Eurobank Equities: Μεγάλα βήματα των τραπεζών προς την κανονικότητα

Eurobank Equities: Μεγάλα βήματα των τραπεζών προς την κανονικότητα

Με τα νέα στρατηγικά σχέδια που προωθούν ταχύτερη εξυγίανση και διατήρηση παράλληλα των κεφαλαιακών αποθεμάτων, οι ελληνικές συστημικές τράπεζες έχουν πραγματοποιήσει μεγάλα βήματα προς την ομαλότητα, επισημαίνει σε έκθεσή της η Eurobank Equities, η οποία υπογραμμίζει παράλληλα τη μεγάλη ευκαιρία των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και προβλέπει σημαντική αύξηση των αποτιμήσεων τους.

Ειδικότερα, η χρηματιστηριακή δίνει σύσταση buy για τους τίτλους των Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα, διατηρεί τη σύσταση hold για την Τράπεζα Πειραιώς και δίνει τιμές στόχους:

- Για την Alpha Bank 1,58 ευρώ (χωρίς να υπολογίζει την επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 0,8 δισ. ευρώ) με περιθώρια ανόδου 32% από το τελευταίο κλείσιμο την Παρασκευή

- Για την Εθνική Τράπεζα 3,23 ευρώ με περιθώριο ανόδου 19%

- Για την Τράπεζα Πειραιώς 1,91 ευρώ με περιθώριο ανόδου 18%

Μεταξύ άλλων, η Eurobank Equities επισημαίνει στην ανάλυσή της ότι οι τράπεζες επέλεξαν να επιταχύνουν τις προσπάθειές τους για εκκαθάριση στοχεύοντας σε μονοψήφια αναλογικά NPE's τους επόμενους 12 μήνες, βάσει συναλλαγών NPE's περίπου 25 δισ. ευρώ, κάτι που σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή καθιστά τα σχέδιά τους αρκετά αξιόπιστα.

Επιπλέον, οι προβλέψεις των τραπεζών εκτιμούν ότι το ρυθμιστικό τους κεφάλαιο θα παραμείνει με ευκολία πάνω από τις εποπτικές απαιτήσεις, με τον μέσο δείκτη CET 1 να διαμορφώνεται στο 14% για το σύνολο του κλάδου το 2022 έπειτα από τις εκκαθαρίσεις.

Παράλληλα, η γρήγορη μείωση των NPE's αναμένεται να οδηγήσει σε ανάκαμψη της κερδοφορίας τους, καθώς θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση του κόστους κινδύνου (CoR) από το 2022, με τον δείκτη αποδοτικότητας ιδίων κεφαλαίων (RoE) να εκτιμάται πάνω από 5%.

Την ίδια ώρα, η αναμενόμενη αύξηση των δανείων, σε συνδυασμό με τις προσπάθειες των διοικήσεων να δημιουργήσουν μεγαλύτερα έσοδα από προμήθειες, διατηρώντας παράλληλα το κόστος σε χαμηλά επίπεδα, αναμένεται να οδηγήσουν τους δείκτες RoE σε επίπεδα γύρω στο 10% μεσοπρόθεσμα.

Σύμφωνα με την ανάλυση της Eurobank Equities, το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ αποτελεί σημαντική ευκαιρία για την οικονομία της χώρας αλλά και τις τράπεζες, καθώς η υλοποίηση των έργων του προγράμματος «Ελλάδα 2.0» εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε ζήτηση για πιστώσεις (κατά 18 δισ. ευρώ σύμφωνα με εκτιμήσεις), ενώ θα δημιουργήσει παράλληλα ευκαιρίες για επιπλέον πηγές εσόδων.

Τέλος, η χρηματιστηριακή αναφέρει ότι η επαναξιολόγηση των ελληνικών τραπεζών θα συνεχιστεί αλλά σημειώνει ότι θα παραμείνει πιο προσεκτική σε τακτικό επίπεδο. Όπως αναφέρει, οι ελληνικές τράπεζες στην παρούσα φάση διαπραγματεύονται με εκτιμώμενο δείκτη P/TBV για το 2022 στο 0,4 κάτι που σημαίνει discount 40% έναντι των τραπεζών της ΕΕ.

Λαμβάνοντας υπόψη τις δεσμεύσεις των τραπεζών σχετικά με τα NPEs και την κερδοφορία τους, υπογραμμίζει ότι υπάρχει περιθώριο για τις ελληνικές τράπεζες να κινηθούν υψηλότερα στο φάσμα των αποτιμήσεων, ωστόσο δεδομένης της απότομης επαναξιολόγησης τους τελευταίους μήνες επισημαίνει ότι η δυναμική βραχυπρόθεσμα είναι πιθανό να είναι περιορισμένη.