Ευ. Τσακαλώτος: Μπορούμε από το 2020 να έχουμε 2,5% πρωτογενές πλεόνασμα

Ευ. Τσακαλώτος: Μπορούμε από το 2020 να έχουμε 2,5% πρωτογενές πλεόνασμα

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Και με τη βούλα πλέον η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να «ψάξει» να μειώσει από το 2020 το πρωτογενές πλεόνασμα στο 2,5%.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στη Βουλή, το επιβεβαίωσε, δεδομένου ότι πριν λίγες μέρες από το Ζάππειο ο Αλ. Τσίπρας είχε πει ότι «θα έχουμε τη δυνατότητα να σχεδιάσουμε τους προϋπολογισμούς μας με μειωμένα πρωτογενή πλεονάσματα στο 2,5% του ΑΕΠ». Σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών, σε μια κόντρα που είχε με τον Ευάγγελο Βενιζέλος υποστήριξε ότι «εμείς λέμε ότι μπορούμε να αρχίσουμε από 2020 να έχουμε 2,5% πρωτογενές πλεόνασμα»!

Μάλιστα, ομολόγησε εμμέσως πλην σαφώς ότι τα θετικά μέτρα δίνονται νωρίτερα απ' ότι ήταν η αρχική πρόβλεψη, ομολογώντας ουσιαστικά ότι πρόκειται για προεκλογικές παροχές. «Συζητάμε τα μέτρα στο μέσο της χρονιάς. Επειδή έχει ανακτηθεί η αξιοπιστία μπορούν αυτά τα μέτρα να  γίνουν και  ξοδευτούν τα χρήματα τώρα κι όχι να πάμε Νοέμβριο ή  Δεκέμβριο», τόνισε χαρακτηριστικά ενώ για τη δημιουργία του ειδικού λογαριασμού (escrow account) είπε ότι από εκεί θα μπορούν οι δανειστές να πάρουν χρήματα εώς του τέλος του 3 έτους. Πάντως, εκτίμησε ότι τα συγκεκριμένα μέτρα «μας βοηθούν ώστε να έχουμε μεγαλύτερη ανάπτυξη για να  είμαστε σε θέση να είμαστε συνεπείς με τις υποχρεώσεις μας».

Από την πλευρά του ο Ευάγγελος Βενιζέλος υπογράμμισε ότι ενώ στόχος της κυβέρνηση είναι να μην υπάρχουν μεγάλα πλεονάσματα, τώρα έρχεται η κυβέρνηση και το ακυρώνουν, «λέγοντας πάρτε 5,5 δις ευρώ στη διάθεση των εταίρων»! «Το έχουμε συγκεντρώσει το 1% από αφαίμαξη οικονομίας προηγούμενα χρόνια», επισήμανε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, εξηγώντας ότι αυτό που κάνει η κυβέρνηση είναι να εγκλωβίζει την οικονομία στην ανεμική ανάπτυξη και στην καθήλωση της κοινωνίας στα επιδόματα. «Είναι έγκλημα εις βάρος της προοπτικής του έθνους», συμπλήρωσε με νόημα , με την κ. Τσακαλώτο να απαντά ότι τα πλεονάσματα που θα ξοδευτούν τώρα δεν είναι θεωρητικά αλλά πραγματικά.

«Θα πω ότι ήταν μια έντιμη ισοπαλία, οπότε μπορούμε να πιούμε ποτά αλα τατς, δηλαδή ξεχωριστά», επανήλθε οι ΥΠΟΙΚ, με τον κ. Βενιζέλο αν τονίζει ότι θα αφήσει τη τελευταία λέξη στον ελληνικό λαό στις 26 Μαΐου.