρέμεινε η οικονομική ανάπτυξη της Ευρωζώνης τον Μάιο με τον σύνθετο δείκτη PMI να σημειώνει πολύ μικρή άνοδο, καθώς από τις 53 μονάδες του Απριλίου διαμορφώθηκε στις 53,1, υψηλότερα από τις εκτιμήσεις για 52,9 μονάδες.

Σύμφωνα με τη Markit, ωστόσο, τους τελευταίους τέσσερις μήνες η οικονομική ανάπτυξη κινήθηκε σταθερά στο χαμηλό 13 μηνών του Φεβρουαρίου.

Η ανάκαμψη προέκυψε για ακόμα μία φορά από τον τομέα των υπηρεσιών, ο οποίος σημείωσε μικρή επιτάχυνση της ανάπτυξης. Ο δείκτης PMI για τον κλάδο των υπηρεσιών διαμορφώθηκε στις 53,3 μονάδες από τις 53,1 μονάδες που είχε καταγράψει τον Απρίλιο, υψηλότερα και αυτός από τις προβλέψεις για 53,1 μονάδες.

Η βιομηχανική παραγωγή συνέχισε να αυξάνεται, αν και με ελαφρώς μικρότερο ρυθμό από τον Απρίλιο.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της Markit, Chris Williamson, "τα τελικά στοιχεία του δείκτη PMI δείχνουν πως η οικονομία της Ευρωζώνης αδυνατεί να "βάλει" μεγαλύτερη ταχύτητα". Όπως τόνισε, "ο Ιούνιος πιθανότατα θα αποδειχτεί εξίσου απογοητευτικός, καθώς ο ρυθμός δημιουργίας νέων επιχειρήσεων επιβραδύνθηκε τον Μάιο στο χαμηλότερο επίπεδο σχεδόν ενάμιση χρόνου".