Eurobank Equities: Ενθαρρυντικά σημάδια για τις ελληνικές τράπεζες

Eurobank Equities: Ενθαρρυντικά σημάδια για τις ελληνικές τράπεζες

Τρία ενθαρρυντικά σημάδια ξεχωρίζει η Eurobank Equities στα αποτελέσματα β’ τριμήνου των ελληνικών τραπεζών και δίνει σύσταση «buy» για τις μετοχές των Alpha Bank και Εθνικής Τράπεζας και σύσταση «hold» για την Τράπεζα Πειραιώς, με νέες τιμές-στόχους στα 0,88 ευρώ για την ΑΛΦΑ, στα 1,92 ευρώ για την ΕΤΕ και στα 1,47 ευρώ για την ΠΕΙΡ.

Πιο αναλυτικά, η χρηματιστηριακή χαρακτηρίζει ανθεκτικά τα βασικά έσοδα των τραπεζών και διαχειρίσιμους τους κινδύνους που σχετίζονται με τα μορατόρια των δανείων, επισημαίνοντας παράλληλα ότι τα σχέδια μείωσης των NPLs βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Όσον αφορά τα μορατόρια, η Eurobank Equities σημειώνει ότι διαμορφώνονται περίπου στο 11% των συνολικών δανείων στο β’ τρίμηνο, με τις τράπεζες να μην αναμένουν σημαντική περαιτέρω αύξηση. «Ενώ το μέγεθος αυτό ενισχύει την αβεβαιότητα πιστεύουμε ότι είναι διαχειρίσιμο συνολικά», προσθέτει.

Ακόμα και στο ενδεχόμενο που το 60% των δανείων αυτών γίνουν NPEs θα χρειαστούν προ προβλέψεων κέρδη δύο ετών για να καλυφθούν οι πιστωτικές ζημιές που σημαίνει ότι ο κίνδυνος είναι σχετικά περιορισμένος.

Για τα πλάνα μείωσης των NPLs, αναφέρεται ότι με βάση τα όσα είπαν οι τράπεζες, οι μεγάλες τιτλοποιήσεις που αποτελούν το βασικό πυλώνα των σχεδίων αναμένεται να ολοκληρωθούν έως τις αρχές του 2021 με τον εκτιμώμενο αντίκτυπο να είναι εντός προσδοκιών. Οι προγραμματισμένες τιτλοποιήσεις θα οδηγήσουν σε μείωση των NPEs κατά περίπου 40%.